bezár
 

art&design

2008. 08. 13.
125 éve született Ivan Mestrovic
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Legszebb szobraim a hegyekben és sziklákban maradtak feltáratlanul" - írta élete végén a százhuszonöt éve, 1883. augusztus 15-én született Ivan Mestrovic, a modern monumentális szobrászat kiemelkedő személyisége.
 Horvát parasztcsalád szülötte volt, gyerekkorát a dalmáciai Otavice faluban pásztorként töltötte. Az ügyesen fúró-faragó fiú 13 éves korától egy spliti kőfaragónál dolgozott, majd egy bányatulajdonos támogatásával a bécsi Művészeti Akadémián tanult. Első kiállítását 1905-ben rendezték, a következő évben a szerb állam I. Péter király portréjának elkészítésével bízta meg. Ekkor kezdte tervezni a Rigómezei Panteont, az 1389-es csata meg nem valósult emlékművét. 1908-ban Párizsban Rodin fogadta tanítványává, 1911-14 között Rómában élt, ahol nagy hatást gyakorolt rá Michelangelo művészete, ekkor készült szobrai expresszívek, monumentálisak, s hazafias érzelem hatja át őket. Megmintázta a rigómezei hősöket, a Kraljevic Marko (Marko királyfi) című lendületes lovasszobor-torzóját Donatellóhoz és Verocchióhoz mérték.

Az I. világháború után hazatért az újonnan alakult délszláv államba, a háború tragédiáját bronz Pietája jeleníti meg, Jézust önmagáról, Máriát anyjáról mintázta. Mestrovic az új Jugoszláviában csalódott, a szerb-horvát ellentét elkeserítette, de a zágrábi Képzőművészeti Akadémia tanáraként, majd 1941-ig rektoraként művészek sorát nevelte fel. Számos monumentális emlékművet mintázott, Splitben áll Marko Marulic reneszánsz költőt és Grgur Ninski IX. századi püspököt ábrázoló szobra, Belgrádban a Hálaszobor Franciaországnak. 1928-ban amerikai rendelésre készült két nagysikerű lovas szobra, a Dárdavető és a Nyilazó indián, de Hitler berlini meghívását visszautasította.

Mestrovicot a II. világháború alatt, 1941-ben a németek elfogták, de pápai közbenjárásra szabadon engedték. Rómába utazott, s elkészítette XII. Pius portréját, majd Svájcban folytatta Jézus élete című sorozatát. Ekkor készült drámai Jóbja, az Istennel perelő alak deformált teste, az arc nélküli fej az embertelenség ellen kiált. 1946-tól az Egyesült Államokban tanított, 1954-ben megkapta az állampolgárságot is. Tito Jugoszláviája hazahívta, de ő elutasította, hogy kommunista államban éljen, de 1952-ben népére hagyta horvátországi ingatlanait mintegy 400 szoborral és számos rajzzal.

Mestrovic nagy feszültségteremtő erejű szobrászata a XIX. század mestereit követi, művüket nem új formai megoldásokkal, hanem főleg tartalmi többlettel bővíti. Alkotásainak zöme Splitben, a maga tervezte épületben lévő Mestrovic-múzeumban és annak zágrábi párjában található. Utolsó éveit - családi tragédiák miatt is - bánat és rezignáció hatotta át. 1962. január 16-án halt meg az Indiana állambeli South Bendben, kívánságának megfelelően Otavicében, egy mauzóleumban helyezték örök nyugalomra.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés