bezár
 

art&design

2013. 04. 16.
Föld napja: múzeumi program Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeumi programra várják a Föld napján, április 22-én, hétfőn az érdeklődőket Nyíregyházán; a közgyűjteményi intézményben kiállításokon, előadásokon, filmvetítéseken és kézműves foglalkozásokon hívják fel a figyelmet a természeti értékek megóvására.
Tömöri László, az egyik szervező, a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta az MTI-nek: az egész napos program 9.00-től 17.00 óráig tart a Jósa András Múzeumban. 
   
Az intézményben - amely a Föld napján ingyenesen lesz látogatható, mindössze egy műanyag palack kupakja lesz a belépő, amit jótékonysági célra gyűjtenek - az érdeklődők megtekinthetik a megye természeti értékeit bemutató múzeumi kiállításokat is.
   
A tervezett előadásokon ugyancsak szóba kerülnek a térség természeti kincsei, így például a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet ritka növény és állatvilágát is bemutatják a résztvevőknek.
   
Az 1982-től védett, több mint 22 ezer hektáros terület a Tisza, a Szamos és az országhatár közötti háromszögben őrzi az Alföld ősi, természetközeli képét. Vízrendszere máig élő és formálódó, folyóiban nagy számban fordulnak elő védett halfajok, így a ritka dunai galóca, a körszájúakhoz tartozó tiszai ingola vagy a Petényi-márna. 
   
A Tisza magas partjai a fecskék, a gyurgyalagok és a jégmadarak költőhelyei. Az ártereken él a Nyugat-Európában rohamosan fogyatkozó vidra, tavasszal-ősszel pedig a különböző bukó- és úszórécék vonulásának is helye a folyók, tavak mente.
   
A tájvédelmi körzet erdői, éger-, fűzfa- és tőzegmohás lápjai európai jelentőségűek, az ott élő növényekkel, állatokkal, rovarokkal együtt. Tavasszal virít a tőzike, a kockásliliom, a fiókás tyúktaréj, a kárpáti sáfrány, az erdei csillagvirág és az odvas keltike. A növények között él a ritkaságszámba menő kárpáti kék meztelen csiga, a bánáti csiga, a keresztes vipera, míg a fák költőhelyei a fekete gólyának, a darázsölyvnek és a hollónak. 
   
A réteken, kaszálókon még megtalálható a réti őszirózsa, a sziki kocsord és a kornistárnics. Hangyaboglárka-lepke, nagy tűzlepke, díszes tarkalepke, valamint nagy szikibagolylepke repdes nyáron a háborítatlan táj felett. 
   
A legelők magányos fáin, fasorain füles kuvik, búbos banka, szalakóta, nagy őrgébics és vörös vércse is fészkel. Kiemelkedő természeti értéke van a földön fészkelő harisnak, a réti fülesbagolynak és a hamvas rétihéjának is. 
   
A Föld napja rendezvényén kiállítás nyílik a Víz világnapja alkalmából meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásaiból, s a tárlatnyitáson adják át a díjakat is. Környezetvédelmi kisfilmeket szintén vetítenek, közte a térség vízügyi emlékeiről szóló alkotást ugyancsak bemutatják.

Kézműves foglalkozásokon a talajvédelem fontossága is szóba kerül és a résztvevők teszteket, totókat és kérdőíveket töltenek majd ki természetvédelmi ismereteik bővítésére.
   
Az E-misszió Egyesület és a Jósa András Múzeum mellett a Föld napja nyíregyházi rendezvényének szervezője a Nemzeti Környezetügyi Intézet, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Kalamáris Egyesület, valamint Zöldövezet nevű környezetbarát termékbolt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről
színház

Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal? Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal?
Katona József Bánk bánja a Kamrában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés