bezár
 

art&design

2013. 06. 14.
A mindenség mérete: kiállítás Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mindenség mérete címmel nyílik kiállítás Demeter István festményeiből és Haris László fotóiból szombaton Egerben, a Kepes Intézetben.
A tárlatot megnyitó Löffler Erzsébet történész, az Egri Érseki Gyűjtemények Igazgatója arról beszélt az MTI-nek, hogy a költőként és festőként is ismert pap, Demeter István (1914-1977) költői tehetsége már gyermekkorában kiderült, festői indíttatást viszont csak "46 és fél éves" korától érzett. Elsősorban filozofikus gondolatok foglalkoztatták, ezeket próbálta meg képekbe foglalni, színekkel kifejezni. Érdekelte a káosz, a rendezettség, az emberábrázolás és Krisztus szenvedései is.
   
Löffler Erzsébet szerint őstehetségnek tartották, mintegy 20 ezer képet festett, ám mindössze kétezer van meg, ugyanis nem nemes anyagokra festett, hanem szinte mindent felhasznált, például csomagolópapírt is. Olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Feledy Gyula, Csohány Kálmán vagy Kondor Béla, akikkel közösen festette ki a sajószentpéteri templomot. Utóbbi egyszer azt mondta neki: "Én mester vagyok, de te, István, művész vagy".
   
Halála előtt - sajószentpéteri papként - azt írta összecsomagolt képeire: "Vagy a muzeológusoknak, vagy az egereknek". Utóda vélhetően az egereknek szánta a képeket, mert kitette azokat a fészerbe. Innen menekítette ki a festményeket jó pár évvel később Barna Gábor néprajztudós, valamint a Miskolci Galéria akkori igazgatója, Czeglédy Ilona és Kuklay Antal művészettörténész, sárospataki plébános.
   
A kiállítás másik részét Haris László Demeter István festményeiről készített fotói alkotják. Löffler Erzsébet elmondta, hogy a budapesti művész 1956. november 2-án, 13 évesen végigfotózta a forradalom fővárosi helyszíneit, azonban később - házkutatástól tartva - megsemmisítette azokat. Szerencsére egy barátja megőrizte a képek másolatait, amelyek pár éve kerültek elő. 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján ezekből nyílt kiállítás a Műcsarnokban, majd Washingtonban is bemutatták a fotókat.
   
Haris László elnökségi tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, s tagja a '70-es években életre hívott Szürenon csoportnak. Sokat dolgozik együtt festőkkel, filmesekkel.
   
A mindenség mérete című tárlat szeptember 10-ig látható az egri Kepes Intézetben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
A Zeneakadémián


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés