bezár
 

art&design

2013. 03. 21.
Háromszázmilliót költenek a szigligeti várra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromszázmillió forintot nyert a szigligeti önkormányzat a működtetésében lévő vár felújítására az Új Széchenyi Terv pályázatán - tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere csütörtökön.
Balassa Balázs elmondta: a pályázatnál fontos szempont volt, hogy a fejlesztések segítségével növeljék a turisztikai attrakciók számát, a bővülő látnivalók, szolgáltatások segítségével növeljék a vendégek várban eltöltött idejét. 
   
A projektben jelentős építési munkával járó fejlesztés valósul meg, mint például a várba vezető út felújítása, az alsóvárban az udvar burkolása, kovácsműhely és új falépcső kialakítása az alsóvárból a felsővárba - tette hozzá.
   
A projektben szerepel még a felsővári kapu rekonstrukciója a környező falak magasításával, a tömlöctoronyban pince és kilátó kialakítása is.
Az alsóvárban fejlesztik például a kőtárat, a palotához vezető kettős lépcső északi oldalát újjáépítik és a kemencét is restaurálják.

Sort kerítenek a felsővár keleti falain kívül lévő ágyúállás környezetének régészeti feltárására, több helyen információs pontokat alakítanak ki, információs táblákat helyeznek el, a színpadhoz fény- és hangtechnikát vásárolnak, kiépítik a felsővár elektromos hálózatát és a várudvar díszvilágítását - sorolta a polgármester. 
   
Tájékoztatása szerint 3D-s filmeket készíttetnek, amelyeket a várban kültéri nézőkéken lehet megtekinteni. 
   
A Kézműves udvarban bővítik a várkiállítást, akadálymentesítik, az egész éves nyitva tartás érdekében pedig cserépkályhát építenek; itt lesz elhelyezve az a monitor is, amelyen a mozgáskorlátozottak a kamerák segítségével kaphatnak képet az alsó- és a felsővárról - ismertette a részleteket Balassa Balázs. 
   
Az udvarban a környező várak makettjeit is elhelyezik. A polgármester szerint áprilisban elkezdődhet a munka és jövő év tavaszára be is tudják fejezni. A fejlesztések alatt a vár folyamatosan látogatható lesz; a beruházások, fejlesztések eredményeképpen nyolc új munkahely létesül.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés