bezár
 

irodalom

2012. 11. 29.
Kaput nyitni a világra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaput nyitni a világra A Stuttgarti Literaturhaus, az Akademie Schloss Solitude és a József Attila Kör nemzetközi irodalomi fesztivált rendez Budapesten, Haza-Home-Heimat címmel az A38 hajón. A fesztivál november 29-én délelőtt 10 órakor megtartott sajtótájékoztatójával nyitotta meg kapuit a közönség előtt.
Lóránd Zsófia, a Solitude ösztöndíjprogram magyarországi projektvezetője köszöntötte a jelenlévő vendégeket: Dubravka Ugrešićet, Šejla Šehabovićot, Kaiwan Mehtát, Lina Mounzert, Schein Gábort, Tóth Krisztinát és Nagy Ildikó Noémit. Lóránd Zsófia elmondta, hogy a  Solitude ösztöndíjprogram 2005 óta működik. Ez idő alatt számos alkotót láttak vendégül Stuttgartban, illetve a JAK-kal közösen Budapesten. A ma induló fesztivál vendéglistáján is nagy számban szerepelnek korábbi ösztöndíjasok.

Az Akademie Schloss Solitude alapító-igazgatója, Jean-Baptiste Joly a korábbiakat kiegészítve elmondta, hogy a kezdeti ötletet a fesztiválon is jelenlévő Florian Höllererrel, a Literaturhaus igazgatójával közösen dolgozták ki, és Lóránd Zsófiával, illetve Gaborják Ádámmal közösen véglegesítették Budapesten. A meghívottak között ott van az első ösztöndíjas, Kányádi Sándor és a kortárs irodalom legfiatalabb nemzedéke is, de nemcsak a különböző generációknak, hanem a nemzetközi ismertségnek örvendő meghívottaknak köszönhetően is egyedülállóan izgalmas program jött létre.

Gaborják Ádám, a JAK elnöke a témaválasztásról beszélt. A Haza- Home-Heimat címmel a romantikus hazafogalomra kérdeznek rá, a Himnuszból parafrazeált "leljük-e honunk a hazában?" kérdésre keresik az irodalmi, nyelvi, építészeti, kulturális tapasztalatok és hagyományok segítségével megfogalmazható válaszokat.

Az otthonlét mellett ugyanennyire fontos az útonlevés állapota is. Az utazás, melynek során távol kerülünk az ismerős világtól, -s újradefiniálhatjuk fogalmainkat, identitásunkat. A meghívottak az utazás fogalma mentén is kapcsolódnak egymáshoz: Dubravka Ugresic Horvátország és Hollandia, Lina Mounzer Libanon, Kanada és Magyarország, Kaiwan Mehta India és Németország között igyekeznek otthonra lelni és otthont teremteni.

Gaborják azt is fontosnak tartja, hogy a fesztivál a párbeszédet helyezi középpontjába, vagyis a hazáról alkotott történelmi fogalmunkat újítja meg, teret adva a kérdéseknek és az újabb értelmezési lehetőségeknek. A fesztivál üzenete, hogy a művészet feladata az, kaput nyisson a világra, az A38 hajó programjaival pedig nemzetközi vizekre utaztassa a látogatókat.

A fesztivál honlapja: http://www.hhhfestival.eu


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
Milyen, amikor résztvevőből irodalmi műhelyvezető lesz?

Más művészeti ágakról

gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony
gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
A Mirrén titkának könyvbemutatója
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés