bezár
 

art&design

2011. 03. 27.
A Vadrózsabokor 18 milliót ért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizennyolcmillió forintért kelt el Szinyei Merse Pál 1911-ben készült olaj-vászon képe, a Vadrózsabokor című alkotás a fővárosi Belvedere Galéria művészeti aukcióján szombaton. A festmény kikiáltási ára 12 millió forint volt.
Az évtizedek óta lappangó, eddig csak fekete-fehér reprodukcióból ismert olajkép az aukció legdrágább tétele volt. A képért ketten is versenybe szálltak, egyikük a teremben, másikuk telefonon licitált. Tizennyolcmilliónál megálltak, s a telefonos vevő vitte el a ritka szép képet.

A Vadrózsabokor a mester legjobb korszakából származik, 1911-ből, amikor Szinyei sorra aratta nemzetközi és a hazai sikereit. Gyűjteményes kiállításával nyitott 1912-ben az Ernst Múzeum. Ezen a tárlaton ott szerepelt a most aukcionált vászon, Tájképtanulmány címen. Akkori tulajdonosa Meller Simon művészettörténész, művészeti író, a Szépművészeti Múzeum munkatársa volt. Két század eleji aukción szerepelt a kép, 1920-ban és 1939-ben, ezt követően ismeretlen helyen rejtőzködött.

Az aukción tizenhétszer koppant a kalapács egymillió forint felett. Igaz, ezeknek a tételeknek eleve hétszámjegyű összegekben határozták meg a kikiáltását is. Talán ezért nem alakult ki licitverseny, s leginkább induló áron értek célba.

Megadták a 6,6 millió forintot Derkovits Gyula késői, élénk színekben pompázó 1932-es temperájáért. 5,5 millió forintot fizetett valaki Nagy Balogh János plein-air koloritú olajképéért, egy kisméretű csendéletért. És ugyanennyiért vitték el Kmetty János egyik meghatározó nagybányai vásznát. Barcsay Jenő, Vaszkó Erzsébet, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Uitz Béla képei több milliós kikiáltási áron találtak vevőt.

Scheiber Hugó három gouache és egy tempera képe viszont szoros küzdelemben ért el 2, illetve 1,5 és 1,4 millióig, és 900 ezer forintig.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
Két Bohémélet rendezés az Operában
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés