bezár
 

irodalom

2019. 12. 29.
Cserháti Éva: Nincs titok
(regény)
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A Prae Kiadó karácsonyi dedikálással összekötött szerzői találkozóján hangoztak el a Krimi Ma négy regényének stílusparódiái a Kis Présházban, melyek írott változatát a prae.hu portálon adjuk közre. Molnár T. Eszter e szövege Cserháti Éva A Sellő titka. A K.É.Z. első esete című krimije kapcsán jött létre.

Cserháti Éva

Nincs titok

(regény)

 

2019. szeptember 25, kedd

Hegyhátiné Dömsödi Emese őrnagyasszony némán kevergette az ovaltinját. A szobában olyan csend volt, hogy egy légy zümmögését is meg lehetett volna hallani, de aznap reggel még a legyek sem mertek zümmögi. Hegyhátiné Dömsödi Emese őrnagyasszonynak minden hajszálat érintő precizitással összefogott kontya átalában szigorúságot és szívjóságot sugárzott egyszerre, de azon a szeptemberi napon a szigor volt a hangsúlyosabb. Hegyhátiné végignézett a szobában körbeállított székeken.

- Mindanyian tudjátok, hogy egyetlen elvesztegethető percünk sincs. A gyilkos már kétszer ölt, és ha nem kapjuk el, harmadszor is ölni fog.

- Hear, hear – kiáltott közbe Görcs Ármin, a fiatal és kicsit túl lelkes zászlós, azonban Hegyhátiné Dömsödi Emese pillantásától belérekedt a szó.

- Minden fejben dől el – folytatta az őrnagyasszony. – Csak akkor leszünk képesek elkapni a gyilkost, ha fejben mi vagyunk az erősebbek, és ehhez az szükséges, hogy egyensúlyba kerüljünk önmagunkkal. Kérek mindenkit, hogy tegye most egy pillanatra félre az aggodalmait. Lassuljunk le, nézzünk a lelkünkbe, és próbáljunk megnyílni a Vak Vezet Világtalant nyomozócsoport tagjai előtt, akarom mondani, magunk között.

Sörbet Jolán, röviden Dini megköszörülte a torkát. Az éjszaka nagy részében online társkeserőket bújt szigorúan szakmai okokból, és most úgy érezte, hogy a feje szétesik a nappali fénytől.

- Dini vagyok, és függő – szólalt meg vaskos hangján. – Párkapcsolatfüggő vagyok, de már fél éve tiszta. De be kell valljam, tegnap majdnem elcsábultam.

- Mesélj nekünk, Dini! – biztatta Hegyhátiné Dömsödi Emese.

- Éppen a jópasik.hu-n kutattam a gyilkos után, amikor majdnem elragadott a hév és kis híján ráírtam az egyik férfira…

- Csak nem jóképű volt? – kérdezett közbe vádlón Vég Ulrike, a Magyar Rendőrség első és egyetlen egyenlőség- és méltányosságügyi szakreferense.

- Nem mondanám kifejezetten jóképűnek, de valami vonzott benne. Viszont ellenálltam.

- Értem – mondta Hegyhátiné Dömsödi Emese. – De azt hiszem, Dini, van még valami, amiről beszélni szeretnél nekünk.

- Nem hiszem – suttogta Dini, de a hangjából sütött a bizonytalanság.

- Gondolkodj csak egy kicsit!

- Arról nem szeretnék…

Dini kényelmetlenül fészkelődött a széken. A rászegeződő pillantások kereszttüzében ömleni kezdett róla a víz, és mivel aznap elfelejtt dezodorozni, máris enyhe bűz áradt a hónalja felől. Görcs Ármin kíváncsian előrehajolt, aztán az orrát elhúzva újra hátradőlt.

- A megnyílás azt jelenti, hogy nem titkolunk el egymás elől semmit! – folytatta az őrnagyasszony szigorúan.

- Egy hete vettem magamnak egy vibrátort – bökte ki végül Dini.

- És? – firtatta Hegyhátiné Dömsödi Emese.

- És tegnap, miután nem írtam rá arra a jó pasira, kipróbáltam.

- Jeee – kiáltott fel Ulrike!

- Gratulálok, ráléptél a gyógyulás útjára – mondta Hegyhátiné Dömsödi Emese, és a hangjából elismerés áradt.

- Én ezt nem értem, akkor ez most jó hír? – kérdezte Görcs zavarodottan.

- Úgy látszik – vonta meg a vállát Huszárik Lajos, a nyugdíjból visszahívott vezérőrnagy, és egy laza mozdulattal a szemetesbe dobta a kiürült sörösdobozát, majd öblöset böfögött. – Tudod, fiam, ezeknél a feministáknál én már csak a buzeránsokat értem kevésbé.

- Vezérőrnagy, kérem, viselkedjen, mert jelentést teszek! – szólt rá a fiatal korát meghazudtoló határozottsággal Ulrike.

- Nos, ki lesz a következő? – kérdezte Hegyhátiné Dömsödi Emese.

- Én csak annyit szeretnék mondani, őrnagy asszony, hogy ha mi megnyílunk, talán magának is meg kéne – egyenesedett fel Huszárik Lajos.

- Mire utal? – kérdezte Hegyhátiné Dömsödi Emese kemény hangon. – Nekem aztán nincsenek titkaim!

- Hát, szerintem meg vannak. Mert például soha nem beszélt nekünk arról, hogy kilencéves korában a kiskutyája elpusztult szoponyicában.

- Valóban! – döbbent meg Hegyhátiné Dömsödi Emese. – Nem tartottam fontosnak, meg aztán bevallom, magam is megfeledkeztem róla.

- Nos, amíg nem fedjük fel a saját csontvázainkat, azt hiszem, esélyünk sincs, hogy mások szemében meglássuk a szálkát – mondta Huszárik, majd elégedetten elmosolyodott, ami ennek a cikikus vénembernek egyébként nem volt szokása, sőt igazából csak a félárva kisunokája látta néha titokban mosolyogni, amikor együtt öntözték a nagymama, az ifjon és tragikus körülmények között elhunyt Huszárik Vilma sírján növő virágokat. Huszárik izgalmas élettörténetéről amúgy a következő könyvhétre megjelenő kötetben többet is megtudhatnak az olvasók.

Ebben a pillanatban kitárult az ajtó, és Bélai Géza őrfőtábornok robbant be rajta.

- MHIOÖÉH! – kiáltotta összeszorított szájjal.

- Hogy mit mond, őrfőtábornok úr? – kérdezte Hegyhátiné Dömsödi Emese.

- Újabb gyilkosság történt, ezúttal Sármelléken – ismételte el Bélai, ezúttal nyitott szájjal is.

- Sármellék – suttogta Görcs Ármin döbbenten, de személyes érintettsége csak a mindenttudó elbeszélőnek tűnt fel, a szobában senki más sem vette észre.

- A gyilkos újra lecsapott, maguk meg mit csináltak itt?

- Megnyíltunk – őrfőtábornok úr, vágta rá Hegyhátiné Dömsödi Emese, miközben a szolgálati fegyverét próbálta karcsú, ám határozottságot sugárzó derekára felcsatolni. – Tudja, nekünk az őszinteség a legfőbb eszközünk a bűnüldözésben.

Cserháti Éva parodizált regényének borítója a Prae Kiadónál:

Cserháti Éva: A Sellő titka

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Eszter T. Molnár --

2014 óta verseket, novellákat, tudósításokat és műfordításokat publikál folyóiratokban, 2016-ban jelent meg első regénye, a Stand-up! (Tilos az Á Könyvek), melyet hamarosan követett a folytatás, a Most már igazán, majd egy novellafüzér, A számozottak (JAK-füzetek: JAK+Prae Kiadó). A Szabadesés című regénye (Prae Kiadó) a 2017-es könyvhétre, a Teréz, vagy a test emlékezete című regénye (szintén Prae Kiadó) 2019-ben, az Őszi Margóra jelent meg. Honlap: www.molnarteszter.hu


További írások a rovatból

irodalom

Molnár T. Eszter: Függőkert Molnár T. Eszter: Függőkert
A Prae folyóirat Ragály-számából
irodalom

Hálózat- és kultúrafogyasztás Hálózat- és kultúrafogyasztás
Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok. Szerkesztette Bárány Tibor, Hamp Gábor és Hermann Veronika. Typotex kiadó, 2020.
irodalom

Amikor az igazságnak több arca van Amikor az igazságnak több arca van
Szvjatlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban, Helikon, 2020.

Más művészeti ágakról

art&design

Üzenetek a poszt-tisztaság korából Üzenetek a poszt-tisztaság korából
Avagy szeméthalmaz a galériában: Szabó Kristóf „ERROR” című kiállítása
gyerek

Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország
Névre szóló levelet kaphatnak a mesehősöktől a 4-10 éves gyerekek
Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek
Interjú Réti Iringóval, aki bábszínész szakon végzett a Színművészetin, most Berlinben él, de játszott már Debrecenben, Grazban, sőt Palermóban is


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés