bezár
 

art&design

2012. 02. 12.
Évezredeket átölelő leletanyag feldolgozása zajlik a szolnoki Damjanich múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az újkőkortól a késő középkorig terjedő, értékes leletanyag feldolgozása zajlik a szolnoki Damjanich János Múzeumban. Az agyagedények, fegyverek, ékszerek és érmék mindegyike az elmúlt esztendők Közép-Tisza vidéki vízügyi beruházásainak területéről került elő – tájékoztatta az MTI-t pénteken az intézmény osztályvezető régésze.
Csányi Marietta elmondta: a párjukat ritkító leletek Szolnokra került részét zömében a 2006-ban és egy évvel később folytatott ásatások során, a megyeszékhellyel szomszédos Rákóczifalva határában, valamint a Nagykunság területén találták.

Projektenként átlagosan 10-15 hektárnyi területet fésültek át. A hatalmas munka komoly összefogással, az ország más területein élő régészek bevonásával zajlott.

A rendkívül gazdag agyagedény-, fegyver-, ékszer- és érmekollekció a történelem több ezer évét öleli fel az újkőkortól egészen a késő középkorig.

A jelenleg feldolgozás alatt álló anyag legrégebbi, egyben a legjelentősebbek közé tartozó szelete is közel hat esztendeje, a Rákóczifalva melletti, úgynevezett Bivalytói öblözet töltésáthelyezési munkái során, egy rézkori temető feltárása közben került elő a föld mélyéből.

A hatezer éves nyughely már teljessége miatt is kuriózumnak számított. A férfi csontvázak mellett talált 20 centiméter körüli pattintott kőkések, a gazdagabb sírokban fellelt rézcsákányok, réz karperecek, arany fejdíszek és márványból csiszolt gyöngyövek, továbbá a számos mívesen kidolgozott, meglepően ép állapotú agyagedény pedig tovább növelte a leletegyüttes jelentőségét – fogalmazott a szakember, aki szerint az itteni ásatás eredménye számos korábbi elméletet és következtetést igazolt a kor emberének életével és temetkezési szokásaival kapcsolatban.

Ugyanezen a területen bukkantak a világon egyedülálló szarmata füstölőrendszerre is. E feltárásból tárgyi emlékeket nem tudtak megőrizni, de dokumentálták az időlegesen felszínre került objektumokat.

Akad további kézzel fogható sikere is a régészek 2006-os munkájának – ismertette Polgár Zoltán régész, aki akkor valódi kincsre, 65 ezüsttallérra és egy aranypénzre bukkant a Tiszaroffi árapasztó tározó építésére kijelölt területen, Tiszagyenda közelében.

Az 1617. és 1639. közötti esztendőkből szinte sértetlen állapotban ránk maradt tallérokat zömmel Ferdinánd verette, de akad köztük erdélyi, dán, svéd, szász, kölni és salzburgi pénz is. Egyenként körülbelül 20 dekás, 4,5 centiméter átmérőjű darabokról van szó, amelyek együttesen egy korabeli lovas tiszt egész évi fizetségét jelentették.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

„Mire való ez a gomb?” – Egy este Bruce Dickinsonnal, Budapest Kongresszusi Központ, 2019. november 2.
Október 30-án fellépett a Yellow Mood és a Folksteps a Három Hollóban
Kortárs ifjúsági és YA irodalom a középiskolában
színház

Boncasztal és polgári szalon: az önzés terei Boncasztal és polgári szalon: az önzés terei
Hegymegi Máté Molière-rendezése a Radnóti Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés