bezár
 

art&design

2015. 12. 02.
Mutánsvilág – Mi lett volna ha?
Marvel+ #20: Mutánsvilág
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Marvel+ 20. számában, mintegy töltelék sztoriként, helyet kapott egy ún. „What if” történet, középpontjában a Marvel újkori crossovereinek első darabjával, a Mutánsvilággal, és a benne boldog, gondtalan életet élő Peter Parkerrel. Ennek apropóján elővettünk korábban Magyarországon is megjelent részeket, amik egyébként az itthon mostanra véget ért Titkos Invázióhoz is szorosan kapcsolódnak.

A Mutánsvilágról korábban már ejtettünk szót, a történet Brian Michael Bendis paradigmaváltónak tekinthető története, a Káosz egyenes folytatása (de természetesen anélkül is teljesen érthető, kerek egész), ahol a Marvel hősei összegyűlnek megvitatni a Káosz drámai eseményeiért felelős, valóságtorzító erővel bíró Skarlát Boszorkány jövőjét.

Mutánsvilág - Mi lett volna ha?

Az első füzet elnyújtott felvezetése után rögtön egy olyan világban találja magát az olvasó, ahol a mutánsok nem a kisebbséghez tartoznak, hanem uralkodó faj, miközben az általunk ismert hősök is teljesen más életet élnek, többségüknek mintha csak a leghihetetlenebb vágyálmaik teljesültek volna be. Amerika Kapitány békés öregapó, Peter Parker boldog családapa, Ms. Marvel pedig Amerika legnépszerűbb szuperhőse, és így tovább…

A Mutánsvilág legizgalmasabb része éppen az, hogy megmutatja, milyen életet élhetnének a hősök, ha (majdnem) mindig minden úgy történik, ahogy szerették volna, ha nem lett volna szükséges olyan sok áldozatot hozniuk a nagyobb jó érdekében, és ha nem érték volna őket folyamatos traumák. A minisorozatban sajnos nincs túl sok idő az ezen való mélázgatásra, mert Rozsomák vezetésével gyorsan megkezdődik az igazságért folyó hajsza, és a hősök egymás után döbbennek rá a Mutánsvilág hamisságára, majd vonulnak az azt létrehozó Magnus-ház ellen.

Mutánsvilág

Érdekes, hogy szemben a mai gyakorlattal a Mutánsvilág tie in (kapcsolódó történetei) közül a legtöbb (X-Men, F4, Vasember stb.) külön minisorozatokat kapott, és az ongoing (folyamatos, évtizedek óta futó) sorozatokra nem annyira telepedett rá, a Pókember sorozatokban például még csak szó sem esett a Mutánsvilágról – ezáltal pedig a crossover nem igazán járult hozzá az ongoing sorozatok eladásainak növeléséhez, ami – tetszik vagy sem, de – ezeknek a világégető események a fő mozgatórugója.

A Mutánsvilág másik legizgalmasabb aspektusa viszont: a hősök vajon mit tudnak kezdeni azzal a tudattal, hogy volt egy tökéletes életük, ami számukra semmivel sem tűnt kevésbé valóságosnak, mint a keserűségekkel és veszteségekkel teli való lét. Bendis Mutánsvilága csak felrázta az állóvizet, és ennél többet ő maga sem akarhatott (máskülönben az ugyancsak általa írt Bosszú Angyalai is többet foglalkozott volna az utóhatásokkal), de még a Mutánsvilág során legdrasztikusabban érintett X-Men íróinak is több év kellett, mire kezdeni tudtak valamit az új status quoval (miszerint nincs több mutáns). A legtöbben továbbra is inkább a saját elképzeléseik szerint írták tovább a hősök történeteit – már ha a Marvel engedte nekik, hiszen a többi crossover alól már nem lehetett ilyen elegánsan kihátrálni.

Mutánsvilág

Itt pedig el is érkeztünk a Marvel+ 20. számához, ami eredetileg is 4 évvel a nagy esemény után jelent meg. A „What if” történetek olyan rövid sztorikat takarnak, amik egyáltalán nem részei a képregényes kontinuitásnak, éppen ezért a legképtelenebbnek tűnő események, fordulatok is előfordulhatnak bennük. Ezek közül talán az egyik leghírhedtebb a törékeny May néni szuperhőssé válása, ugyanakkor arra is volt már példa, hogy egy jó ötlet külön alternatív univerzumot teremtett a Marvelen belül, a 90-es években így indult útjára például a Pókember lányát főszerepeltető Spider-Girl és az MC2-es alternatív univerzum.

Jelen történetünk azt a kérdést feszegeti, hogy mi lett volna, ha a hősök vágyaiból összerakott Mutánsvilág megszűnése után néhány, csak abban az alternatív világban élő személy a mi világunkban is materializálódott volna, a középpontban a Marvel univerzum egyik legistenvertébb (értsd: életszagú) karakterével, aki viszont a saját sorozataiban lényegében szóba sem hozta a Mutánsvilágban történteket (lásd J.M. Straczinsky Pókembereit).

Mutánsvilág

Az az igazság, hogy ebből a szempontból már-már hiánypótló ez a Mi lett volna, ha? történet, még ha nagyon sovány is a maga rövidke terjedelmével, mert ha csak kis időre is, de láthatjuk, hogy a Mutánsvilág okozta trauma nem múlik el valami egykönnyen. A füzet karakterábrázolás tekintetében is hibátlan, nemcsak Peter, hanem az Angyalok és Gwen Stacy is, de a végére sajnos nagyon megalomán irányba fordulnak az események. Egy „What if” füzetben tényleg bármi megtörténhet, ami egyébként üdvözítendő, de most inkább csak lehetőség a bántó hatásvadászatra, aminek az író sem tud ellenállni, így az utolsó oldalakon fogja magát, és lényegében mindenkit lemészárol Peter szerettei közül – és valójában csak ez a nagyzoló momentum választja el attól, hogy ne „csak” egy Mi lett volna ha? sztori legyen. De ha már így esett, sokkal elegánsabb lett volna elhagyni az utolsó oldalt, nyitva hagyva a befejezést, hogy vajh az őrület határán dülöngélő Pókember elveszti-e az utolsó illúziót is, ami az élethez köti, vagy sem...

 

Mutánsvilág #1–2 (2008)
Írta: Brian Michael Bendis 
Rajzolta: Oliver Copiel 
Az eredeti kiadványok címe:
House of M  #1–8 (2005)

Marvel+ #20 (2015)
Írta: Seam McKeever
Rajzolta: Dave Ross
Az eredeti kiadvány címe:
What If? Spider-Man: House of M (2009)

 

A sorozat korábbi részei:
Marvel+ : Vasember & a Polgárháború utószele
Marvel+: Hulk & Amazon
Marvel+: Astonishing X-Men
Marvel+: Vasember & Thor
Marvel+ : Amerika kapitány halála

nyomtat

Szerzők

-- Dani Áron --


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
A 14. Frankofón Filmnapokról
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés