bezár
 

irodalom

2012. 10. 04.
L. Simon László a levéltári feladatokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A levéltári anyagok védelmének, gyarapításának és használatának biztosítása kiemelt állami feladat és kiemelt kormányzati érdek - emelte ki L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára csütörtökön a Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa székesfehérvári konferenciáján.
 Elmondta: a finanszírozás is a kiemelt állami feladat súlyának megfelelően alakul, a támogatást a levéltárak közvetlenül a minisztériumtól kapják meg. Úgy vélte, a jövőre a megyei levéltári feladatok finanszírozására betervezett 2,2 milliárd forint nemcsak az iratanyagok megőrzésére, hanem fejlesztésekre is elegendő lehet.
   
Kiemelte, hogy a levéltári törvény módosításával október elsejével létrejött a megyei és az országos levéltárakat egységes szervezetbe tömörítő Magyar Nemzeti Levéltár, amely a korábbi Magyar Országos Levéltár jogutódjaként működik. A Magyar Nemzeti Levéltár révén a magyar állam legnagyobb közgyűjteménye jött létre, egyben ez a kulturális tárca második legnagyobb intézménye a Magyar Állami Operaház mögött.
   
Hozzátette: továbbra is engedélyezik, hogy a városi önkormányzatok alapítsanak vagy működtessenek városi levéltárakat, de azok fenntartásához állami forrást nem fognak biztosítani. Hangsúlyozta, hogy megmarad a megyei levéltárak "lehető legnagyobb" szakmai autonómiája, viszont a munkáltatói jogok gyakorlása az országos központé lesz.
   
Az államtitkár kitért a kultúra egyéb területeinek finanszírozására is. Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények összesen 17,6 milliárd forint állami támogatásban részesülnek 2013-ban, ezek a Belügyminisztérium költségvetésében jelennek meg.

A keretösszegből 2,4 milliárd forint jut a megyei jogú városok és megyeszékhelyek által fenntartandó múzeumoknak, egymilliárd forint az egyéb települések múzeumainak, továbbá 2,8 milliárd forintot adnak a megyei könyvtárakat működtető önkormányzatoknak.
   
Bejelentette, hogy további forrásokat biztosítanak - lakosságszám arányában - a megyeszékhelyek és a vidéki települések közművelődési feladatellátásra normatív alapon, vagyis "visszahozzuk a kulturális normatívát, amit csak kulturális célokra lehet fordítani".

A főváros 647 millió forintot kap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a múzeumi intézmények fenntartására, míg a kerületek a közművelődés működtetésénél számíthatnak állami támogatásra.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
irodalom

Beszélgetés Irena Brežná legújabb regényéről a 27. Nemzetközi Könyvfesztiválon
Interjú Lipták Ildikó színházi nevelési szakemberrel
Szőcs Petra: A gonosz falu legszebb lakói, Magvető kiadó, Budapest, 2022.

Más művészeti ágakról

„A paradicsomot akkor ismerjük fel, amikor elveszítjük, a fészket akkor, ha kiesünk belőle.”
Deres Kornélia Besúgó Rómeó, meglékelt Yorick című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés