bezár
 

art&design

2011. 08. 24.
Duna-labirintus Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Unió Duna-stratégiáját népszerűsítő köztéri akciót rendezett szerdán Budapesten az Európa Ház nevű civil szervezet; az esemény célja, hogy jobban megismertessék a Dunához kötődő európai uniós programot az emberekkel.
A Nyugati téri bevásárlóközpont előtt felállított Duna-labirintusban az arra járók végigsétálhatnak egy útvesztőben, amelyben a folyóval és az EU-val kapcsolatos kvízkérdésekre kell válaszolniuk. A tesztet helyesen kitöltők ajándékot kapnak. A labirintusban a szervezők szerdán egész nap várják az érdeklődőket.

Az Európai Unió június 24-én fogadta el a Balti-tengeri stratégiához hasonló Duna-régió makroregionális stratégiát, amely tartalmazza a közlekedés fejlesztését, a szakpolitikák összehangolását és a környezetvédelmi szempontok érvényesítését is.

Az Európa Ház civil szervezetként céljának tekinti egy egységes Európa-tudat kibontakoztatását, ezért a Duna ügyét is felkarolta.

"Ez a labirintus egy innovatív forma arra, hogy az emberek között beszélgetés indulhasson a Duna-stratégiáról. Bízunk benne, hogy ennek a figyelemfelkeltő installációnak a segítségével megszólíthatjuk az embereket és beszélgetést kezdeményezhetünk velük a Dunáról és az Európa-tudatról.

Mindenkinek mást jelent a folyó és mi éppen erre vagyunk kíváncsiak, hogy a civilek gondolataival is bővülhessen a megoldandó feladatok köre" - mondta el az MTI-nek Molnár Emese, az Európa Ház munkatársa.

A szervező többek között arról is beszélt, hogy nagyon sok múlik az unió tagországainak aktivitásán és lelkesedésén, hogy közösen, egymást támogatva olyan álláspontot képviseljenek, amelynek hatására elindulhatnak a Dunával kapcsolatos fejlesztések.

Az Európa Ház program az Európai Bizottság támogatásával valósul meg, céljuk, hogy bevonják a civileket abba a párbeszédbe, amely az üzleti és állami szektor között zajlik.

A programban részt vesz Magyarországon kívül Ausztria, Szlovákia, Bulgária és Románia is, de szeretnének több, a Duna-stratégiában részt vevő tagot is bevonni a kezdeményezésbe.

Ez az öt ország 2010-ben közös programot indított el azzal a céllal, hogy a civil társadalom fellépésének kereteit kidolgozza. Ennek eredményeként a résztvevő országok civil szervezeti megállapodtak a Dunai Civil Fórum létrehozásában. Programjuk a Duna-stratégia megvalósítására dolgozott ki lépéseket.

A fontosabb pontok között szerepel például a Duna-stratégiával foglalkozó civil dokumentumok kidolgozása a mostani program folytatására, Dunával kapcsolatos állampolgári vélemények összegyűjtése, a program eredményeinek ismertetése utcai rendezvények keretében, kapcsolattartás nemzeti kormányzati és EU-s intézményekkel, valamint számos rendezvény szervezése és információs anyagok készítése, terjesztése.

A labirintust - a budapesti akcióhoz hasonlóan - szeptember elején Dunaújvárosban is szeretnék felállítani.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

Bodor Ádám – Sinistra körzet
színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés