bezár
 

art&design

2011. 07. 19.
Szentendrén újratöltve
SZEKKÓ III. - Szentendre vonzásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága régi hagyományt felélesztve, de immár új koncepcióval, elsősorban Szentendrén, s néhány környékbeli településen alkotó harmincegy művész meghívásával az iparművészeti műfajok és technikák sokszínűségét reprezentáló kiállítást rendez SZEKKÓ III. - Szentendre vonzásában címmel.
A július 22-től október 2-ig a Szentendrei Képtárban megtekinthető kiállításon együtt láthatók ezüst- és plexiékszerek, kerámia- és üvegplasztikák, textil- és kerámiaképek, egyedi kivitelezésű formatervezett alkotások, dísztárgyak, ruhakollekciók, kovácsoltvas művek, grafikák és festmények.
Szentendre vonzásában
A Szentendre vonzásában című tárlat beleilleszkedik abba sorozatba, amelyet a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága még 2009 nyarán SzeKKo (Szentendrei Képzőművész Kortársaink) címmel indított útjára. A kezdeményezésnek két célja volt: egyrészt, hogy az egykor Szentendrei Tárlatokként nevezett kiállítások mintájára csoportos bemutatkozási lehetőséget biztosítson elsősorban a helyi művészek számára, másrészt, hogy megteremtse a kapcsolatot a művész és a leendő gyűjtő között.

Az utoljára 1990-ben rendezett iparművészeti tárlat óta felnőtt egy új művésznemzedék, és velük együtt most három generáció képviselője mutatja be – szinte kivétel nélkül – az elmúlt két évet összegző, illetve legújabb alkotását, amelyek között egyaránt megtalálható klasszikusan érett és hagyományosabb felfogásban készült, illetve kísérletező, új kifejezési módokat reprezentáló mű.

A tárgyalkotás iránti vonzalom, a tapinthatóság érzetének felkeltése mellett több művész számára a grafikai, képi kifejezés is egyaránt fontos, s ugyanígy a festőművész számára szintén kihívást jelenthet a tárgykészítése izgalma. Ez a műfajok közötti átjárhatóság jellemzi a tárlat nagyobbik részét, a művészek szívesen alkalmaznak különféle technikákat. De bármilyen anyagot választanak, a legnagyobb tisztelettel bánnak vele, legyen az vas, ezüst vagy bronz, gyapjú, len vagy selyem, üveg, agyag, fa vagy akár műanyag.

A kiállítás keretében egy kisebb válogatással emlékeznek meg a 2008-ban tragikusan elhunyt Nemoda Attila festő- és keramikusművészre.

Kiállító művészek: BAGDI KATALIN ● BARTHA ÁGNES ● BARTL DÓRA ● BOKOR ZSUZSA ● BORSÓDY LÁSZLÓ ● BORSÓDYNÉ URBÁN TERÉZ ● BORSÓDY ESZTER ● CIRNU DÁNIEL ● CZAKÓ MARGIT ● CSÍKSZENTMIHÁLYI RÉKA ● CSÓKÁS EMESE ● FARKAS BORI ● HARANGINÉ CSUTA ANNA ● HOOVER SZABÓ NÓRA ● KISFALUSI MÁRTA ● KOCSIS ESZTER ● MELCHER MIHÁLY ● M. TÓTH MARGIT ● NEMODA ATTILA † ● PAULI ANNA ● PUTU KOVÁCS LÁSZLÓ ● REGŐS ANNA ● REGŐS ISTVÁN ● RÉKASY BÁLINT ● RICHTER SÁRA ● RIPPL RENÁTA ● S. CSORDÁS MÁRTA ● SARKANTYU JUDIT ● SMETANA ÁGNES ● SZÉP SZIDÓNIA ● TAKÁTS ZOLTÁN ● TOMKA ERZSÉBET
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron

Más művészeti ágakról

színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés