bezár
 

film

2012. 11. 10.
Beszélgetés a Szindbád új kiadása kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Beszélgetés a Szindbád új kiadása kapcsán Új DVD-kiadást ért meg Huszárik Zoltán halhatatlan klasszikusa, a Szindbád. A MaNDA által digitálisan felújított filmváltozat mellett helyett kapott a lemezen a másik korszakalkotó mű, az Elégia, továbbá az A piacere és a Tisztelet az öregasszonyoknak című rövidfilm is. Ennek apropóján az Írók Boltjában tartottak kerekasztal beszélgetést több, a Szindbád-jelenséghez kapcsolható fontos résztvevővel.
Fazekas Eszter kiadványszerkesztői minőségében vezette a beszélgetést, melyben partnerei voltak Sára Sándor, a film operatőre, Jeney Zoltán, a film zeneszerzője, valamint Nagy Anna színművész, továbbá Huszárik Kata, a rendező lánya, Gintli Tibor Krúdy-kutató, illetve Gelencsér Gábor filmtörténész. A beszélgetés nagyrészt a Szindbád készítése körül forgott, az érintettek nosztalgiával emlékeztek a közös munkára Huszárikkal és a színészkirály Latinovits Zoltánnal, továbbá kísérletet tettek arra, hogy röviden elhelyezzék mind Krúdy, mind pedig Huszárik művét a maguk kontextusában, kortársaik között, és egyetemes értékeik okán a kulturális emlékezetben egyaránt.
Érdekességként megtudhattuk azt is Jeney Zoltán zeneszerzőtől, hogy a kiadásban található Tisztelet az öregasszonyoknak című filmetűdhöz eredetileg kétféle zene készült, egy hagyományosabb kísérőzene (a maga korában ezzel került közönség elé), valamint egy konkrét zene-jellegű, kísérleti verzió, melyet azonban akkor elvetettek. Most ez utóbbi zenei anyag újravágva felkerült a lemezre, s a film mindkét verzióban megtekinthető.
 
Magyar filmek esetében igen ritka, hogy egy alkotás több DVD-kiadást is megérjen, Huszárik Zoltán Szindbádja azonban nem véletlenül jutott erre a sorsra. Ez a mű a magyar filmművészet kiemelkedő csúcspontja, hiszen – ahogyan Gelencsér Gábor fogalmazott – ez az a film, amelyet minden magyar ember "ha nem is látta, de felismeri".
 
 
Szindbád
színes, magyar játékfilm, 1971, 91 perc
hang: 2.0
felirat: angol
nyelvek: magyar
képarány: 1.85:1 anamorf

Extrák: Huszárik Zoltán-rövidfilmek: Elégia, 196, BBS, 19 perc, Tisztelet az öregasszonyoknak, kétféle zenével, RDS, 1971, 12 perc, A piacere, 1976, HDS, 20 perc
Huszárik és a kortárs zene (Jeney Zoltán zeneszerző, Fazekas Eszter filmtörténész) MaNDA, 2012, 22 perc
A modern Szindbád – Krúdy és Huszárik világa (Gelencsér Gábor filmesztéta, Gintli Tibor irodalomtörténész) MaNDA, 2012, 21 perc
Kiadja és forgalmazza: a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, 2012
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Max Barbakow: Palm Springs
Az első Veszprém-Balaton Filmpiknikről
Fókuszban a női filmek és alkotók
film

I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum
Új időpontban, meghosszabbított határidővel!

Más művészeti ágakról

gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
irodalom

Margó a korona idején Margó a korona idején
Hangulatjelentés a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár második offline napjáról
színház

Lápos és az akkumulátor Lápos és az akkumulátor
A Független Színház Falunap című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés