bezár
 

irodalom

2020. 06. 05.
OGM-fotónapló – 2020. május
Ami a csövön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két hónap seggelés után a Nagy Keddi Kerekasztal úgy dönt, hogy akkor most, mint amúgy minden évben, halálának évfordulóján meglátogatjuk Krúdy Gyulát, még ha egyelőre kevéssé ajánlott is kimozdulni. Maszk a metrón, maszk a villamoson, maszk a Fiumei úti temetőőrökön, és meglepő forgalom a parcellák közt: házaspárok sétálnak, akik láthatóan nem a szeretteikhez jöttek; rendőrautó áll egy rendezetlen sírcsoport mellett, az egyenruhás csomagtartójából kapát vesz elő, eltűnik a bokrok közt, majd tíz perc után előjön, felkapcsolja a fényhidat és fényképet készít a villogóról és a mögötte sötétlő dzsungelről.

Idén csak négyen vagyunk. Egyszerre vesszük észre, hogy a padunkat, amin minden évben csak egyszer ülünk, de attól még a mi padunk, arrébb tette valaki. A helyére emeljük. A bőröndökből és hátizsákokból üvegek kerülnek elő és, ahogy mindig, Krúdy is kap a pálinkából, amivel rá koccintunk. Kigazoljuk a sírt, megcsodáljuk a felette egyre nagyobbra növő hársfát, és úgy döntünk, akkor már vonatozzunk el Székesfehérvárra, hogy ehessünk egy finom pacalpörköltet.

Csináltunk már ilyet, de nem egy amúgy is majd' félnaposra tervezett Krúdy-séta után, főleg nem pandémia idején, főleg nem úgy, hogy tudjuk: nagyon kellemetlen a vonaton, maszkban szalonnázni. Fehérváron már várnak minket, a pacal kész, ülünk a lugas alatt és nézzük, ahogy nagy pelyhekben virágzik a nyárfa. Mintha télen nyaralnánk. Ismerősök, barátok esnek be, együtt dicsérjük a pacalt, a megszépült Petz söröző régi és új elemeit, Gyula rágyújt egy szivarra. Ahányszor visszatér valaki toalettről, újra meg újra szóba kerül az új, tekintélyes méretű vizelővályú, hogy mekkora lesz az első vízszámla és hogy vajon ki fog benne először elaludni.

Ebbe az idillbe csörög bele egy ügyfél, egy hét múlva kellene fotózni Tihanyban. Megörülök, a részleteket az utcán bóklászva hallgatom, javaslok, helyeslek, felpezsdül a mostanra amúgy is örömködő elmém, bizsereg az agyam teteje és a lemenő nap idilljében azt sem figyelem, merre járok. Csak mikor leteszem a telefont, veszem észre, hogy a külvárosi bőrgyár felől igyekvő patak fölött húzódó csövek közepén állok. Süt ránk a nap.

Ami a csövön

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Chrétien de Troyes Lancelot című regényének bemutatója
Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója
irodalom

Szőnyeg alá söpörni a modern technológiát? Szőnyeg alá söpörni a modern technológiát?
Interjú Mécs Annával a Kapcsolati hiba című kötetéről
irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019

Más művészeti ágakról

art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról
Az első Veszprém-Balaton Filmpiknikről
Háttérinterjú Deák Dániellel nemzetköziségről, a fesztiválok és pitchfórumok szerepéről, valamint gondolat és forma viszonyáról
Interjú Varga Veronika színésznővel a nyelv és a színész közötti térről, a hagyományos útról és arról, milyen két országban is otthon lenni


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés