bezár
 

art&design

2012. 11. 27.
Farago olaj- és porcelánfestményei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Mátészalkáról indult, erdélyi gyökerű Farago képzőművész Art of Life című művészeti albumát és mellette mintegy 50 alkotását - olaj- és porcelánfestményeit, grafikáit - mutatja be kiállításon kedden este a budapesti E Galéria.
Kulcsár Edit, az Erdély Művészetéért Alapítvány kezelésében levő E Galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a világot megjárt Farago a Hollóházi Porcelángyár tervezője és Szász Endre képzőművész utóda a gyárban ezen a poszton. "Igazi reneszánsz életérzésről tanúskodnak munkái és a nők iránti rajongásról" - jegyezte meg a galériavezető.
Különleges technikával készíti képeit, a festéket fölviszi a vászonra, majd az ujjával visszatörli. Olajképei is porcelános ragyogást kapnak - magyarázta Kulcsár Edit.
   
Farago 1947-ben született Mátészalkán, művészeti tanulmányait Varsóban végezte a 60-as évek végén, majd norvég királyi ösztöndíjjal Skandináviába került. Később Rómában és Szicíliában élt. 
   
New York és Montreal után 1971-ben Kaliforniában telepedett le, és Santa Monicán nyitott műtermemet. Ebben az időben Észak-Amerikán kívül Európa jelentősebb városaiban, valamint Izraelben, Ausztráliában és Japánban állították ki képeit. Az 1980-as évek derekán visszatelepült Európába, ahol először Zürichben, majd később Liechtensteinben nyitotta meg stúdióját. A mai napig a Bodeni-tó mellett alkot, de közben Hollóházán is dolgozik.
   
Magyarországon - hosszú idő után először - 1982-ben mutatták be festményeit egy Műcsarnokban megrendezett kiállításon. Ezután köztéri alkotások, belső felületek díszítésére kérték fel. Hatalmas munkája, a Matrimonium regnum a Külügyminisztérium egyik belső falát díszíti. A kézzel festett porcelán falikép 400-szor 160 centiméteres, a Hollóházi és a Zsolnay porcelángyár közreműködésével készült.
    
Az Art of Life - Farago című 360 oldalas képzőművészeti albumban a művészeti alkotások reprodukciói mellett önéletrajzi írások és anekdoták olvashatók világjárásáról. 70 oldal színes reprodukció van a kötetben és 180 személyes fotográfia.
 
Az album selyem borítású és kézzel festett porcelán plakett díszíti - foglalta össze Kulcsár Edit.
   
A kiállítás az E Galériában az év végéig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
Tomek Ducki: Életvonal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés