bezár
 

art&design

2011. 04. 20.
Fiatal alkotók művei a belvárosi kávézókban, kocsmákban
PortfolioPoints - 2011. április 19.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fiatal alkotók művei a belvárosi kávézókban, kocsmákban _uacct = "UA-1248375-1"; urchinTracker(); A fiatal kortárs képzőművészet egyik legnagyobb szabású kiállítássorozatát rendezik meg a héten. A fővárosban hatvan, Pécsett pedig több mint tíz kávézóban, moziban, galériában mutatják be alkotásaikat pályakezdő és ismert alkotók. A rendezvényt április 19-én este, Winkler Nóra kulturális újságíró nyitotta meg a Paulay Ede utcában található Loffice irodaházban, ahol az alkotók és rengeteg érdeklődő volt jelen. A PRAE.HU Kulcsi Kovács Rita beszámolóival követi majd az eseményt.
Évente kétszer rendezik meg – tavasszal és ősszel – a PortfolioPointsot. Az esemény célja, hogy kedvelt belvárosi szórakozóhelyekre (kávézók, kocsmák, éttermek) vigyék el a kortárs képzőművészetet, ezáltal népszerűsítsék fiatal festők, fotósok, grafikusok műveit. A 2008-ban indult kiállításdömping idén tavasszal hatodjára kerül bemutatásra. Az érdeklődőknek nem kell tehát mást tenniük, mint beülni, vagy bekukkantani néhány kávézóba (nem kell kiállításjegyért sorba állni, és a múzeumokat vagy kiállítóhelyeket felkeresni), és máris a kortárs művészet részeseivé válhatnak.
Szabó Gábor
Április 19-én este 7 órakor a Loffice irodában zajlott a rövid, de annál látványosabb és szórakoztatóbb megnyitó, a Portfolio Review. Ránézésre több száz fiatal gyülekezett a földszinten, ahol a tavalyi nyertesek (többek között Szabó Gábor) képeit láthattuk, illetve borral, üdítővel és egy csodálatos gyümölcsöstállal várták a látogatókat. Ez utóbbi Szabó Gábor „virágos” képeit volt hivatott illusztrálni (Pipacsmező, Rózsamező, Virágos mező stb.). Szintén a földszinti asztalon tekinthettünk bele az eseményben résztvevő művészek portfólióiba, hogy kedvet kapjunk majd az őket bemutató kávézót, vagy galériát is felkeresni. Ránézésre is nagyon különbözőek voltak a „füzetecskék”: némelyik kiállításkatalógusra emlékeztetett, sok színes alkotással, mások viszont a leírásra, feketén-fehéren a betűkre helyezték a hangsúlyt. A hangulatos, színes kövekkel lerakott, „kipárnázott” teraszon pedig az egymást jól ismerő alkotók beszélgettek.
 terasz  
A rövid, frappáns megnyitóra a rendezvény egyik házigazdája, egyben zsűritag, Aknai Katalin művészettörténész az alagsorba invitálta a tömeget. A másik zsűritaggal, Winkler Nórával elmondták, hogy 53 művész közel 1500 munkáját tekintették meg külön-külön, otthonukban, majd a négytagú zsűri egyeztetett, bár közel azonos véleményen voltak. Az alagsori rendezvénytér falain a tizenkét elődöntős alkotásaival ismerkedhettünk meg (Korcsmár Eszter, Deli Eszter, Opánszki Tamás, Navratil Judit, Balázs Imre Barna, Koralevics Rita, Korcsmár Eszter, Szercsik Erika, Braun András, Bácsi Róbert László, Dömölky Dániel, Réthey-Prikkel Tamás). Kiemelték, hogy a Loffice irodaháznak nem vág ugyan a feladatkörébe, mégis felkarolta a rendezvényt, és vele együtt a művészetet, ezért külön köszönet jár nekik. A Portfolio Review illeszkedik a Bring the Art Home (BAH) programba, ugyanis a hat nyertes alkotó munkáiból irodai vándorkiállítást fognak rendezni. A Loffice-ban három szinten zajlódó esemény második emeleti programjára is felhívták a figyelmünket: itt Horváth Judit tárlatával ismerkedhettünk meg. 
megnyitó
Közben pedig sok üveg finom bor fogyott, az asztalokra körtecsutkák kerültek, a közönség „belakta” a képeket, ahogy ez az alábbi fotón is látszik, Deli Eszter Vénusz születése című képe alatt, és elkezdődött a buli. A következő napokban ellátogatunk a kocsmákba, hogy szemügyre vegyük egyenként is a műveket, és a söreiket kortyolgató, gyanútlan bámészkodókat. 
Deli Eszter Vénusz születése
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kovács Rita --


További írások a rovatból

art&design

Eszképizmus a digitális természetbe Eszképizmus a digitális természetbe
Retrospektív elemzés Juliana Höschlová a Pincében megrendezett In luxury times the bug is missing című kiállításáról
art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés