bezár
 

építészet

2017. 07. 25.
Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pozsár Péter, Huszár András és Ráday Dávid által alapított Hello Wood design stúdió 2010-ben indította el építészeti táborát, aminek keretében idén is több, mint száz fiatal egyetemista tölthetett el több mint egy hetet az esemény helyszínéül szolgáló régióban, és dolgozhatta ki a térség természeti és építészeti adottságai által inspirált ötletét.

Az eseményt idén Tokajban és környékén rendezték meg, ugyanis ebben az évben volt 15 éve annak, hogy a régiót az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Az egy hetes tábor ideje alatt a közreműködők tizenegy köztéri installációt állítottak fel a térség hét településén, Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomboron, Monokon, Tállyán és Tokajban. A programban részt vett minden olyan magyar egyetem, ahol építész képzés folyik, továbbá a szervezők felkérték a részvételre a Magyar Képzőművészet Egyetemet is, hogy szobrász hallgatóik a faanyag más szempontú megközelítésével vigyenek új színt a versenybe, valamint új megoldásokra inspirálják a résztvevő építészeket.

Furmintlevél fából

Ez a kísérlet nagyon jól sikerült: a képzőművészet és a design találkozása az egyik legizgalmasabb, leglátványosabb alkotást eredményezte. A furmint levele által ihletett, pirosra festett szobor tulajdonképp egy felnagyított erezet, amire a tervek szerint ráfuttatják majd a különböző portákról származó szőlőket. Az összefonódó kacsok hatalmas, élő szobrot képeznek majd, ami a természet örök körforgását szimbolizálja. A Gálhidy Péter és Sallai Géza által vezetett csapatot a szobor helyszínének kiválasztása miatt is dicséret illeti: az Első Mádi Borház elé felállított installáció élénk piros színe miatt szinte kiugrik a szőlőtőkék zöld hátteréből, a kacskaringós forma pedig éles kontrasztban áll az ültetvénysorok szigorú párhuzamosaival.

A merengő közepén az élő fa

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai is nagyon különleges projekttel álltak elő, amivel el is nyerték az Építész Mustra egymillió forintos fődíját. A monoki Kálvária-dombra épített Merengő elnevezésű installáció egy magányosan álló fa köré épült, lécekkel körülvett ülőalkalmatosság, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a falura. A Merengő alkalmas arra, hogy a kirándulók megpihenjenek benne, de a helyiek számára is lehetőséget teremt egy kis gondolkodásra, meditációra. Az építmény dobozszerű szerkezete miatt a védettség érzetét kelti, ugyanakkor a falu felőli oldalon ritkulnak a lécek, így a kilátás is tökéletesen élvezhető marad.

Ettől kerekedik

Az egyik legszimpatikusabb projekt a Széchenyi István Egyetem installációja, a Cseh András, Élő József és Tátrai Ádám vezette csapat ugyanis a tállyai Mailloth-kastély drótkerítését cserélte le egy játszóeszközként is használható, színes kerítésre, ami a rá szerelt kerekeknek köszönhetően mozgatható, így a segítségével egy osztály számára elegendő hellyel lehet kitágítani az iskola szűkös udvarát. A Kerekítés nevet viselő szerkezet elnyerte a Hello Wood különdíját.

Még készült a Tállyoló

Nagyon látványos alkotást építettek a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának hallgatói is: a Tállyoló nevet viselő installáció a településen keresztülvezető régi út és az elkerülő út találkozásánál létrejött zsákutca által biztosított holt tér kreatív kihasználása. A hatalmas iránytűszerű fa szerkezeten feltüntették az összes olyan település nevét, amelyik Tállyához hasonlóan az „Európa mértani közepe” címre pályáznak. A Valkai Csaba és Zelenák Fruzsina által vezetett csapat a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíját nyerte el.

Egy pince helyére

Összességében elmondható, hogy a Hello Wood évente megrendezésre kerülő tábora egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a jövő építész generációja megismerje az ország egyes térségeit, és kreatív ötletivel reagáljon a helyi adottságokra és hagyományokra. A program eredménye, a tizenegy installáció pedig hosszú távon szolgálja az egyes települések és a közösség érdekeit: újfajta tájélménnyel gazdagítják a városok, falvak lakóit, és a környékre tévedő turistákat.

Fotó: Balogh Endre

nyomtat

Szerzők

-- Izsó Zita --


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés