bezár
 

art&design

2012. 01. 14.
Megújulnak a prágai Orloj külső szobrai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújítják a prágai Orloj óralapjának nyolc híres szobrát.
Az első négy faszobrot - a Hiúság, a Kapzsiság, a Halál és a Kéj - jelképeit pénteken szerelték le a szakemberek, míg február közepén a Filozófus, az Angyal, a Csillagász és a Krónikás szobrát viszik el egy hónapra restaurátori műhelybe. Az összes szobor felújítva, teljes pompájában legkésőbb március 15-én lesz ismét látható a Moldva-parti metropolis óvárosi városházának toronyóráján.

"A szakemberek kijavítják az időjárás viszontagságainak kitett faszobrok hasadásait és felújítják a színeket. Közben megjavítják a mechanikus szerkezeteket is" - mondta Petr Skála, az Orloj kezelője újságíróknak. Leszögezte: a cseh főváros egyik legvonzóbb idegenforgalmi attrakciójának számító toronyóra a szobrok felújítása idején is működni fog.

Skála kifejtette: a faszobrok nincsenek rossz állapotban, inkább megelőző intézkedésről van szó. "A szobrokat rendszeresen erősen bepiszkítják a galambok. Ezen a téren új intézkedésekre van szükség" - jegyezte meg. Az eddig használt hálók nem elégségesek, s a kezelőség most elektronikus védelmi szerkezetben gondolkodik. "Komoly gondot jelentenek a vandálok is. Az Orlojt azonban folyamatosan kamerákkal figyeljük" - tette hozzá.

A nyolc külső szobrot legutóbb 1999-ben javították, azóta rendszeresen ellenőrzik. Skála szerint további javításokra is szükség van: néhány éven belül fel kell újítani a szerkezet 15. századból származó kőelemeit és a turisták által jól ismert kalendáriumot is.

Tavaly az Orloj aranykakasát újították fel, amely hat évtized után kezdett el újra csapkodni szárnyaival.
A felújítási munkákat a prágai városháza rendelte meg, és az is fizeti.

Az Orloj Prága egyik legismertebb, legkeresettebb idegenforgalmi látványossága, mindenki látni akarja, és nem is egyszer. Sokan kimondottan miatta látogatnak Prágába.

Az óvárosi városháza tornyának külső falán elhelyezett csillagászati órát, amely a pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja, a XV. század elején Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász készítették. Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsurak a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó bosszúból állítólag leállította a szerkezetet. Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
A Lehetnék bárki című antológiáról
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés