bezár
 

art&design

2011. 12. 19.
Megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó jövő nyárra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A környezetvédelmi szakhatóság ellenvetése miatt át kellett tervezni a balatonboglári Gömbkilátót is érintő, európai uniós támogatást nyert beruházást, így jövőre újra megnyílhat kilátó, valamint megépülhet mellette egy kalandpark és egy bob-pálya - tájékoztatta a beruházó Sziszi Bt. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-t hétfőn.
Csiszár Szilárd beszámolója szerint uniós támogatás körüli adminisztrációs nehézségek, majd támadások akadályozták eddig a biztonsági okokból negyedik éve zárva lévő Gömbkilátó felújítását, és a köré tervezett attrakciók megvalósítását.

A beruházásra a legutóbbi ülésén áldását adta a helyi képviselőtestület.
Az ügyvezető elmondta: a beruházás februárban megindulhat. Az eredeti terveket módosítaniuk kellett, eszerint a megépülő kalandpark és a bobpálya valamivel távolabb kerül a Várdomb védett részétől, így nem igényli a környezetvédelmi szakhatóság engedélyét.

Az ügyvezető szerint a beruházás szomszédsága miatt érintett 72 tulajdonosból egy fővárosi nyaralóvendég volt az, aki mindent elkövetett a projekt ellehetetlenítéséért, amiért beperelték.

A férfi egyebek közt feljelentette a terület karbantartását és a beruházás előkészítését végzőket rókák, mókusok, hóvirágok, illetve az erdő kiirtásáért is. A projektet első fokon támogató környezetvédelmi hatóság a támadásokat követően megváltoztatta álláspontját, és másodfokon nem adta hozzájárulását az építkezés megkezdéséhez, így tavaly egy újabb szezon elúszott - emlékeztetett az ügyvezető.

Hozzátette, az eredeti tervekről nem mondtak le. A Sziszi Bt. felülvizsgálati kérelemmel fordult az ügyben a bírósághoz, amelynek döntéstől függ, hogy megvalósulhatnak-e az eredeti tervek.

A kilátó felújításával a tervek szerint pár hónap alatt végeznek, így nyárra újra megnyílik a Gömbkilátó, a beruházás többi részét azonban - az uniós pályázat és az igénybe vett hitel adminisztrációs kötelezettségei miatt - várhatóan csak őszre sikerül majd befejezni.

Csiszár Szilárd emlékeztetett arra, hogy cége, a boglári Sziszi Bt. a projekt megvalósításához hosszú távra bérbe vette az önkormányzattól a természeti és régészeti szempontból is védett Várdomb 6,3 hektárnyi területét, vállalva a tetején lévő kilátó felújítását, és egyéb fejlesztések végrehajtását.

A beruházás részeként a Várdombon lévő erdőben 600 méter hosszú bob-pályát, valamint kötélpályákból, mászó-falakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát terveznek kiépíteni a közelben lévő, örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével. A projekt 140 millió forint támogatást nyert uniós pályázaton, ami a költségek 50 százalékos támogatottságát jelenti.

A boglári Várdomb tetején található Gömbkilátó ipartörténeti műemlék és turisztikai látványosság, ami a Balaton-régió egyik jelképévé vált, ezért is fontos a mielőbbi megnyitása.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés