bezár
 

irodalom

2013. 12. 14.
Verssorokat tükröző fotók
Roham, 2013. december 2.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Verssorokat tükröző fotók Szabó Imola Julianna projektje, a JAK Pass egy éve kezdődött: idáig a Facebookon csodálhattuk meg az Imola által választott szerzők verseire komponált, néha groteszk, néha szomorú vagy éppen ijesztő atmoszférájú képeket, mostantól azonban offline is élvezhetjük a közös munka gyümölcsét. A JAK Pass Offline sorozat első estjén Fenyvesi Orsolya és Sirokai Mátyás olvasott fel, a zenei aláfestést pedig a Kopernik Beats szolgáltatta.
Először a szerzők névjegyeit vetítik ki, azaz Fenyvesi Orsolyáét és Sirokai Mátyásét, majd a verssorokhoz készült képeket. A képek, azaz a JAK Passok alkotója, Szabó Imola Julianna elmondja, hogy minden estnek lesz egy attribútuma, jelen esetben ez a "Tükör és szarvas". Nem nehéz rájönni, hogy a tükör Orsi kötetének címéből (Tükrök állatai), a szarvas pedig  Sirokai könyvborítójából (A beat tanúinak könyve) eredeztethető. Imola felolvas egy prózaverset, amit a közös munka ihletett: "keresve egy foncsort, téged, apa, akit már elnyeltek előle" – halljuk, majd a Kopernik Beats – Damien Bonneau és Sirokai Mátyás – játszik.

Sirokai kezdi az olvasást; amit a szerzők olvasnak, a kivetítőn is megjelenik. Fenyvesi Orsolya is olvas egy kört, majd Sirokai zenél. Utána az est címadó szarvasa a "nemi vágyat felkorbácsoló bőgésben" köszön vissza, a kivetítőn Dominik Swialowski, Olajos Ilona Ilka, Tr. Szabó György és Szabó Imola Julianna képei láthatók, amelyek már nem a JAK Passok, hanem a felolvasott szövegekhez válogatott fotók. A vetítés alatt a Kopernik Beats, Fenyvesi Orsi és Sirokai Mátyás váltják egymást: csak zenélnek vagy csak felolvasnak. A szövegek sorrendje persze implikál valamiféle dialógus-hatást a hallgatókban: "akik (...) tudják, miért vágyunk önmagunkon túlra" (Sirokai) és "a közel mégsem a messze" (Fenyvesi). Sirokai szövegei a Bibliára, azaz annak könyveire játszanak rá, még a számozások által is; nem csoda, hogy az utolsó kör felolvasás utolsó szava a "teremtésben", majd a szövegek átadják a helyet a Kopernik Beats levezető muzsikájának. 

Az est összességében bensőséges hangulatúra sikeredett, jó példájául annak, hogyan lehet a különböző művészeti ágakat úgy ötvözni, hogy ne elnyomják, hanem erősítsék egymás hatását. Szabó Imola Julianna megerősítette, hogy várhatóan az összes, JAK Pass projektben részt vett szerző szerepelni fog az offline változatban, tehát szerencsére még számos alkalommal élvezhetjük az összművészeti előadást élőben is.
 
Fotó: Kovács Kata
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.

Más művészeti ágakról

art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés