bezár
 

art&design

2013. 04. 30.
Félmilliárdos felújítás az esztergomi Vármúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma 500 millió forint uniós támogatást nyert az esztergomi királyi vár kiállításainak fejlesztésére, különös tekintettel a Várkápolna és a Studiolo, azaz Vitéz János reneszánsz freskókkal díszített dolgozószobájának felújítására - mondta el az intézmény igazgatója kedden az MTI-nek.
Rezi Kató Gábor tájékoztatása szerint bemutatható környezetbe kerül a Várkápolna és a látogatók elől eddig elzárt Studiolo. A várban megnő a turisták által bejárható terület és lehetővé válik az élményszerű, interaktív ismeretszerzés, így átélhető módon lehet megismerni a magyar középkort.
   
A beruházás 2015 elején fejeződik be, addig a Várhegy történetéről új állandó kiállítást készítenek, amelyhez már a Balassa Múzeum anyagait is felhasználják. Az intézménybe korszerű fény- és hangtechnikát telepítenek, valamint kidolgoznak egy alkalmazást, amely az okostelefonnal rendelkezőket igény esetén a múzeumba navigálja.
   
Az igazgató hozzátette, hogy ez a fejlesztés hosszú idők óta az első, amely nem időleges állagmegóvási vagy restaurátori jellegű, hanem végleges megoldást nyújt és turisztikai szempontból is új látványosságot hoz létre.
   
Az esztergomi Vármúzeumnak otthont adó palotában legutóbb 2009 májusában volt jelentősebb beruházás, akkor fedték be a Fehér tornyot, amelynek tetején körpanorámát biztosító kilátót alakítottak ki. A torony befedésével megvédték a Vitéz János esztergomi érsek dolgozószobájában található falfestményeket a beázástól.
   
Az esztergomi vár a magyar állam születési helye, itt alakult meg és működött az állam életét alapvetően meghatározó két intézmény, az egyházi és a világi főhatalom, az érsekség és a királyság.
   
Vitéz János esztergomi érseksége alatt a lakótoronyban rendezte be dolgozószobáját. Megrendelésére készültek el a reneszánsz erényeket ábrázoló falképek, amelyek készítői a firenzei Filippo Lippi festőiskolájához köthetők, keletkezési idejük 1465-66-ra tehető.

A festményeket az 1930-as években Gerevich Tibor művészettörténész, az akkori idők egyik legnevesebb olasz reneszánsz specialistája fedezte fel.
   
A négy megmaradt erény egyike, a Mértékletesség ábrázolását az utóbbi évek restaurálásának köszönhetően szakemberek egy csoportja Botticelli nevéhez köti. Úgy vélik, a nőalakok hasonlósága, a bekarcolt aláírás értelmezése alapján Sandro Botticelli ifjúkori, talán első önálló művének tekinthető a női alak.

A felfedezés rendkívüliségét az jelentené, hogy az olasz mesternek Itálián kívül nem maradt fent falképe. Több oklevél is bizonyítja, hogy Botticelli ebben az időszakban Magyarországon járt. Más dokumentumok szerint 1490-es években, Mátyás király halála után egy firenzei festő, egy bizonyos Albert mester dolgozott Esztergomban, aki falképek festéséért kapott fizetséget.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

A Lehetnék bárki című antológiáról
Judd Apatow: Staten Island királya
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés