bezár
 

film

2015. 10. 04.
Balogh Zsolt kapta az erdélyi Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balogh Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár kapta az erdélyi Filmtettfeszt idei életműdíját, a Sárga Csikó Díjat.

A kitüntetést a rendezvény záró gáláján, Kolozsváron adták át vasárnap délután. A fesztivál honlapján található leírás szerint Balogh Zsolt 1950-ben született Budapesten, magyar-történelem szakos tanári, televíziós és rádióadás-rendezői, valamint film- és tévérendezői diplomát szerzett. Számos rádió- és színházi rendezést, mintegy 50 televíziós játékfilmet, 600 tévéepizódot, különféle műsorokat, dokumentumfilmeket és két mozibemutatót tudhat maga mögött.

Oktatóként színészmesterséget, dramaturgiát, rendezést, forgatókönyvírást tanít több egyetemen, közöttük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán is.  

A díjazottat méltató Jakab-Benke Nándor filmkritikus, blogger elmondta: étlen-szomjan is napokig beszélni képes tanárként ismerte meg Balogh Zsoltot. Külön megemlítette a tanár jókedvét, amely - mint fogalmazott - "olyan malter volt, ami összetartotta a tananyagot".

Balogh Zsolt azt ígérte tanítványainak, hogy jóindulatúbb lesz, mint eddig volt. "Tiszta szívből kívánom ennek a fiatal, tehetséges generációnak, akik tulajdonképpen levernek minket a színpadról, hogy továbbra is így képviseljék a filmművészetet, legyenek bátrak, és kutassanak, figyeljenek, nyomozzanak, és keressék az élet értelmét, próbálják megfejteni az embert" - idézte a díjazottat a Maszol.ro portál.

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki így egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat korábban Durst György, Muhi András és Buglya Sándor vehette át.

A Koncsag Ádám szobrászművész készítette, a bukaresti Balassi Intézet által biztosított trófeához idén először pénzjutalom, a NMHH Médiatanácsa által felajánlott egymillió forint is társul.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
John Krasinski: Hang nélkül 2.
Portré a lángoló fiatal lányról
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról

Más művészeti ágakról

gyerek

Életmentő hatlábú Életmentő hatlábú
Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvéről
színház

Mese kicsiknek és nagyoknak Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
A Mirrén titkának könyvbemutatója
irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés