bezár
 

zene

2009. 01. 29.
38 perc tömény rifforgia
Slytract: Explanation: Unknown
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
38 perc tömény rifforgia Ezt azért remélni sem mertem: hogy jön egy magyar zenekar, és megmutatja, hogyan kell brutális metált játszani, félrebeszélés nélkül. Csuklóból, eleganciával, és úgy, ahogy itthon senki sem: elemi erővel, egyénien. A nevük: Slytract, a tavalyi év végén megjelent debütáló lemezük címe: Explanation: Unknown.
Nos, nézzük meg közelebbről, mit is jelent ez az „egyéni” jelző – mert persze az azért világos, hogy mégsem a miskolci srácok találták fel a spanyol viaszt. Ellenben hazánkban szinte egyetlen más zenekart sem tudnék említeni ennyire profi első munkával, hangzással és energiával. Tulajdonképpen innen nézve mindegy is, hogy ez az első munkájuk: leköröznek egy csomó bandát itthon, akik már a sokadik albumuknál tartanak.

A stílusuk távolról death/thrash keveréknek mondható – ez van föltüntetve a myspace-oldalukon is –, éspedig az extrémebb fajtából. De felütik a fejüket a lemezen ún. „modern”, groove-osabb elemek ugyancsak, méghozzá igen finoman, kimérten, csak hogy pihenjen a csuklónk léggitározás közben. A fő összetevők azonban a szigorúan kivitelezett, alaposan megtekert, agyszaggató, extrém riffek, az irgalmatlanul intenzív dobmunka és a gyomrozó basszus. Képzeld el a következő csapatok hangzását összegyúrva: Dew-Scented, Meshuggah, Cannibal Corpse, Fear Factory – majd vedd mindezen csapatok hatását, kiegészítve a zseniális Dino Cazares által vezetett Divine Heresy energiabombájával, egy csipetnyi Slayerrel, Machine Headdel, Malevolant Creationnel, Bloodbath-szal és Panterával, meg hasonló ínyencségekkel. Mindez pedig úgy van tálalva, hogy a banda saját arcot tud fölmutatni felismerhető, azonosítható megszólalással.

Az ének leginkább a death-hez áll közel – többnyire hörgést hallhatunk –, a zenéhez azonban a fentebbi nevek valamiféle fura egyvelege az irányadó. A kitűnő gitármunkát helyenként szólók díszítik, a dalokat a logikusan visszatérő elemek és refrének legtöbbször megjegyezhetővé teszik. E helyütt annyi kritikai megjegyzést lenne érdemes hozzáfűznünk, hogy a komplex, brutális szerzemények még precízebb felépítésén lehetne a jövőben kicsit többet gondolkodni; az összetettség akkor az igazi, ha a végén a konstrukció tökéletesen összeáll. Nem mondom, hogy az Explanation: Unknown dalainak esetében nincs meg a kohézió – az alapvető szükséges erő nagyon is megvan –, de úgy érzem, a témák elhelyezése és kidolgozása terén picit még lehet agyalni, amint a szólók pontosabb elhelyezésén egyaránt.

Debütlemezről lévén szó, ezt azonban nem rónám föl az anyagnak, mert a lemez tényleg nagyon rendben van. Az az elementáris erő, ami a dalokból árad, nem szimpla betonozást rejt, hanem valódi nyers energiát, olyan sounddal, hogy beszarsz (ennek sikerességében a külföldi stúdió ugyancsak szerepet játszhatott). Kösd rá a laptopodat a hangfalakra, csekkold le a klipet, aztán keresd meg a leszakadt fejedet a szoba valamelyik sarkában:A lemez kritikai fogadtatása amúgy szinte kizárólag pozitív, külföldön is, merthogy hála az égnek van külföldi terjesztése a korongnak. Szerencsére emberükre akadtak a Slytractben. Végezetül annyit mondanék, hogy bár alapvetően nem vagyok híve annak, hogy a magyar csapatokat a külföldiektől szétválasztva értékeljük és ítéljük meg, továbbá hogy egy magyar produkciót a külföldiekéhez képest magasztaljunk vagy rántsuk le, mégis kénytelen vagyok újratermelni a különbséget: ez a lemez veri a magyar extrém mezőnyt, a külföldiben pedig derekasan megállja a helyét.

Olyan durva, hogy öröm hallani, olyan extrém és vastag, mint amilyet itthon nem nagyon tudnak mások, és annyira magabiztos, hogy felteszem a kezem. Ha szar kedved van, és le akarod zúzatni az agyadat, adrenalinbombának és tudatmódosítónak tökéletes 38 perc. Alig várom, hogy elcsípjem őket élőben.

Hallgassátok és tanuljatok! Hehe.


Slytract: Explanation: Unkown.
NoiseHead Records, 2008.
Honlap: www.slytract.tvn.hu
Myspace: www.myspace.com/slytract

Tagok: Melegh B. Gábor: gitár/ének
Galántay Tamás: dob
A basszusgitárosi poszt jelenleg megüresedett, kiadónyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- L. Varga Péter --


További írások a rovatból

Hatvan éve mutatták be az Egy szerelem három éjszakáját
Bartók Béla halálának 75. évfordulójára
Interjú Pándi Balázzsal együttműködésekről, szervezésről, a hazai viszonyok működéséről

Más művészeti ágakról

Pálfi György filmrendezővel a filmkészítés kollektív alkotói mechanizmusairól, fordulatokról, szenvedélyről és rendszeren kívüliségről
...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Hol van az út Esterházy Péterhez? Hol van az út Esterházy Péterhez?
Péczely Dórával és L. Varga Péterrel beszélgettünk
Mécs Anna: Kapcsolati hiba, Scolar, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés