bezár
 

art&design

2011. 03. 30.
Májustól a nyugdíjfolyósító utalja a művésznyugdíjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A korábban a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) által megállapított nyugdíjsegélyeket május 1-től a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság fizeti ki - döntött szerdai ülésén a kormány.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azok a művészek, akik 1992 óta a MAK-tól kapták ellátásaikat, a jövőben nyugellátásukat az állami nyugdíjakkal egy időben, rendszeresen és pontosan vehetik kézhez, a folyamatba nem ékelődik be egy közvetítő szervezet.

Mint a NEFMI emlékeztet, a nyugdíjsegély megállapítása eltér a nyugdíjak megállapításától, sok méltányossági elemet tartalmaz. Ezért azoknak a jogosultaknak, akik 62. életévüket még nem töltötték be, 2011 áprilisában a MAK még megállapítja a nyugdíjsegélyt, a kifizetésről azonban esedékességkor már a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság gondoskodik.

A hozzátartozói ellátásokat május 1-jétől a nyugdíjfolyósító állapítja meg.

"Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a korábbi, esetenként nehézkesen működő rendszer helyett a nyugdíjak folyósítása májustól biztonságosabb keretek közé helyeződjön" - értékelte a változást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A társadalombiztosítás 1992 előtt nem tudta befogadni azokat a művészeket, akik nem rendszeres havi jövedelemmel rendelkeztek, hanem alkotómunkájuk után kaptak rendszertelen, nagyobb összegű kifizetéseket. Ezekből a művészeti alap vonta le a meghatározott százalékot, aminek fejében vállalta a társadalom- és egészségbiztosítási ellátást.

A kormány döntése értelmében az eddig a művészek szociális segélyezését és az alkotóházak fenntartását is végző MAK április 30-án beszünteti működését.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

Gyöngyössy Bence: A feltaláló
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról
A FISZ Változó örökség című irodalmi délutánja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés