bezár
 

art&design

2011. 09. 30.
Előkerült Erzsébet királyné eredeti kolozsvári mellszobra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előkerült az elveszettnek és ellopottnak hitt eredeti kolozsvári Sissi-szobor - írja a Szabadság című kolozsvári napilap internetes oldalán.
Az osztrák császárnő és magyar királyné bronz mellszobrára véletlenül bukkant rá Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közép-erdélyi régiójának elnöke a város Bánffy-palotájában található Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.

Az EMNT helyi szervezete régóta tervezi Erzsébet királyné szobrának visszaállítását annak eredeti helyére, a kolozsvári Fellegvárhoz vezető sétányon.

A 19-20. század fordulóján a Sissi-kultusz jegyében négy azonos, Stróbl Alajos szobrászművész által alkotott mellszobrot állítottak fel Budapesten, Miskolcon, Eperjesen és Kolozsváron. A négy szoborból a miskolci maradt a helyén, a többi eltűnt az évtizedek folyamán.

A kolozsvári szoborállítás érdekében Gergely Balázs szeptember első felében Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész társaságában Miskolcra utazott, hogy mintát vegyenek az ott található Sissi-szoborról, amelynek alapján az alkotás mását elkészítenék.

Gergely Balázs elmondása szerint az eredeti műalkotás előkerülése nem változtat a tervükön, az új kolozsvári szobrot mindenképpen kiöntetik és egyelőre elhelyezik a Donát úti Makovecz-templom udvarán.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
Tom Hooper: Macskák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés