bezár
 

art&design

2015. 12. 02.
Mutánsvilág – Mi lett volna ha?
Marvel+ #20: Mutánsvilág
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Marvel+ 20. számában, mintegy töltelék sztoriként, helyet kapott egy ún. „What if” történet, középpontjában a Marvel újkori crossovereinek első darabjával, a Mutánsvilággal, és a benne boldog, gondtalan életet élő Peter Parkerrel. Ennek apropóján elővettünk korábban Magyarországon is megjelent részeket, amik egyébként az itthon mostanra véget ért Titkos Invázióhoz is szorosan kapcsolódnak.

A Mutánsvilágról korábban már ejtettünk szót, a történet Brian Michael Bendis paradigmaváltónak tekinthető története, a Káosz egyenes folytatása (de természetesen anélkül is teljesen érthető, kerek egész), ahol a Marvel hősei összegyűlnek megvitatni a Káosz drámai eseményeiért felelős, valóságtorzító erővel bíró Skarlát Boszorkány jövőjét.

Mutánsvilág - Mi lett volna ha?

Az első füzet elnyújtott felvezetése után rögtön egy olyan világban találja magát az olvasó, ahol a mutánsok nem a kisebbséghez tartoznak, hanem uralkodó faj, miközben az általunk ismert hősök is teljesen más életet élnek, többségüknek mintha csak a leghihetetlenebb vágyálmaik teljesültek volna be. Amerika Kapitány békés öregapó, Peter Parker boldog családapa, Ms. Marvel pedig Amerika legnépszerűbb szuperhőse, és így tovább…

A Mutánsvilág legizgalmasabb része éppen az, hogy megmutatja, milyen életet élhetnének a hősök, ha (majdnem) mindig minden úgy történik, ahogy szerették volna, ha nem lett volna szükséges olyan sok áldozatot hozniuk a nagyobb jó érdekében, és ha nem érték volna őket folyamatos traumák. A minisorozatban sajnos nincs túl sok idő az ezen való mélázgatásra, mert Rozsomák vezetésével gyorsan megkezdődik az igazságért folyó hajsza, és a hősök egymás után döbbennek rá a Mutánsvilág hamisságára, majd vonulnak az azt létrehozó Magnus-ház ellen.

Mutánsvilág

Érdekes, hogy szemben a mai gyakorlattal a Mutánsvilág tie in (kapcsolódó történetei) közül a legtöbb (X-Men, F4, Vasember stb.) külön minisorozatokat kapott, és az ongoing (folyamatos, évtizedek óta futó) sorozatokra nem annyira telepedett rá, a Pókember sorozatokban például még csak szó sem esett a Mutánsvilágról – ezáltal pedig a crossover nem igazán járult hozzá az ongoing sorozatok eladásainak növeléséhez, ami – tetszik vagy sem, de – ezeknek a világégető események a fő mozgatórugója.

A Mutánsvilág másik legizgalmasabb aspektusa viszont: a hősök vajon mit tudnak kezdeni azzal a tudattal, hogy volt egy tökéletes életük, ami számukra semmivel sem tűnt kevésbé valóságosnak, mint a keserűségekkel és veszteségekkel teli való lét. Bendis Mutánsvilága csak felrázta az állóvizet, és ennél többet ő maga sem akarhatott (máskülönben az ugyancsak általa írt Bosszú Angyalai is többet foglalkozott volna az utóhatásokkal), de még a Mutánsvilág során legdrasztikusabban érintett X-Men íróinak is több év kellett, mire kezdeni tudtak valamit az új status quoval (miszerint nincs több mutáns). A legtöbben továbbra is inkább a saját elképzeléseik szerint írták tovább a hősök történeteit – már ha a Marvel engedte nekik, hiszen a többi crossover alól már nem lehetett ilyen elegánsan kihátrálni.

Mutánsvilág

Itt pedig el is érkeztünk a Marvel+ 20. számához, ami eredetileg is 4 évvel a nagy esemény után jelent meg. A „What if” történetek olyan rövid sztorikat takarnak, amik egyáltalán nem részei a képregényes kontinuitásnak, éppen ezért a legképtelenebbnek tűnő események, fordulatok is előfordulhatnak bennük. Ezek közül talán az egyik leghírhedtebb a törékeny May néni szuperhőssé válása, ugyanakkor arra is volt már példa, hogy egy jó ötlet külön alternatív univerzumot teremtett a Marvelen belül, a 90-es években így indult útjára például a Pókember lányát főszerepeltető Spider-Girl és az MC2-es alternatív univerzum.

Jelen történetünk azt a kérdést feszegeti, hogy mi lett volna, ha a hősök vágyaiból összerakott Mutánsvilág megszűnése után néhány, csak abban az alternatív világban élő személy a mi világunkban is materializálódott volna, a középpontban a Marvel univerzum egyik legistenvertébb (értsd: életszagú) karakterével, aki viszont a saját sorozataiban lényegében szóba sem hozta a Mutánsvilágban történteket (lásd J.M. Straczinsky Pókembereit).

Mutánsvilág

Az az igazság, hogy ebből a szempontból már-már hiánypótló ez a Mi lett volna, ha? történet, még ha nagyon sovány is a maga rövidke terjedelmével, mert ha csak kis időre is, de láthatjuk, hogy a Mutánsvilág okozta trauma nem múlik el valami egykönnyen. A füzet karakterábrázolás tekintetében is hibátlan, nemcsak Peter, hanem az Angyalok és Gwen Stacy is, de a végére sajnos nagyon megalomán irányba fordulnak az események. Egy „What if” füzetben tényleg bármi megtörténhet, ami egyébként üdvözítendő, de most inkább csak lehetőség a bántó hatásvadászatra, aminek az író sem tud ellenállni, így az utolsó oldalakon fogja magát, és lényegében mindenkit lemészárol Peter szerettei közül – és valójában csak ez a nagyzoló momentum választja el attól, hogy ne „csak” egy Mi lett volna ha? sztori legyen. De ha már így esett, sokkal elegánsabb lett volna elhagyni az utolsó oldalt, nyitva hagyva a befejezést, hogy vajh az őrület határán dülöngélő Pókember elveszti-e az utolsó illúziót is, ami az élethez köti, vagy sem...

 

Mutánsvilág #1–2 (2008)
Írta: Brian Michael Bendis 
Rajzolta: Oliver Copiel 
Az eredeti kiadványok címe:
House of M  #1–8 (2005)

Marvel+ #20 (2015)
Írta: Seam McKeever
Rajzolta: Dave Ross
Az eredeti kiadvány címe:
What If? Spider-Man: House of M (2009)

 

A sorozat korábbi részei:
Marvel+ : Vasember & a Polgárháború utószele
Marvel+: Hulk & Amazon
Marvel+: Astonishing X-Men
Marvel+: Vasember & Thor
Marvel+ : Amerika kapitány halála

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dani Áron --


További írások a rovatból

art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Tóth Luca animációsfilm-rendezővel networkingről, az animáció esélyeiről és a VIII. kerületről
irodalom

Diverz megoldások közelképekre Diverz megoldások közelképekre
Pungor András, A hetedik nap a papáé, Budapest, Scolar Kiadó, 2019
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés