bezár
 

art&design

2013. 03. 08.
Árpád-házi Szent Kingáról nyílik kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Árpád-házi Szent Kingát és korát bemutató kiállítás nyílik pénteken 17 órakor a Veszprémi Érsekségi Turisztikai Központban, a Szaléziánumban. A kiállítás megnyitásával együtt kerül sor Piotr Stefaniak történész Árpád-házi Szent Kinga élete és munkássága című könyvének bemutatójára.
Piotr Stefaniak krakkói újságíró-történésznek évek óta jelennek meg cikkei a lengyel, szlovák és magyar katolikus sajtóban. Tudományos kutatásokat folytat olyan történelmi területeken, mint női monaszticizmus, hagiográfia, geneológia, valamint Lengyelország és Magyarország közös történelme. Korábban Árpád-házi Szent Jolán életéről is készített egy kötetet. Nemrég megjelent könyvében összegyűjtötte Szent Kinga templomait és ábrázolásait.
   
A Szaléziánumban kialakított fotókiállítás a kötet képanyagán alapszik, valamint néhány kortörténeti tablón: a különleges hangulatú boltívek alatt megelevenedik Szent Kinga élete és kultusza - mondta az MTI-nek Pálfalviné Ősze Judit igazgató, aki szerint a könyv képanyaga híven megismerteti az érdeklődőt a magyar származású lengyel királyné kultuszával. 
   
IV. Béla király lányát korán eljegyezte Szemérmes Boleszláv lengyel fejedelem. Élete során több tatárjárást kénytelen volt elszenvedni. Férjével úgynevezett Szent József-házasságban élve szűzi tisztaságát végig megőrizte. Több szerzetesrendet támogatott célkitűzéseik megvalósításában. Kolostort alapított, végül özvegyként apáca lett, majd az általa alapított kolostor apátnőjévé választották, társnői közt hunyt el 1292-ben.
   
A kiállítás tervezői megidézik a gótika hangulatát: a különleges fények, az illat és látvány komplexitása megérinti a látogatót - jellemezte a tárlatot az igazgató. 
   
A tárlaton bemutatják Proksza Gyöngyi festőművész-grafikus Szent Kinga-ábrázolását is.
   
A pénteki kiállítás megnyitón bemutatják az Ószandecből kapott Szent Kinga-ereklyét, amelyet a küngösi templomban helyeznek el szombaton.
A kiállítás május elejéig látható a Szaléziánumban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés