bezár
 

art&design

2011. 08. 23.
Újabb matricák a magyar nyelvért Felvidéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb, a magyar nyelv használatát szorgalmazó matricák jelentek meg a hét elején a dél-szlovákiai Somorján; a hét végén Érsekújváron kiragasztották az első szlovák "ellenmatricákat" is.
"A legújabb matricák kimondottan Somorja részére készültek. Minőségi matricákról van szó, magyar színekkel körvonalazott szívben szerény, de sokatmondó felirat: Somorja a mi városunk" - olvasható a felvidek.ma című szlovákiai magyar hírportálon.

Oriskó Norbert, az írás szerzője valószínűnek tartja, hogy a három hónapja kezdődött "matrica-hadjárat" újabb fordulójáról van szó. Úgy véli: miután a matricák minősége, grafikai megoldása, gyártásuk helye különbözik egymástól, feltételezhető, hogy különböző csoportosulások állnak a kezdeményezés mögött.

Az "ellenmatricák" kiragasztását a Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) hirdette meg honlapján. Az "Állítsuk meg őket, testvérek!" elnevezést viselő kampány kezdetén az SHO mintegy 5000 szlovák kettőskeresztes matricát küldött szét aktivistáinak, hogy azokat ragasszák ki a dél-szlovákiai magyar feliratokra.

A mozgalom ugyanakkor jelezte, hogy már több ezer Na Slovensku po slovensky! (Szlovákiában szlovákul!) feliratú matricát is rendelt, amelyeket aktivistái rendelkezésére bocsát.

"Ha elfogynak a Szlovákiában szlovákul! feliratú matricák, polgári társulásunk kész további több ezer matricát rendelni, hogy közösen mutassuk meg: Szlovákiát nem adjuk!" - olvasható az SHO honlapján.

A Szlovák Megújhodási Mozgalom aránylag ismeretlen a nagyközönség előtt. A múltban aláírásokat gyűjtött a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) betiltása érdekében. A Facebook közösségi portálon jelenleg mintegy 4600 híve van. Tokár Géza, szlovákiai magyar politikai elemző a mozgalmat a szlovák radikális jobboldalhoz sorolja.

A magyar nyelv használatát szorgalmazó matrica-mozgalom eddig legalább egy tucat, jórészt magyarok lakta felvidéki városban adott életjelt magáról. Somorján kívül matricák jelentek meg egyebek között Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Szencen, Galántán, Párkányban, Zselízen, Rimaszombatban és Tornalján is.

A Facebook közösségi portálon található információk szerint a kezdeményezés - vagy legalábbis egy része - mögött a Kétnyelvű Dél-Szlovákia - Dvojjazycné Juzné-Slovensko nevű csoport áll.

"Olyan felvidéki aktivisták vagyunk, akik nehezményezik, hogy a magyar nyelv mindinkább háttérbe szorul Dél-Szlovákiában, pedig anyanyelvünk vizuális és verbális használatára törvény adta jogunk van.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a dél-szlovákiai vállalkozók egy része nem tiszteli meg magyar ajkú ügyfeleit azzal, hogy anyanyelvükön is megszólítja őket - ezen az európaiatlan és diszkriminatív gondolkodásmódon szeretnénk változtatni" - olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport Facebook-oldalán.

Azt állítják, hogy nem etnikai konfliktust akarnak szítani. "Nem az értelmetlen etnikai konfliktusok kiélezésére törekedünk, hanem arra, hogy közösségünk tudatosítsa nyelvhasználati jogait és lehetőségeit, a nemzetek pedig kölcsönösen tartsák tiszteletben ezeket a jogokat" - olvasható a nyilatkozatban.

Hangsúlyozzák: kezdeményezésük politikamentes, s azért küzdenek matricákkal, mert "kicsi, közérthető, egyszerű elhelyezni, könnyen leszedhető, nem okoz károsodást". A csoport összefogásra szólította fel a magyarokat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés