bezár
 

gyerek

2014. 11. 18.
Könyvek és hangok
A Hangfalatok című könyv+CD bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyvek és hangok Az Apacuka zenekarhoz tavaly nyáron volt először szerencsém. Bár távol áll tőlem a hangzásviláguk, s a gyerekrock kategória, amelybe magukat sorolják, soha nem tartozott a kedvenceim közé, meg kell állapítanom, hogy ahhoz igazán értenek, hogy hangulatos koncertet adjanak a kicsik számára.

Az Akváriumban a lemezbemutató koncerten, ha lett volna, még a csilláron is függtek volna, ennek híján a közönség egy része kiszorult a zsöllye bal (bejárat felőli) szélére. Ez mindenesetre sikernek tekinthető, ahogy az is, hogy a gyerekek vevők voltak erre a dallamos-rockos, néha reaggie-s zenére.

A lemezbemutatóval egy időben megjelent az együttesnek egy kötete is, Hangfalatok címmel. Nem ritka manapság CD-melléklettel ellátott „szövegkönyvet” kiadni, gondoljunk akár Szalóki Ági: Körforgás, vagy Rutkai Bori: Sárkányjárgány című könyvére (mindkettő a Kolibri Kiadó gondozásában), de jelentek meg mesék is zenei anyaggal, például Bátky András meséje (A világ összes kincse, Csimota Kiadó) de ide sorolhatók Tarján Veronika és Mogyoró Kornél Kuruttyoló békakirály-kötetei is (Kolibri Kiadó); az Apacuka könyve és CD-je így nem számít úttörőnek.

A fent említett verses hanganyagokhoz, a Szalóki Ági- illetve a Rutkai Bori-könyv+CD kombinációkhoz hasonlóan az Apacuka is igyekezett a korong mellé komplett könyves élményt is nyújtani a kis és nagyobb olvasók számára egy egyszerű CD-melléklet helyett. A kis méretű könyvben a dalszövegeket összekötő rövid párbeszédeket is olvashatunk (két mesefigura, Bojzi és Pippó beszélget a soron következő dal témájáról), s a könyvet játékos feladatok is tarkítják, amelyekkel szintén jól el lehet tölteni az időt. (Pozitívum, hogy többnyire olyan feladatokat kapnak a gyerekek, hogy keressenek meg valamit a képen, vagy legföljebb néhány vonal húzásával fejtsék meg a feladott kérdést, így nem kell feltétlenül „összefirkálni” a műnyomóra nyomott könyv oldalait.)

Mindhárom verses könyv + CD más-más igényeket szolgál ki. A Szalóki Ági-féle Körforgás dalai megzenésített költemények (többek között Szabó  T. Anna, Garaczi László, Jónás Tamás, Csoóri Sándor versei), amelyeket meg-megszakítanak Szabó T. Anna kortárs meseszövegei. Rutkai Bori Sárkányjárgánya az énekes saját verseit tartalmazza; játékos, üde, vicces, bohókás, rutkaiboris versek ezek, s a CD-t tartalmazó kötetet a szerző saját festményei illusztrálják – mintegy vizuális mellékletet adva a könyvhöz a CD mellé.

A Körforgás és a Sárkányjárgány dalainak alapját adó versek önmagukban, hangjegyek nélkül is megállják a helyüket. Az Apacuka dalszövegei azonban nem többek, mint dalszövegek. Az olyan bugyutácska versszak például, hogy „A teknősbéka kedves állat, / bár egy kissé lassabb nálad. / A szárazföldön nehezen kúszik, / de a vízben sebesen úszik” pár fokkal élvezhetőbb, ha a lemezről halljuk. A többi versre, jobban mondva dalszövegre is ez áll. Hogy még egy példát mondjak, a Fakanál-dal egyik versszaka stilisztikai bakit is ellő a megfelelő ritmika kedvéért („Főzögetek, sütögetek, / nahát, itt van még egy recept, / kell még néhány dolgot vegyek, / nézzük csak, hogy mit is egyek?”). Ugyanakkor egy jó dallamvilágú, hangulatos tangóharmonikás dal született erre a szövegre, amely ráadásul a koncert egyik legnagyobb sikerét hozta. Mellette a Habos kakaó című nótát jutalmazta a közönség még nagy tapssal, amelynek a klipje nemrégiben készült el. Szövegében ez a dal sem feszegeti mélyen a dolgokat, de szórakoztató és vidám. („Jó reggelt, úgy van az, hogy / korán van, de nincs panasz” (…) Ej be sokan itt vagyunk, / és az most a mi nagy bajunk / hogy nagyon korog a hasunk, / mert éhezünk és szomjazunk”). Mindkét fent említett dal előadása során vendégmuzsikusok játszottak, az említett tangóharmonikát megszólaltató Maszkura a Fakanál-dalban illetve Papp Liza fuvolával a kakaódalban. Lehet, hogy a zenekarnak jót tenne, ha bővítené a hangszer-repertoárt? Mindenesetre színesebb hangok tudnának megszólalni a nagyon általános ének-gitár-basszusgitár-dob felállásnál.

A kötet illusztrációit Varga Bence készítette, a grafikus-designer vonalrajzai a kommersz stílust ötvözik grafikai gegekkel. Nagyon szép a borító, szemet szúr, a finom zöld háttér kiemeli a hangfalfigurát, amely épp hangjegyeket eszik egy müzlisdobozra hasonlító kartoncsomagból…

Szerkesztési hibák akadnak a kötetben, a legközelebbi CD-nél már biztosan jobban ügyelnek majd, hogy a tartalomjegyzék és a zenészek, énekesek tracklistája megegyezzen (most nem egyezik meg), illetve hogy az egyes dalszövegek elé kerüljön oda a dal sorszáma, így azok könnyebben visszakereshetők.

Sokféle funkciót betölthet tehát e kis könyv, de a dalszövegeket ne tekintsük felolvasásra váró verseknek, mert nem azok. Arra viszont nagyon jók – és a dalszövegeknek végtére is ez a szerepük –, hogy a CD-t hallgatva együtt énekelhessük a dalokat, és közben még a túrógombóc receptjét is megtudhatjuk (a Fakanál-dalban ugyanis szerepel a komplett recept a hozzávalók listájával együtt).

 

Apacuka zenekar

Pálfi Kriszta – ének, szöveg

Pálfi Viktor – gitárok, vokál

Veres Pézer – bassusgitár

Válóczy Balázs – ütőhangszerek

Veres-Zsákai Rita ‒ vokál

        

Apacuka zenekar: Hangfalatok

Rézbong Kiadó, 2014


Fotók forrása: Az együttes facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- Besze Barbara --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés