bezár
 

art&design

2011. 12. 19.
Megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó jövő nyárra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A környezetvédelmi szakhatóság ellenvetése miatt át kellett tervezni a balatonboglári Gömbkilátót is érintő, európai uniós támogatást nyert beruházást, így jövőre újra megnyílhat kilátó, valamint megépülhet mellette egy kalandpark és egy bob-pálya - tájékoztatta a beruházó Sziszi Bt. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-t hétfőn.
Csiszár Szilárd beszámolója szerint uniós támogatás körüli adminisztrációs nehézségek, majd támadások akadályozták eddig a biztonsági okokból negyedik éve zárva lévő Gömbkilátó felújítását, és a köré tervezett attrakciók megvalósítását.

A beruházásra a legutóbbi ülésén áldását adta a helyi képviselőtestület.
Az ügyvezető elmondta: a beruházás februárban megindulhat. Az eredeti terveket módosítaniuk kellett, eszerint a megépülő kalandpark és a bobpálya valamivel távolabb kerül a Várdomb védett részétől, így nem igényli a környezetvédelmi szakhatóság engedélyét.

Az ügyvezető szerint a beruházás szomszédsága miatt érintett 72 tulajdonosból egy fővárosi nyaralóvendég volt az, aki mindent elkövetett a projekt ellehetetlenítéséért, amiért beperelték.

A férfi egyebek közt feljelentette a terület karbantartását és a beruházás előkészítését végzőket rókák, mókusok, hóvirágok, illetve az erdő kiirtásáért is. A projektet első fokon támogató környezetvédelmi hatóság a támadásokat követően megváltoztatta álláspontját, és másodfokon nem adta hozzájárulását az építkezés megkezdéséhez, így tavaly egy újabb szezon elúszott - emlékeztetett az ügyvezető.

Hozzátette, az eredeti tervekről nem mondtak le. A Sziszi Bt. felülvizsgálati kérelemmel fordult az ügyben a bírósághoz, amelynek döntéstől függ, hogy megvalósulhatnak-e az eredeti tervek.

A kilátó felújításával a tervek szerint pár hónap alatt végeznek, így nyárra újra megnyílik a Gömbkilátó, a beruházás többi részét azonban - az uniós pályázat és az igénybe vett hitel adminisztrációs kötelezettségei miatt - várhatóan csak őszre sikerül majd befejezni.

Csiszár Szilárd emlékeztetett arra, hogy cége, a boglári Sziszi Bt. a projekt megvalósításához hosszú távra bérbe vette az önkormányzattól a természeti és régészeti szempontból is védett Várdomb 6,3 hektárnyi területét, vállalva a tetején lévő kilátó felújítását, és egyéb fejlesztések végrehajtását.

A beruházás részeként a Várdombon lévő erdőben 600 méter hosszú bob-pályát, valamint kötélpályákból, mászó-falakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát terveznek kiépíteni a közelben lévő, örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével. A projekt 140 millió forint támogatást nyert uniós pályázaton, ami a költségek 50 százalékos támogatottságát jelenti.

A boglári Várdomb tetején található Gömbkilátó ipartörténeti műemlék és turisztikai látványosság, ami a Balaton-régió egyik jelképévé vált, ezért is fontos a mielőbbi megnyitása.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban

Más művészeti ágakról

Guy Ritchie: Úriemberek
A FISZ Változó örökség című irodalmi délutánja
irodalom

Múlt időben a JAK-ról Múlt időben a JAK-ról
Késelés villával a Nyitott Műhelyben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés