bezár
 

gyerek

2014. 12. 09.
Tilosban töltött péntek délután
Írók Tilosban, könyvbemutatók és slam poetry, 2014. november 28.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színes muffinokat és megszelídített villámokat egyaránt lehetett készíteni a Tilos az Á kiadó rendezvényén a Budai Pagony könyvesboltban. A kiadó újdonságait és slágerkönyveit bemutató délutáni és kora esti programon  nézhettünk még filmrészletet, tanúja lehettünk egy ajándék átadásának, végül pedig egy kis slam poetryt is hallgathattunk.  

Mavrák Kata Hugee, a program házigazdája elsőként egy olyan könyv szerzőjével beszélgetett, mely 2012-ben már elnyerte az Év gyerekkönyve díjat. Tasnádi István A kőmajmok háza című regénye újbóli kiadásának apropójaként a történet megfilmesítése szolgál. Az alkotást december 25-én vetítik majd a televízióban, addig is pár perc erejéig bepillantást nyerhettünk annak világába. Ha Tasnádi István nem említette volna még előtte, hogy a történet az ő gyerekkorában játszódik, legkésőbb a "csavaros fagyira" a nagymamától pénzt kérő főszereplő karaktere révén  - legalábbis mi,  felnőttek - könnyen rájöhettünk. 

Tasnádi István

A regény vállaltan fiús könyv, de apáknak és fiúknak egyaránt szól, a lényeg, hogy ők is vegyenek kézbe könyvet, olvassanak minél többen minél többet, mert a lányok bizony lepipálják őket. Jó hír azoknak, akik a varázsos történeteket kedvelik, a regény nem szenved hiányt e téren, s az a tapasztalat, hogy pont ez a jellemzője vonzza be világába  az olvasót, aki így aztán egy komolyabb témákat is érintő könyv részese lehet. 

A varázsos elemek nem igazán, de a történet alapját képező nyomozás annál inkább jelen lesz a tévéfilmben is, ahogyan azt a rendezőjétől, Fonyó Gergelytől megtudhattuk. Elmondta még, hogy inspirálta a régi kiváló gyerekfilmek világa, s sajnálja, hogy már közvetlenül nem tanulhat alkotóiktól, ugyanakkor a neves színészgárda mellett (a teljesség igénye nélkül: Csányi Sándor, Haumann Péter, Jordán Adél, Molnár Piroska) nagyszerű gyerekszeplőket is sikerült a filmforgatáshoz találnia. A főszereplővel, Járja Erikkel mi magunk is találkozhattunk, ő adta át a filmben szereplő biciklit ajándékként a Tiszburai Tanoda diákjainak.

Hogy mennyire  a lányok időtöltése az olvasás, azt a következő kvízjáték során is megtapasztalhattuk, hiszen az Időfutár IV. - A káosz temploma  című könyvhöz (a szerzők:Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea) kapcsolódó kérdéseket gyakorlatilag csak lányok válaszolták meg, de olyan lelkesedéssel, hogy alig bírták kivárni, Hugee egyáltalán a kérdés végére érjen. 

Péczely Dóra

Játékos formában ismerkedhettünk meg a természet csodáival Tóth Zsolt fizikus előadásában. Afféle 21. századi Öveges professzorként a mágnes mindenható erejét is bemutatta, no meg azt, hogy a villám, ha mi hozzuk létre, nem is olyan félelmetes dolog. Mindezt a saját bőrén - és ezt most tessék szó szerint venni! - is kipróbálhatta két bátor jelentkező, amikor mintegy a Sixtus-kápolna híres freskójelenetét rögtönözve, ujjaikat összeérintve adták át egymásnak az elektromosságot. A bemutató apropójaként Neal Shusterman és Eric Elfman közös könyvének, a Tesla padlásának megjelenése szolgált. Akinek pedig még mindig nem volt elég a bátorságpróbákból, az Hugee vezetésével lemehetett a pincébe, ahol Anna Woltz Száz óra sötétség című regényéből hallgathattak meg részleteket  Kolozsi Angéla előadásában.

A bátorságpróba jutalma végül a saját magunk által díszíthető muffin volt, ehhez a foglalatossághoz pedig örömmel csatlakoztak azok is, aki már kifejezetten a program második felére, a 16+-os /fiatal felnőtt kategóriába tartozó könyvek bemutatójára érkeztek. Szép lassan - ha nem is teljesen - kicserélődött a közönség, Bódis Kriszta Carlo Párizsban című regényének ismertetését már egy teljesen más generáció  képviselői hallgatták. A regény egy roma fiúról szól, aki nagyon szeret focizni és szeretne kitörni abból a közegből, ahol él. Párizs itt nem a francia fővárost, hanem azt a magyarországi települést jelenti, ahol a regény játszódik.

A  téma kapcsán elkerülhetetlen, hogy szó essen az előítéletek problémájáról is, Bódis Kriszta szerint természetes dolog (nem feltétlenül píszí), hogy kérdéseink vannak a számunkra idegen életet élő emberekhez és emberekről, a lényeg, hogy feltegyük ezeket a kérdéseket, beszélgessünk, ismerjük meg egymást. Az elől sem zárkózik el, hogy iskolákban is szóba kerüljön a könyve, de attól tart, ha egy pedagógus maga akarná megmagyarázni, miről szól és mit kell gondolni róla, hiszen akkor épp a lényeg veszne ki belőle. 

Kíváncsi közönség

A beszélgetésen részt vett még Farkas Franciska is, akit többek között a A tudás 6alom projekt videójából is ismerhettek a jelenlévők (ő volt a jelbeszédes lány), aki beszélt a Bódis Kriszta mellett végzett önkéntes munkáról,  és arról is, hogy a Viktória - A zürichi expressz  című filmben játszott karakteréhez felhasználta egy korábbi Bódis-regény, a Kemény vaj olvasása során szerzett tapasztalatait is. 

Könnyedebb téma, a nagyvárosi fiatal felnőttek élettörténete zárta a napot. Kemény Zsófi első regénye, az Én még sosem... azt a világot ábrázolja, melyben maga a szerző is él. Ez nem csak Budapestre, bizonyos konkrét helyszínekre vonatkozik, de a slam poetry közösségre is, akiknek jól ismert képviselői az alkalomra szóló slamszöveggel köszöntötték a szerzőt. Zsófival Mavrák Kata Hugee és Závada Péter beszélgetett. "Újonc" a regényben található szlengkifejezésekre hívta fel többek között a figyelmet, arra, hogy mennyire pontos képet ad a szöveg egy konkrét korosztály nyelvhasználatáról.

Hogy a slam poetry mennyire mélyen hordozza magában a felnőtt témákat, az előadott szövegek mutattak rá, melyek kissé furcsán hatottak a gyerekkönyves környezetben. Benke Hunor például hiába kerülte az explicit  - e közegben obszcénnak minősülő - kifejezéseket, a kisebb gyerekekkel ott maradó anyukák egy-egy felszisszenéséből érezni lehetett, hogy az alapvetően ártatlan hétköznapi szavakból összerakott mondatok is lehetnek túlságosan is "felnőttesek". Fellépett még Basch Péter, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Kupa Julcsi és Pion István, utóbbi szövegével, melyben a Kemény-családnak további gyermekáldást kíván, igazán vidám hangulatban zárult a program.

nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés