bezár
 

art&design

2008. 07. 08.
Az újragondolt Közép-Európa a képzőművészetben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkilenc közép-európai művész, köztük hat magyar mutatkozik be az eisenstadti (kismartoni) Esterházy-kastélyben Central Europe Revisited II. címmel csütörtökön.
A kiállítás kurátora, Hegyi Lóránd művészettörténész elmondta az MTI-nek, hogy magyarul Az újragondolt Közép-Európa cím felel meg leginkább tárlat mondanivalójának. 

Hegyi Lóránd a második legnagyobb francia kortárs képzőművészeti gyűjteménynek, a Saint-Étienne Modern Múzeumnak immár öt éve igazgatója, de idejéből ennek a rendezvénynek a szervezésére is futja. 

Mint  elmondta, Kismartonban tavaly volt az első bemutató. Az a koncepció, hogy Ausztria és Magyarország művészei minden évben legyenek ott a kiállításon, de minden évben meghívnak melléjük két másik országot, idén például Bosznia-Hercegovinát és Csehországot. Magyarországról Balikó Emese, Csiszár Zsuzsi, Szil Katalin, Szűcs Attila, Révész László László és Gerber Pál, különböző generációk képviselőinek alkotásai lesznek láthatók Kismartonban.

A szarajevói művészeknél nagyon is nyomon követhetők az identitás- problémák, hogy kik is ők: a közeg, amelyben dolgoznak, a délszláv háború előtt multikulturális volt, ma ennek csak nyomai vannak meg. A legtöbb művész Szarajevó és Nyugat-Európa valamelyik nagyvárosa között ingázik. A cseh, az osztrák és a magyar képzőművészek sajátos eszközeikkel mesélik el, hol és hogyan élnek, és hová is vágyódnak el. 

Hegyi Lóránd arról is beszélt, hogy 2007-ben a két meghívott Szlovákia és Horvátország volt, jövőre Románia és Szerbia, majd Bulgária és Szlovénia következik.

A neves művészettörténész nemcsak ezt a közép-európai kiállítást rendezi meg az Esterházy-kastélyban, hanem tagja az Esterházy-alapítvány kuratóriumának is. Így az MTI megtudta, hogy az alapítvány az erdészeti és mezőgazdasági bevételekből Kismartonban, a kastély mellett Közép-Európai Kulturális Központot épít, s ott lesz a legnagyobb kortárs közép-európai gyűjtemény. Színházat is terveznek, a Pozsony-Bécs-Budapest térségből várják majd a nézőket. A klasszikus és a kortárs zene is elmaradhatatlan része lesz a központnak, amely - a tervek szerint - 2010-re készül el - tette hozzá Hegyi Lóránd.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
Judd Apatow: Staten Island királya
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés