bezár
 

irodalom

2020. 09. 20.
Réges-rég, egy messzi messzi galaxis
Mire ez a nap véget ér – könyvbemutató
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Szeptember 19-én mutatták be Nyerges Gábor Ádám Mire ez a nap véget ér című új regényét a Kis Présházban. A magyar iskolaregényekkel is párhuzamba lépő könyv egy osztályközösség négy évét dolgozza fel. A szerzővel a gimnazisták között lévő feszültségekről és erről az éles életfázisról Torma Mária író, szerkesztő beszélgetett. 

A regény egy maroknyi gimnazista életét meséli el, különböző szemszögekből feldolgozva és más-más szűrőkön keresztül megvilágítva ugyanazt: hogy összefogó közösség híján mennyire széttartóvá válhat egy környezet.

A szerző reflektált a saját első regényére (Sziránó, 2013) és arra az abszurditásra is, ami mindannyiunk kollektív élménye, a középiskola takar –: életünk egyik legsérülékenyebb fázisában válunk a véletlentől kiszolgáltatottá, majd ezeket a többé kevésbé sikeres megküzdési módszereket visszük tovább. Nyerges Gábor Ádám izgalmas konfliktusokat említ meg, amelyek fölött gyakran épp közelségük miatt siklunk el.

A kérdező, Torma Mária kíváncsian engedi, hogy ez a láthatatlan tapasztalat kinyíljon, gyakran ugratja is a szerzőt, például az első felolvasott regényrészlet után, amely maga is egy könyvbemutatóval fűszerezett beszélgetésről szól. 

A Kis Présház irodalmi kávéház és mulatóhelyen a felolvasást feszült csönd kíséri, amit feltörő kuncogások és a vállak remegése szakít meg. A szeptemberi hideg és az elhalasztott Ünnepi Könyvhét ellenére egész sokan összegyűltek a bemutatóra.

A jelenlévőkben saját gimis emlékeik pörögnek, vélt vagy valós sérelmeik, miközben a szerző és a kérdező az életkor iróniájára is kitérnek, hiszen a kötet szereplőinek, elbeszélőinek a tapasztalata is véges, ha jogos is. Említésre kerül két főbb szereplő, Sziránó és a széplány Laura, akik ebben az osztályrendszerben kívülállóként jelennek meg, majd Sziránó intellektuális kívülálló is marad. Ám a szerző nem marad kizárólagos, a másik felolvasott részletben, például két sajátosan más karakter drámája tárul elénk. A könyvbemutatót belengi ennek a biztonságos merengésnek a hangulata.

Az eseményt váratlanul feltörő, de lelkes ováció zárja. Szerencsére az író még marad, többen is kérdésekkel fordulnak hozzá.

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában

Fotó: Bach Máté

 

Itt megtekinthető az est videóközvetítése

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Király Csenge Katica --


További írások a rovatból

irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap

Más művészeti ágakról

Rómeó-misszió avagy Rómeó és Júlia a Kaposvári Egyetem harmadéves színész osztálya előadásában Gyulán
John Krasinski: Hang nélkül 2.
art&design

Játszd újra! Játszd újra!
Molnár Judit Lilla: Tervezett véletlen című tárlata a Budapest Galériában
színház

Kérek egy 7-es buszt! Kérek egy 7-es buszt!
A Táp Színház Gárdonyi Béla A megálló, avagy újra büdös semmisem című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés