bezár
 

irodalom

2013. 01. 17.
Az Aegon Művészeti Díj jelöltjei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonnyolc könyvet neveztek a kiadók és a zsűri tagjai az Aegon Művészeti Díjra.
Az immár nyolcadik alkalommal odaítélendő díjra 2012-ben kiadott magyar szépirodalmi művet jelölhettek - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
   
"A 28 könyv közül a tízfős zsűri, egymás véleményét nem ismerve, kialakít egy szűkebb, rövid listát. Ezen tíz könyv szerepel majd, közülük kerül ki a díjazott idén tavasszal" - olvasható a közleményben.
  
A jelöltek között van Závada Pál a Janka estéi - Három színdarab című kötetével éppúgy, mint az író fiának, Závada Péternek az Ahol megszakad című első versgyűjteménye. Az Akkezdet Phiai duó tagja a jelöltek között a legfiatalabb, a legidősebb író Méray Tibor, aki Egy és más című könyvével szerepel a jelöltek között - hangsúlyozzák a szervezők.
   
A dokumentum kitér arra is, hogy a jelöltek között jelentős számban szerepelnek női alkotók: Szvoren Edina Nincs és ne is legyen, Kiss Judit Ágnes Koncentrikus korok, Karafiáth Orsolya Kicsi Lili, Finy Petra Madárasszony, Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska, Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című könyvével szerepel a listán. 
   
"A tavalyi év kortárs költészetének meghatározó és fontos tematikája volt a közéleti költészet szerepe és megújítása, ennek emblematikus kötete Kemény István A királynál című munkája, melyet szintén a díjra érdemesnek talált a kiadója" - áll a dokumentumban.
   
A jelöltek között van Bächer Iván Kurgast, Barnás Ferenc Másik halál, Bokodi Balázs Szuicidrománc, Dunajcsik Mátyás Balbec Beach, Fehér Béla Kossuthkifli, Ferdinandy György Pók a víz alatt, Gerlóczy Márton Check-in, Györe Balázs Barátaim, akik besúgóim is voltak, Hadas Miklós-Zeke Gyula Egy fölösleges ember élete - Beszélgetések Vázsonyi Vilmossal, Juhász Ferenc A Pegazus istállói, Kerékgyártó István Rükverc, Kozma Tamás Elég érdekesek vagytok, Kubiszyn Viktor Drognapló, Lackfi János Milyenek a magyarok?, Márton László M. L., a gyilkos, Végel László Bűnhődés és Wehner Tibor Ki akar itt éjszakai portás lenni? című műve is.
   
A 2006-ban alapított Aegon Művészeti Díj értéke nettó 3 millió forint, a díjazott egy fiatal kortárs művész kisplasztikáját is megkapja.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

„Second hand magyarok” a Kis Présházban „Second hand magyarok” a Kis Présházban
György Alida és André Ferenc szerzői estje
irodalom

Helyzetjel: A soványság fétise Helyzetjel: A soványság fétise
Avagy tényleg a soványság váltja ki a férfiban a merevedést?
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019

Más művészeti ágakról

gyerek

Kazinczy mint apa
Kerekasztal-beszélgetés a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Gyöngyössy Bence: A feltaláló


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés