bezár
 

art&design

2012. 11. 26.
Tizedik <19 Szabadfogású Számítógép kiállítás a Design Terminálban
2012. december 1., Design Terminál, 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizedik <19 Szabadfogású Számítógép kiállítás a Design Terminálban A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ idén tizedik alkalommal hirdette meg <19 Szabadfogású Számítógép versenyét. Az elmúlt 10 évben közel 5000 érvényes pályázat érkezett a versenyre! A pályázatbeadás október 27-én éjfélkor zárult. Nevezni lehetett bármivel, ami számítógéppel készült: rajz, animáció, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobilkommunikációs fejlesztés, robot, saját készítésű szoftver vagy hardver, feltéve, ha az alkotó nem töltötte még be a 19. életévét.
Idén 401 érvényes nevezés érkezett, ebből 348 egyéni, 53 csapat nevezés. A nevezések megoszlása típus szerint:152 grafika, 117 videómű, 52 weblap, 21 játék, 19 program, 11 hang/zene, 11 hardver, 1 mobilalkalmazás és 17 egyéb. 368 nevezés érkezett Magyarországról, 14 Romániából, 10 Szerbiából, 7 Szlovákiából, 1 Ukrajnából és 1 az Egyesült Királyságból. A Budapest-vidék megoszlás 63-305; a legtöbb nevezés Kislődről (43) és Gyöngyösről (38) érkezett. A fiú-lány részvétel pedig a 393 nevezőből 240-153. A legfiatalabb idei nevező 4 éves (!).

"Ha valaki majd húsz év múlva áttekinti a Szabadfogású Számítógép versenyek történetét, végignézi a pályaműveket, statisztikákat készít és elemez, akkor nyilvánvaló tendenciákat fog észrevenni, olyanokat, amelyek ilyen közelről még nem feltétlenül látszanak. Távoli perspektívából meglátja majd a videók szerepének változását, kimutathatja, hogyan fejlődött a kortárs elektronikus zene, és hogy milyen dolgokra terjedt ki a legóépítők fantáziája. Most ilyen nagyívű megállapításokat még nem lehet tenni, főleg nem az idei versenyről, aminek az összes darabja még ott kattog és villog a zsűri tagjainak fejében. Az idei versenyről ebben a nagy zajban és fényben azt lehet elmondani, hogy ismét érdekes volt, friss és komoly. Érdekes és friss, mert voltak olyan megközelítések, amelyeket korábban még soha senki nem látott vagy hallott, zenére átírt kémiai elemek és vegyületek, egy kockakulcs vagy éppen egy komplett fantázia-játékvilág, egyelőre szereplők nélkül. És komoly, mert a most benyújtott alkotások között a kreativitást, illetve a technikai tudást tekintve teljesen érett és kész alkotók mutatkoztak meg. Bár kategóriákat a zsűri csak vázlatosan jelölt ki, annyi mégis megállapítható, hogy idén mindez elsősorban a videó- és a hardver területére volt érvényes. Valamennyi díjazott tehetség a mából nézve több mint ígéret; húsz év múlva valamilyen díjátadó keretében és perspektívájából majd megnézhetjük, beváltották-e. De ma már az is fontos, ha az ember legalább egyvalamiben bizakodó" – nyilatkozta az idei versenyről Mélyi József, a zsűri elnöke.

A verseny legjobbjai értékes díjakat kapnak: ösztöndíj, notebook, mobiltelefon, fényképezőgép, számítógépes eszközök. Három díjazott fiatalnak pedig lehetősége nyílik arra, hogy 2013-ban elutazzon az együttműködő partnerek versenyére, fesztiváljára – Zürichbe, Drezdába vagy Linzbe –, ahol bemutathatják nyertes alkotásukat.

Idén a díjazott alkotásokat a Design Terminálban mutatja be a C3, amit a 10. év alkalmából kibővít a korábbi években díjazott alkotásokkal. A díjnyertes pályamunkák mellett három külföldi szakmai partner, illetve verseny – a német MB21 (Medienkulturzentrum), az osztrák U19 – Create Your World (Ars Electronica), valamint a svájci bugnplay.ch (Migros-Kulturprozent) – idei nyertes videóalkotásai is megtekinthetők a kiállításon, így a látogatók betekintést kapnak a nemzetközi trendekbe is.

Díjátadó: 2012. december 1., szombat 15.00 óra
Megnyitó: 2012. december 1., szombat 16.00 óra

A kiállítás a megnyitót követően december 1-jén 20.00 óráig, illetve december 2-án 10.00 és 20.00 óra között tekinthető meg.

A díjátadó ünnepség zártkörű, a megnyitó nyilvános, a kiállítás pedig ingyenesen látogatható.

Ízelítő és információk a <19 Szabadfogású Számítógép 2011-es versenyről a http://verseny.c3.hu/2012/ honlapon találhatók. A nyertes pályamunkákból weboldal készül, amely a díjkiosztó ünnepség és megnyitó után lesz elérhető a http://verseny.c3.hu/2012/nyertesek/ címen.

Támogatók: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Internet Szolgáltatók Tanácsa, Magyar Telekom, prezi.com, Goethe Intézet, Cisco Magyarország, Design Terminál, rentIT.hu – CompOffice-R, Origo, Modern Iskola, egyszervolt.hu, Thera-Team.

Együttműködő partnerek: Ars Electronica (A), Medienkulturzentrum (D), Migros-Kulturprozent (CH).
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Julian Fellowes: Downton Abbey
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés