bezár
 

art&design

2014. 08. 24.
A küszöbfélelem leküzdése
Gallery Weekend Budapest 2014 (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szeptemberben debütáló Gallery Weekend Budapest két szempontból is igazán klassz kezdeményezés: egyrészt lehetőséget biztosít a kortárs galériáknak, hogy megmutatkozzanak egy szélesebb réteg számára, másrészt a magyar közönségnek, hogy végre belülről is megismerjük azt a pezsgő és sokszínű galériás színteret, ami Budapestet jellemzi.

A sajtótájékoztatón Rieder Gábor elmondta, hogy a GWB ötlete tavaly télen fogalmazódott meg, amikor Kígyós Fruzsival létrehozták a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítványt, azzal a céllal, hogy ezen keresztül megvalósíthassanak olyan kortárs projekteket, melyek hatékonyan beágyazhatóak egy nemzetközi kontextusba is. Majd egy Molnár Anival folytatott beszélgetés során felmerült, hogy itthon is nagy igény mutatkozik egy gallery weekendre, ami a kortárs for-profit galériák számára kiváló platform lenne a bemutatkozásra. Hasonlóra már nyilván volt kísérlet, ezek azonban rendre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azonban Rieder nagyon bízik abban, hogy ez esetben másként lesz, és a GWB hagyományt teremt, aminek köszönhetően a sajátos galériás közeg működése egyre jobban beépül majd a köztudatba. A mintát a berlini gallery weekend szolgáltatta, amelyet már egy évtizede sikeresen rendeznek meg, ott azzal a céllal, hogy a Ruhr-vidékre koncentrálódó gyűjtőréteget a for-profit galériák és a művészek centrumába csábítsák.

gallery weekend

Szalóky Károly a Kortárs Galériák Egyesülete képviseletében hozzátette, hogy az esemény arra is kiválóan alkalmas, hogy rávilágítson azokra a lappangó és szétszórt értékekre, amelyek a különböző belvárosi üvegportálok mögött és a gangos lakásgalériákban rejtőznek. A GWB esélyt ad a magángalériáknak, hogy feltárják értékeiket a kultúrafogyasztó közönség számára, de egy ilyen rendezvény alkalmat adhat arra is, hogy a befogadó leküzdje az úgynevezett “küszöbfélelmét”, így a későbbiekben szívesen és frusztrációtól mentesen látogassa majd meg ezeket az intézményeket. Nyilván ehhez első körben szükséges tudatosítani azt is, hogy a galériák ma már hasonlóan színvonalas kiállításokat raknak össze és hasonlóan magas minőségű programokat szerveznek, mint egy-egy múzeum, ráadásul ezek még ingyenesen is látogathatóak.

A Gallery Weekend Budapest fesztivál során 16 helyszínt járhatunk végig, melyek a budapesti galériás színtér válogatott elitcsapatából kerültek ki. A legtöbb galéria erre az alkalomra egyéni kiállítással készül, illetve igyekeztek arra is hangsúlyt fektetni a szervezők, hogy lehetőleg minél több magyar művész bemutatkozhasson a hétvége alatt. A Knoll Galériában például Birkás Ákos nagyméretű festményét lehet majd megtekinteni, az INDA Galériában Kicsiny Balázs állít ki, a VILTIN-ben pedig Kovács Attila munkái lesznek majd láthatók. A kereskedelmi galériák mellett két non-profit intézmény is színesíti a palettát, a Higgs Mező és a Trafó, ez utóbbiban Csákány István állít ki, akinek a dOKUMENTA óta nem volt egyéni bemutatkozási lehetősége. Lesznek olyan galériák is, melyek jubileumot ünnepelnek e hétvége alatt: a Várfok például a 60 éves aatoth franyo munkáiból rendez kiállítást, a Körmendi Galéria pedig a 90 éves Gádor Magdának a műveit mutatja be. A hagyományos kiállításokon túl extra programok is megvalósulnak: megnyitók (szombaton 3-tól 7-ig óránként), katalógus-bemutatók és speciális tárlatvezetések.

gallery weekend

A szervezők pár ezres tömegre számítanak, akik számára edukációs programok keretében is igyekeznek közvetlenebbé és értelmezhetőbbé tenni ezt a közeget. E célt szolgálják azok a túravezetések is, amelyek négyes csoportban indulnak majd minden második órában, pontosan azért, hogy a laikus látogató extrémebb galériás környezettől való viszolygását megszüntessék (pl. egy magánlakásban található galériába nem szívesen csenget be az, aki nem mozog ott otthonosan). Ugyanakkor Rieder elmondta, hogy a szűk szakmára is gondoltak, egy VIP programsorozat keretében szeretnék idevonzani a külföldi gyűjtőket, illetve kapcsolatot teremteni a hazai és a nemzetközi szcéna között, mert így nemcsak itthon válhat láthatóvá a kortárs galériás közeg, hanem akár egész Európában is.

gallery weekend

A Gallery Weekend Budapest szeptember 13-14-én várja az érdeklődőket a résztvevő galériákban. Résztvevő művészek: aatoth franyo, Birkás Ákos, Igor és Ivan Buharov, Cseke Szilárd, Czigány Ákos, Csákány István, Gádor Magda, Gémes Péter, Aldo Giannotti, Horváth Dániel, Horváth Gábor, Kaszás Tamás, Kicsiny Balázs, Komoróczky Tamás, Kovács Attila, Moizer Zsuzsa, Péter Ildikó, Kamen Stoyanov, Szombathy Bálint, Ulbert Ádám és még sokan mások. 

Résztvevő galériák: acb Galéria, Deák Erika Galéria, Faur Zsófi Galéria, Kisterem, INDA Galéria, Knoll Galéria, Körmendi Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria, Higgs Mező és Trafó Galéria.

A Gallery Weekend Budapest sajtótájékoztatója, Baltazár Hotel Bár, Budapest, 2014. augusztus 14.

Fotó: Gallery Weekend Budapest

 

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés