bezár
 

irodalom

2013. 03. 07.
Weöres Sándor-emlékév
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Születésének századik évfordulója alkalmából emlékévvel tiszteleg Weöres Sándor költő, író előtt szülővárosa, Szombathely. A verses és zenés programokat, kiállításokat, színházi és filmbemutatókat felvonultató centenáriumi év programjait csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a vasi megyeszékhelyen.
Az év során több mint húsz helyszínen csaknem félszáz programot tartanak Vas megyében: rajzpályázatot hirdettek, vers- és prózamondó versenyeket szerveznek, emlékkonferenciát rendeznek és megnyílik a költő életművét bemutató kiállítás – mondta el Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.
   
Weöres Sándor olyan költő volt, akire ma is büszkén tekintünk – jelentette ki a városvezető, emlékeztetve arra, hogy bronzszobrot állítottak a tiszteletére a belvárosban, 2010 óta pedig a költő nevét viseli Szombathely állandó kőszínháza.
   
Lazáry Vilmos alpolgármester kiemelte, hogy a centenáriumi programsorozat kialakításában és az erről készült programfüzet összeállításában a megyeszékhely szinte valamennyi kulturális intézménye, iskolája, óvodája részt vett, így a sokszínű programok egységes eseménysorozattá álltak össze.
   
Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója megjegyezte, hogy a város polgárai szeretettel emlékeznek a költőre, aki a diákéveit Szombathelyen töltötte. A programok között megemlítette, hogy az Agora szervezésében levetítik a Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján, Bódy Gábor rendezésében készült filmet, de a centenárium alkalmat ad arra is, hogy az évfordulóra meghirdetett pályázatokon új, nívós, egyedi produkciók jöjjenek létre.
   
A színház névadójának tiszteletére kiírt drámaíró pályázatot Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ismertette. A határidőre 184 pályázat érkezett be, ebből tíz formailag érvénytelen volt. Az eredményt a költő születésnapján, június 22-én hirdetik ki. Elmondta azt is, hogy a színház nagyon magas pályadíjat tűzött ki, a szakmai zsűri pedig szigorúan bírálja el a darabokat, ezért az igazgató abban bízik, hogy a pályázatról színvonalas kortárs drámák kerülnek ki. A három a legszínvonalasabbnak ítélt munkát a 2014-2015-ös évadban műsorára tűzi a színház.
   
Hozzáfűzte, hogy áprilisban verses kirándulást tesznek Csöngére, ahol emlékháza található, májusban pedig Fűnek-fának Weöres Sándort címmel a Kámoni Arborétumban tartanak családi napot. A költő születésnapján tartják a Szent György és a sárkány című tragikomédiájának díszbemutatóját Valló Péter rendezésében.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háborúról, (politikai) költészetről és személyességről Bozsik Péterrel, Orcsik Rolanddal és Terék Annával
Vaktérkép
Danyi Zoltán: A rózsákról, Magvető Könyvkiadó, Budapest 2021
Beszélgetés Kazsimér Somával a Hosszú beszéd című performanszról

Más művészeti ágakról

Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük
art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról
Neked már megvan a heti Praedád?
színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés