bezár
 

art&design

2011. 04. 23.
Neumann János ifjúkorát mutatja be a Közlekedési Múzeum új tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Neumann János ifjúkorát mutatja be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum április végétől látogatható új időszaki tárlata, amely a szokásos technikatörténeti anyagok mellett képző- és iparművészeti gyűjteménnyel tiszteleg a XX. század legnagyobb hatású matematikusa és családja előtt.
Neumann János szüleinek és anyai nagyszüleinek, illetve a család más rokonainak tulajdonában voltak azok a tárgyak, amelyeket most láthat először a nagyközönség - mondta el az MTI-nek Képes Gábor muzeológus.

A kiállítást kiegészítő kilenc életrajzi tablót az első magyar számítógép egyik építője, Kovács Győző állította össze. A Neumann János életét és pályáját, elsősorban a számítástechnika fejlődésére gyakorolt hatását bemutató sorozaton túl további két tablón a géniusz budapesti éveiből fennmaradt képzőművészeti emlékeket gyűjtötte össze Selmeczi György, a hagyaték tulajdonosa.

További két tablón - a Róth Miksa Emlékháznak köszönhetően - az egykori Neumann-villa díszes üvegablakát is láthatják a múzeum látogatói, sok más érdekes relikvia mellett - hangsúlyozta Képes Gábor.

Egy tabló pedig a múzeum együttműködő partnerét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot mutatja be - magyarázta a muzeológus, hozzátéve, hogy ez az a szervezet, amely 1968-ban az ország egyik első civil szervezeteként jött létre, és amely a hidegháború ellenére fölvállalta Neumann Jánost, aki magyar származása mellett elkötelezett amerikai is volt.

A tárlaton megjelenő eredeti tárgyak között található egy olyan emlékkönyv, amelyben Neumann János anyjának kézírása is látható, valamint az anyai nagyanyáról és nagyapáról készült Kunwald Cézár-festmények is megtekinthetők.

"Ezek az olajképek az utolsó Neumann rokon kivándorlása után kerültek a családom birtokába" - mondta Selmeczi György. A képekről korábban nem is lehetett tudni semmit, csak hosszas nyomozás, internetes kutatás után derült ki, hogy valójában kiket ábrázolnak a festmények - mondta a hagyaték tulajdonosa.

Az Egy géniusz ifjúkora című április 29-én nyíló időszaki tárlat június közepéig a Közlekedési Múzeum állandó kiállításának részeként látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés