bezár
 

art&design

2008. 07. 14.
Meghosszabbították a Mátyás király öröksége című kiállítást
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem egy hónappal meghosszabbította reneszánsz kiállításának nyitva tartását a Magyar Nemzeti Galéria: a Mátyás király öröksége című tárlatot július 27. helyett egészen augusztus 24-ig láthatja a közönség - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.
A Késő reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században alcímet viselő tárlat, amely március végén nyílt meg, a késő reneszánsz kor képzőművészetébe nyújt betekintést Mátyás király halálától, azaz a Jagelló-kortól (1490-1526) a török kiűzéséig terjedő időszakot átfogva.

A mintegy 450 kiállított műtárgy között a látogató egyebek mellett frissen retusált táblaképeket, kódexeket, ötvöstárgyakat, valamint fazekas munkákat is láthat. 

A tárlat olyan ritkaságokat is felvonultat, mint a Kassai Graduálé hatalmas és gazdagon díszített énekeskönyv-párja, Andrea Palladio, a reneszánsz talán legnagyobb építészének egyetlen fennmaradt kézirata, vagy egy, valószínűleg Nádasdy Tamás grófhoz írt levél. 

A kiállított műtárgyak között megcsodálható egy hatalmas, Győrből érkezett, ezüst oltárkereszt, Verancsics Antal esztergomi érsek díszes szertartáskönyve, valamint egy Mátyást és Beatrixot bemutató márvány domborműpár.

A Mátyás király öröksége című tárlatot a "4x a reneszánszról" című kiállítás-sorozat részeként rendezték meg a Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Év keretében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés