bezár
 

art&design

2013. 03. 05.
Pénteken temetik Tarczai Béla fotóművészt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken 14 órakor a miskolci Szentpéter Kapui Temetőben helyezik végső nyugalomra Tarczai Béla fotóművészt, aki életének 91. évében, február 26-án hunyt el.
A Gálffy Ignác-életműdíjas miskolci fotóművészt római katolikus szertartás szerint búcsúztatják el március 8-án - tudatta a művész családja az MTI-vel.
A család arra kéri a szertartás résztvevőit, hogy rendhagyó búcsúztatásként virág helyett szalagot vigyenek a sírhoz, amelyeket az ott elhelyezett szalagtartóra kötnek fel. Gyászmisét március 9-én, reggel 8 órakor tartanak a Minorita templomban.
   
A fotóművész polgári búcsúztatását március végén, a Miskolci Galéria Feledy-Házában záruló kiállításán tartják.
   
Tarczai Béla 1922. október 21-én született Miskolcon, a közgazdasági egyetemet 1946-ban, az ELTE posztgraduális művészettörténet és esztétika szakát 1975-ben végezte el. Gimnazista kora óta fényképezett, mestereinek a kor miskolci és más magyar nagyságait tartotta. 1951-ben alapította meg a Miskolci Fotóklubot.

Pályafutása alatt mintegy félszáz hazai kiállítást szervezett és rendezett, tizenöt egyéni tárlata volt itthon és külföldön, életmű-kiállítását 2002-ben, 80. születésnapja alkalmából rendezték meg a Miskolci Galériában. Utolsó tárlatát 90. születésnapja alkalmából 2012. december 12-én nyitották meg a Miskolci Galéria Feledy-házában.
   
A fotóművész a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének tagjaként is tevékenykedett, titkára volt a Borsod megyei szervezetnek, 2005 márciusáig pedig az országos szervezet alelnökeként is dolgozott. Ebben a témakörben két könyve és sok szakcikke jelent meg különféle lapokban és múzeumi évkönyvekben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

A Lehetnék bárki című antológiáról
Judd Apatow: Staten Island királya
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés