bezár
 

irodalom

2009. 08. 13.
Kezdjünk el rövidezni? Sziget első nap
Sziget fesztivál, 2009. augusztus 12. 1. nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdjünk el rövidezni? Sziget első nap Tehát: kezdjünk el rövidezni? Hangozhat a kérdés, miután a Sziget délutáni, komolyzenei és irodalmi programjaira kényelmesen söröző sztárok közelében lehetett gyúrni. A Sziget büfék idei újítása, hogy szép színes vödrökben lehet hatalmas mennyiségű Mojitót kérni, sok-sok szívószállal – voltak, akik délután háromkor egy-egy ilyen vödörrel a kezükben figyelték a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóit, majd a felolvasó sztárokat. Képes, rövidmondatos beszámoló a Sziget első napjáról.

Cserna-Szabó András felolvas
Az Octopus Összművészeti helyszínen a hetet a Szépírók felolvasóbálja nyitotta, az idén díjazott Szépíró-tagok olvastak föl: Balázs Attila, Cserna-Szabó András, Forgács Zsuzsa Bruria, Háy János, Kántor Péter, Kiss Ottó, Márton László, valamint Tóth Krisztina. A felolvasás témája (tág értelemben) a rendszerváltozás volt; a fenti képen Cserna-Szabó András sajátos Micimackó-átiratát adja elő.


Kiss Ottó, Kántor Péter, Balázs Attila
Eközben folyik a kupaktanács a szomszédos büfénél. Baloldalt Kiss Ottó és Kántor Péter vitatja meg a kortárs magyar irodalom rejtélyeit, Balázs Attila pedig az asztalnál szemléli a mögötte zajló eseményeket. Jelen volt a helyszínen Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi is.


Márton László
Márton László felolvasása előtt ellenőrzi, a sátor megfelelően lett-e összeillesztve egy magával ragadó, színpadi mozgást sem nélkülöző produkcióhoz.


Márton László felolvasása
Majd amikor mindent biztonságosnak ítélt, megkezdte előadását. A nyakában lógó stage pass ideiglenesen helyettesíti a sálat


Balázs Eszter Anna rózsaszínben
Az irodalmi program szervezői Balázs Eszter Anna és Rácz I. Péter. A fenti képen Eszter töpreng a világ sorsáról, szép rózsaszín felsőben, és ugyancsak tetszetős színes stage passal a nyakában.


PUF
Kulturális programokban az este folyamán is volt részünk. Itt az látható, ahogy Németh Zoltán irodalomtörténész a Pál Utcai Fiúk tagjaként horzsolja le az arcunkat zseniális gitárriffjével. A Bálra indult be természetesen mindenki.


Harcsa Veronika
Ezen a gyenge minőségű képen Harcsa Veronika és zenekara látható. Veronika nagyon experimentális, egyre furcsább ruhákban lép színpadra, a hangja azonban továbbra is igen jóleső élményt nyújt.


Alvin és a mókusok
Ez pediglen már az Alvin és a mókusok zenekar az MTV Headbangers Ball sátorban. Rutinos fellépők, a közönség a tenyerén hordja őket, amit meg is hálálnak: mindenki szereti együtt énekelni velük a „mocskos élet, rohadt élet” kezdetű refrént, melynek sorai állítmány nélkül is roppant kifejezően mutatják meg a vers beszélőjének világhoz való viszonyát.


Lovasi András
A fenti kép is azt mutatja, hogy nem profi fotóssal van dolgunk, a dülöngélő közönségben nem képes éles éjszakai felvételt abszolválni. Azonban az értelmezés csodákat művelhet: az elmosódó kontúrok a koncert pillanatnyiságára, az élmény rekonstruálhatatlanságára utalnak. Szóval ő természetesen Lovasi András, költészeti remekműveit az MR 2 színpadon mutatta be. Sztenderd Kispál-buli, kellemes meglepetésként előkerült viszont a laza morzsapotyogtató Tingli-tangli, a szexuális kudarcot könnyesen színrevivő Kapcsolj le mindent, továbbá a világ szubjektumra gyakorolt kényszerítő erejét egy délre történő utazással és a Hemingway-művel összekapcsoló szép látomás, a Kényszer, érdek, ösztönélet.


Backyard Babies
Az MTV Headbangers Ballban tizenegy órától a svéd rock and roll brigád, a Backyard Babies zúzott. Apropó: ha már r & r, nyilván mindenki hallott a mínusz egyedik nap Tankcsapda-bulijáról. A klassz fesztiválkoncert a zenekar 20. születésnapja alkalmából került kiemelt helyzetbe, és mivel már mindent leírtak és elmondtak ezzel kapcsolatban, amit lehetett, arra a vidám apróságra hívnám csak föl a figyelmet, hogy Lukács Laci átkötőszövegeiben ezúttal a közönség „pajtikká”, „skacokká” avanzsált – ami igen aranyosan hangzott a frontember szájából.

Holnap folytatjuk további képaláírásokkal. Senki nem menekül, ahogy a sztár énekli. Addig is azonban mulatozzunk:nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- L. Varga Péter --


További írások a rovatból

irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Valami bűzlik Erdélyben, hátha másoknak is tetszeni fog Valami bűzlik Erdélyben, hátha másoknak is tetszeni fog
André Ferenc – Horváth Benji (szerk.): Címtelen föld. Fiatal erdélyi metamodern líra, Erdélyi Hiradó Kiadó – FISZ, 2020
irodalom

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.
A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül
irodalom

Élőnek tűnő, döglött rombuszhal Élőnek tűnő, döglött rombuszhal
Linda Boström Knausgard, Isten hozott Amerikában, Jaffa Kiadó, 2020.

Más művészeti ágakról

art&design

Mikor a lepke kikel a bábból Mikor a lepke kikel a bábból
Interjú Ronga Eszter festővel pályakezdésről, inspirációkról és a jelenlegi helyzetről
art&design

Anarchia, raktárkoncert, graffiti Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Orbán Viktor és Soros György dr. Máriás műtermében
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
Interjú Miklós Szilveszterrel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés