bezár
 

art&design

2012. 05. 11.
Balassagyarmat visszakéri a megyei múzeumi székhelyet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balassagyarmat visszakéri Salgótarjántól a megyei múzeumi székhelyet, és azt szeretnék elérni, hogy ez jelenjen meg a kulturális szaktörvény módosításában is. Ehhez országgyűlési képviselőjük közreműködését is kérik, a szaktárcához pedig eljuttatják a megfelelő anyagokat - közölték a város vezetői pénteki sajtótájékoztatójukon.
Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester elmondta, hogy a balassagyarmati Palóc Múzeumot 1970-ben politikai alapon fosztották meg a megyei múzeumi címtől. A gyarmatiak az utóbbi 22 évben, a rendszerváltás óta folyamatosan próbálták visszaállítani az eredeti helyzetet.

A kezdeményezésnek most a megyei múzeumi rendszert érintő változások adtak ismét lökést. A városvezetők attól tartanak, hogy a kulturális szaktörvény tervezett módosítását követően a kormány megyénként csak egy megyei múzeumot támogatna. Ez pedig Nógrád megye esetében a Salgótarjánban működő Nógrádi Történeti Múzeum lenne.

Érveik között elmondták, hogy a megye ezeréves történelmi kötődései, kulturális örökségének, polgári hagyományainak többsége Balassagyarmaton és környékén találhatók.

A Palóc Múzeum a megyei múzeumi intézmények természetes történelmi és földrajzi központja, maga az épület pedig költségeiben az egyik legtakarékosabb.

Az önkormányzat vezetői szerint az elmúlt 20 évben a salgótarjáni megyei múzeum produkálta a legalacsonyabb szakmai nívót és fizető látogatószámot, miközben az elmúlt 40 évben irreálisan a legmagasabb támogatást és fejlesztést kapta a megyében.

Felidézték, hogy Balassagyarmaton 121 éve hozták létre az akkori megyei múzeumot, amely 79 évig működött e minőségében, majd gyűjteményét 1970-ben szétosztották Szécsény, Pásztó és Salgótarján létrehozott múzeumai között, és az utóbbit avatták megyei múzeummá.

Mint a városvezetők kifejtették, a szécsényi régészeti szakág visszaintegrálásával, a város képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményének bevonásával a néprajzi, történeti és irodalmi muzeológiát működtető Balassagyarmaton ismét létrejöhetne az új jogszabálynak is megfelelő megyei múzeum.

Balassagyarmat vállalja a felmerülő költöztetési költségek és többlet helyiségigény biztosítását - hangsúlyozták a város vezetői.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés