bezár
 

art&design

2008. 07. 14.
Meghosszabbították a Mátyás király öröksége című kiállítást
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem egy hónappal meghosszabbította reneszánsz kiállításának nyitva tartását a Magyar Nemzeti Galéria: a Mátyás király öröksége című tárlatot július 27. helyett egészen augusztus 24-ig láthatja a közönség - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.
A Késő reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században alcímet viselő tárlat, amely március végén nyílt meg, a késő reneszánsz kor képzőművészetébe nyújt betekintést Mátyás király halálától, azaz a Jagelló-kortól (1490-1526) a török kiűzéséig terjedő időszakot átfogva.

A mintegy 450 kiállított műtárgy között a látogató egyebek mellett frissen retusált táblaképeket, kódexeket, ötvöstárgyakat, valamint fazekas munkákat is láthat. 

A tárlat olyan ritkaságokat is felvonultat, mint a Kassai Graduálé hatalmas és gazdagon díszített énekeskönyv-párja, Andrea Palladio, a reneszánsz talán legnagyobb építészének egyetlen fennmaradt kézirata, vagy egy, valószínűleg Nádasdy Tamás grófhoz írt levél. 

A kiállított műtárgyak között megcsodálható egy hatalmas, Győrből érkezett, ezüst oltárkereszt, Verancsics Antal esztergomi érsek díszes szertartáskönyve, valamint egy Mátyást és Beatrixot bemutató márvány domborműpár.

A Mátyás király öröksége című tárlatot a "4x a reneszánszról" című kiállítás-sorozat részeként rendezték meg a Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Év keretében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés