bezár
 

irodalom

2013. 05. 27.
Erzsébet, a királynő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erzsébet, a királynő Az Alexandra Kiadó egyik kiemelt, Ünnepi Könyvheti újdonsága a II. Erzsébet királynő életét bemutató Erzsébet, a királynő című kötet, mely jóval több, mint egy újabb életrajz a világ legnépszerűbb uralkodójáról.
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő
Egy modern uralkodó élete

A csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képet a világ leghíresebb uralkodójáról? Az Erzsébet, a királynő II. Erzsébet minden részletében hiteles, nagy gonddal, mégis olvasmányosan és szórakoztatóan megírt életrajza.

Erzsébet, a királynő - képmelléklet 1.

Erzsébet hercegnő huszonegyedik születésnapja alkalmából beszédet mond a dél-afrikai Fokvárosban, 1947. április 21.
Associated Press

A neves életrajzíró, Sally Bedell Smith számtalan interjúra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodik, amikor egy ritka pillanatra félrelebbenti a fátylat, hogy megismertessen annak a királynőnek nyilvános és magánéletével, aki páratlan tekintéllyel, tapintattal és eleganciával vezette át hazáját és a Nemzetközösséget az elmúlt hatvan év minden háborúján és zurzavarán.

Erzsébet, a királynő - képmelléklet 2.

A királynő a Buckingham-palotában, amint íróasztalánál áttekinti a vörös bőrdobozban kapott bizalmas iratokat, 1959. január 25.
© TopPhoto/h e Image Works

A könyvben megismerünk egy fiatal lányt, aki nagybátyja trónfosztása után hirtelen a trón örökös szerepében találja magát. Találkozunk a tizenhárom éves Lilibettel, amint beleszeret egy Fülöp nevű fiatal tengerészkadétba, és eltökéli, hogy feleségül megy hozzá, még ha szülei avagyonosabb angol arisztokratákat részesítenék is elonyben. Látjuk őt, ahogy a második világháború idején katonai teherautókat szerel, majd a gyozelem napján ott áll Winston Churchill mellett a Buckingham-palota erkélyén. Majd _atal királynoként lép elénk, aki igyekszik egyensúlyt találni kettős szerepkörében, mint uralkodó és mint kétgyermekes fiatalasszony.

Erzsébet, a királynő - képmelléklet 3.

A királyi pár John F. Kennedy elnök és felesége, Jacqueline társaságában, a Buckingham-palotában adott fogadáson,
1961. június 15.
Popperfoto/Getty Images

Sally Bedell Smith átcsempész minket a palota kapuin, hogy nyomon követhessük a királynő mindennapos rutinjait – a "vörös dobozokat", bennük a kötelezően áttekintendő aktuális dokumentumokkal; a heti audienciákat, amelyeken az idők során tizenkét miniszterelnök vett részt; a fizikailag is megerőltető külföldi körutazásokat; a sajtó szüntelen figyelmét – s persze személyes kapcsolatát Fülöp herceggel, élete szerelmével; a gyermekeivel s olykor zűrös házastársaikkal; az unokáival és a barátaival.

Erzsébet, a királynő - képmelléklet 4.

A királynő és Nelson Mandela a dél-afrikai köztársasági elnök hivatalos angliai látogatásának első napján hintóval hajtat
a Buckingham-palotába, 1996. július 9.
Tim Graham/Getty Images

Sally Bedell Smith a nyolcvanas évekig elsősorban újságíróként, kulturális témák riportereként ismert, többek között a Time magazinnál, a The New York Times-nál dolgozott, és máig a Vanity Fair külső munkatársa.

Sally Bedell SmithA nyolcvanas évetől jelennek meg életrajzi kötetei. Az írónő – aki washingtoni otthonában királyi koronás tűpárnákkal és kandallóval teremt angolbarát hangulatot – régóta foglalkozik a brit királyi családdal. Könyvét amerikai olvasói a legjobb történelmi életrajznak minősítették.

Az anglomán írónő nem először foglalkozik a Windsor-házzal: az 1999-ben Dianáról írt bestsellerben árnyalt és reális portrét rajzolt a hercegnőről, mely segítette a királynőről szóló könyve megírásában. Amerikai életrajzíróként ugyanis ritkaságszámba menő támogatást kapott a híresen zárkózott uralkodótól.

A szerző – alapos munkája során – megfigyelhette II. Erzsébetet munka és pihenés közben is, vagy elkísérhette a királyi párt hivatalos utazásaira is.

Közelképet akart rajzolni arról az asszonyról, akit távolságtartásra neveltek, s aki az egész világon ismert, de csak kevesen ismerhetnek valójában.

Meg akarta fejteni, honnan az a tartás, bölcsesség, higgadtság és diplomáciai érzék, amivel a háborúkon, válságokon át egyben tartotta a birodalmat, és milyen tehetség kellett ahhoz, hogy a családját kikormányozza a maguk vagy a média kavarta viharzónákból.

A minden részletében alapos és hiteles Erzsébet, a királynő közelkép egy olyan asszonyról, aki a világ leghíresebb uralkodója, s aki egyúttal egy kivételes személyiség is. Egy modern uralkodó nagy gonddal, mégis olvasmányosan, szórakoztatóan megírt életrajza, aki eleven humorérzékével és mérhetetlen józansággal végzi kötelességét, bármit rójon is rá a munkája és a családja.

A kötet aktualitását az adja, hogy június elején lesz II. Erzsébet megkoronázásának 60. évfordulója.

Kiadónk a könyv magyar nyelvű kiadásával tiszteleg előtte.

A koronázási évfordulóra megjelent életrajzi kötet egyúttal a világ és Európa történetét is bemutatja egy nagyon érdekes szempontból. A könyvet az amerikai olvasók a legjobb történelmi életrajznak minősítették 2012-ben.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

art&design

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)
Visky Ábel: Mesék a zárkából
színház

Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak
Beszélgetés Pászt Patríciával a lengyel és a magyar színházról
színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés