bezár
 

gyerek

2008. 03. 28.
Milián Orsolya válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Milián Orsolya válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "ki is vágtam őket (konkrétan), és tovább játszottam, »írtam« velük a történetet"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Egyértelműen A csizmás kandúr és a Rendíthetetlen ólomkatona, amennyire emlékszem, előbbi a cica (krónikus macskaimádat), utóbbi a szerelmi história miatt. És, bár nem mese, de idetartozik: viszonylag gyakran kértem és kaptam József Attila Altatóját esti mese után/helyett.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

A legelsőre nyilván nem, de a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája biztosan az elsők között voltak.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

Hú, rengeteg volt, fő-fő igazából nem is, viszont minden kedvest többször olvastam. Egész kicsiként Fodor Sándor Csipikéjét, Benedek Elek Ezüst és Arany mesekönyveit, A két bors ökröcske című összeállítást, mindenféle meseválogatást meg a görög és kelta mítoszok gyűjteményes köteteit zabáltam.
Kicsit későbbi mánia az indiánregények, first of all Karl May könyvei, ezektől keveredtem el Passuth László Esőisten siratja Mexikót című regényéig, ami viszont Jánosiné Komlósi Magda Kukoricaisten gyermekeihez és úgy általában a Világjárók-sorozat fogyasztásához vezetett.
De legalább ennyire bejött a Pál utcai fiúk, az Üvegbura, a Tombol a hold, az Elfújta a szél és az Abigél, a Verne- és Petőfi-összes, a Toldi, Arany balladái, Dumas Athos-történetei (D’Artagnan igazán sosem érdekelt, és mindig bőgtem, amikor a Bragelonne vicomte-ban meghal a gróf), Jókai és Móricz regényei, sok történelmi regény, például Gulácsy Iréntől a Fekete vőlegények, satöbbi, satöbbi. Fontosak voltak még a különféle művészeti albumok, bár ezeket inkább nézegettem, mint olvastam.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Fodor Sándor Csipikéjének képei, Rusz Lívia munkája. Ezeket nemcsak lerajzoltam, de egy adott ponton ki is vágtam őket (konkrétan), és tovább játszottam, "írtam" velük a történetet.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Egészében szerintem egyet sem, inkább csak töredékeket, verssorokat.

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

Nem a "fontos pillanatok" miatt, de időnként újraolvasok ezt-azt, tavaly pl. Cooper regényeit, 1 döbbenet volt felfedezni, mennyire a WASP-ideológia felől beszél. A "kedvenc" itt sem pontos, de Darvasi László Trapitijét és Szijj Ferenc Szuromberek királyfiját nagyon szeretem.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Időnként olvasói viszonyom van vele.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Legendás lovagkor - Az apród titkos küldetése Legendás lovagkor - Az apród titkos küldetése
Kiállítás és kalandjáték a Vajdahunyadvárban
Papolczy Péter (William Shakespeare, Szabó Lőrinc): Hogyne szeretnélek? Szonettek három hangra, Tilos az Á, 2019.
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról

Más művészeti ágakról

irodalom

A 91. Ünnepi Könyvhét prospektusa A 91. Ünnepi Könyvhét prospektusa
Digitális Könyvhéthez digitális prospektus
art&design

Létjel-aktualizáció Létjel-aktualizáció
A magyar performansz története 1966–2018 (2): 1968, Bauer Sándor (1969), Galántai György és a Balatonboglári Kápolnaműterem (1970–73), Hajas Tibor (1974–79)
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés