bezár
 

art&design

2011. 08. 25.
PET-palackokból alkottak tárgyakat budapesti elítéltek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
PET-palackokból készítettek szobrokat és használati tárgyakat a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartottak a környezettudatosság jegyében.
A büntetés-végrehajtási intézet versenyt hirdetett a fogvatartottak között. A mű tárgya és formája szabadon választható volt, valamint az is, hányan dolgoznak az adott munkán. Ezzel szemben az alkotás háromszor három méternél nem lehetett nagyobb, valamint a palackok összeillesztéséhez csak szigetelőszalagot használhattak.

Török Edina őrnagy, a büntetés-végrehajtási osztály vezetője elmondta, az adta az ötletet a verseny meghirdetéséhez, hogy az elítéltek által használt közösségi szobákat újrahasznosított bútorokkal szeretnék berendezni. "Költséghatékonysági megfontolások is szerepet játszottak az ötlet megszületésében, valamint egy ilyen munka a fogvatartottaknak is jó lehetőség arra, hogy a szabadidejüket hasznosan, kreatívan töltsék."

A versenyre beérkező alkotások között volt ugyan szék, asztal, ágy és állólámpa, de akadtak olyanok "szobrok" is, amelyek valóságos műalkotásnak tűntek.

Első helyezett lett egy közel két méter magas malom, amely két hónap alatt készült el, valamint vele holtversenyben egy teljesen élethű kerékpár. A malom alkotója az MTI-nek elmondta: "Itt bent szélmalomharcot vívunk az idővel és nagyon örülnénk neki, ha az is olyan gyorsan peregne, mint a palackban homokot szimbolizáló súrolószer". Akadt életnagyságú velocipéd is PET-palack "gazdával", amelynek készítői még arra is gondot fordítottak, hogy kupakból órát készítsenek a rabruhás műanyag embernek.

A rendezvény szponzora, a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó FE-Group Invest Zrt. ajándékcsomaggal jutalmazta a versenyzőket, valamint mindannyian kaptak egy plusz látogatási alkalmat, amikor hozzátartozóikat fogadhatják. A legjobb objektum fődíja egy DVD-lejátszó volt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Judd Apatow: Staten Island királya
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés