bezár
 

art&design

2011. 04. 23.
Neumann János ifjúkorát mutatja be a Közlekedési Múzeum új tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Neumann János ifjúkorát mutatja be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum április végétől látogatható új időszaki tárlata, amely a szokásos technikatörténeti anyagok mellett képző- és iparművészeti gyűjteménnyel tiszteleg a XX. század legnagyobb hatású matematikusa és családja előtt.
Neumann János szüleinek és anyai nagyszüleinek, illetve a család más rokonainak tulajdonában voltak azok a tárgyak, amelyeket most láthat először a nagyközönség - mondta el az MTI-nek Képes Gábor muzeológus.

A kiállítást kiegészítő kilenc életrajzi tablót az első magyar számítógép egyik építője, Kovács Győző állította össze. A Neumann János életét és pályáját, elsősorban a számítástechnika fejlődésére gyakorolt hatását bemutató sorozaton túl további két tablón a géniusz budapesti éveiből fennmaradt képzőművészeti emlékeket gyűjtötte össze Selmeczi György, a hagyaték tulajdonosa.

További két tablón - a Róth Miksa Emlékháznak köszönhetően - az egykori Neumann-villa díszes üvegablakát is láthatják a múzeum látogatói, sok más érdekes relikvia mellett - hangsúlyozta Képes Gábor.

Egy tabló pedig a múzeum együttműködő partnerét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot mutatja be - magyarázta a muzeológus, hozzátéve, hogy ez az a szervezet, amely 1968-ban az ország egyik első civil szervezeteként jött létre, és amely a hidegháború ellenére fölvállalta Neumann Jánost, aki magyar származása mellett elkötelezett amerikai is volt.

A tárlaton megjelenő eredeti tárgyak között található egy olyan emlékkönyv, amelyben Neumann János anyjának kézírása is látható, valamint az anyai nagyanyáról és nagyapáról készült Kunwald Cézár-festmények is megtekinthetők.

"Ezek az olajképek az utolsó Neumann rokon kivándorlása után kerültek a családom birtokába" - mondta Selmeczi György. A képekről korábban nem is lehetett tudni semmit, csak hosszas nyomozás, internetes kutatás után derült ki, hogy valójában kiket ábrázolnak a festmények - mondta a hagyaték tulajdonosa.

Az Egy géniusz ifjúkora című április 29-én nyíló időszaki tárlat június közepéig a Közlekedési Múzeum állandó kiállításának részeként látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés