bezár
 

art&design

2008. 08. 22.
Tenk László festőművész kapja idén az M.S. mester-díjat
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tenk Lászlónak ítélték idén az M.S. mester-díjat; a Munkácsy-díjas festőművésznek szeptember 8-án Budapesten adják át a képzőművészeti elismerést - közölte Molnár Pál kuratóriumi titkár.
Mint írta, a nagyrészt korábbi M.S. mester-díjasokból álló kuratórium posztumusz oklevéllel tünteti ki a 80 évesen, tavaly Párizsban elhunyt Csernus Tibor festőművészt.

A budapesti értelmiségiek által létrehozott, immár nyolcadik alkalommal odaítélt M.S. mester-díjat, Mihályi Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Vizitáció című bronz kisplasztikáját a budai Vár Szent Mihály-kápolnájában veheti át szeptember 8-án Tenk László.

A nagybányai születésű festőművész a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél növendéke volt, 1970-75-ig Debrecenben a művésztelepen dolgozott, azóta Budapesten él. Munkái rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi kiállításokon.

Festői eszközei igen sokrétűek, szerepel köztük az olaj, a plextoll, a farostlemez és a vászon, de monotípiákat, papírmetszeteket is készít. Egyéni stílusát szürrealista, expresszionista hatások nagyvonalú alkalmazásával gazdagítja. A festészet mellett gobelin-, üvegablak-, mozaiktervezéssel és szobrászattal is foglalkozik.

A 65 éves festőművész számos díjat kapott már egyebek mellett a debreceni, a szegedi, a hódmezővásárhelyi és a szolnoki országos tárlatokon, 2001-ben pedig Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el munkásságát.

A 2001-ben alapított M.S. mester-díjat a korábbi években Patay László freskófestő, Rieger Tibor szobrászművész, Kiss Tibor festőművész, Nagy Benedek szobrászművész, Kárpáti Tamás festőművész, Varga Dezső restaurátor, tavaly pedig Kő Pál szobrászművész kapta meg.

Mint azt a kezdeményezők az alapításkor közzétették, elsősorban azokat a kiváló magyar képzőművészeket szeretnék kitüntetni, akiknek a munkásságában az európai és a magyar nemzeti jelleg évtizedeken át együtt van jelen.

Az alapítók szándéka volt az is, hogy felelevenítsék a Mária látogatása Erzsébetnél, röviden Vizitáció címen ismeretes táblakép készítője, a XVI. század eleji ismeretlen művész emlékét, aki az M.S. betűkkel és a köztük lévő mesterjeggyel jegyezte magát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés