bezár
 

art&design

2011. 12. 19.
Megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó jövő nyárra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A környezetvédelmi szakhatóság ellenvetése miatt át kellett tervezni a balatonboglári Gömbkilátót is érintő, európai uniós támogatást nyert beruházást, így jövőre újra megnyílhat kilátó, valamint megépülhet mellette egy kalandpark és egy bob-pálya - tájékoztatta a beruházó Sziszi Bt. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-t hétfőn.
Csiszár Szilárd beszámolója szerint uniós támogatás körüli adminisztrációs nehézségek, majd támadások akadályozták eddig a biztonsági okokból negyedik éve zárva lévő Gömbkilátó felújítását, és a köré tervezett attrakciók megvalósítását.

A beruházásra a legutóbbi ülésén áldását adta a helyi képviselőtestület.
Az ügyvezető elmondta: a beruházás februárban megindulhat. Az eredeti terveket módosítaniuk kellett, eszerint a megépülő kalandpark és a bobpálya valamivel távolabb kerül a Várdomb védett részétől, így nem igényli a környezetvédelmi szakhatóság engedélyét.

Az ügyvezető szerint a beruházás szomszédsága miatt érintett 72 tulajdonosból egy fővárosi nyaralóvendég volt az, aki mindent elkövetett a projekt ellehetetlenítéséért, amiért beperelték.

A férfi egyebek közt feljelentette a terület karbantartását és a beruházás előkészítését végzőket rókák, mókusok, hóvirágok, illetve az erdő kiirtásáért is. A projektet első fokon támogató környezetvédelmi hatóság a támadásokat követően megváltoztatta álláspontját, és másodfokon nem adta hozzájárulását az építkezés megkezdéséhez, így tavaly egy újabb szezon elúszott - emlékeztetett az ügyvezető.

Hozzátette, az eredeti tervekről nem mondtak le. A Sziszi Bt. felülvizsgálati kérelemmel fordult az ügyben a bírósághoz, amelynek döntéstől függ, hogy megvalósulhatnak-e az eredeti tervek.

A kilátó felújításával a tervek szerint pár hónap alatt végeznek, így nyárra újra megnyílik a Gömbkilátó, a beruházás többi részét azonban - az uniós pályázat és az igénybe vett hitel adminisztrációs kötelezettségei miatt - várhatóan csak őszre sikerül majd befejezni.

Csiszár Szilárd emlékeztetett arra, hogy cége, a boglári Sziszi Bt. a projekt megvalósításához hosszú távra bérbe vette az önkormányzattól a természeti és régészeti szempontból is védett Várdomb 6,3 hektárnyi területét, vállalva a tetején lévő kilátó felújítását, és egyéb fejlesztések végrehajtását.

A beruházás részeként a Várdombon lévő erdőben 600 méter hosszú bob-pályát, valamint kötélpályákból, mászó-falakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát terveznek kiépíteni a közelben lévő, örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével. A projekt 140 millió forint támogatást nyert uniós pályázaton, ami a költségek 50 százalékos támogatottságát jelenti.

A boglári Várdomb tetején található Gömbkilátó ipartörténeti műemlék és turisztikai látványosság, ami a Balaton-régió egyik jelképévé vált, ezért is fontos a mielőbbi megnyitása.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés