bezár
 

art&design

2013. 07. 16.
Rendhagyó ételmúzeumok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akik nyári világjárásuk közben már elunták a hagyományos múzeumokat, azok betérhetnek jó pár rendhagyóba: krumplimúzeumtól kezdve gigászi gazdagságú mustártárlaton át heringgalériáig.

 A The Daily Telegraph című brit lap kínálatában első helyen egy húsmúzeumot említ, pontosabban állandó húskonzervtárlatot, amely az Egyesült Államokban, Minnesota állam Austin nevű városában található.

A múzeum vitrinjeiben zömmel disznóhúsból készült konzervek tekinthetők meg történeti sorrendben. A múzeum emléktárgyboltjában egyebek között húskonzerv-tetoválás is kapható, bár csak ideiglenes, matricás változatban.
   
A krumplimúzeumra kíváncsiaknak Idaho államba kell elzarándokolniuk, azon belül Blackfoot városába. Az ajánlás szerint a látogató ott mindent megtudhat a gumóról, még többet is, mint amennyi érdekli. A belépőjegy árában benne van egy zacskó ajándékkrumpli, ezt mindenki távozáskor kapja meg. Az idahói krumplimúzeum európai "rokona" Belgiumban van, Bruges-ben, ez azonban kizárólag sültkrumplira szakosodott. 
   
Aki a krumpli után halra vágyik, annak az izlandi Siglufjörourban a helye. Túl azon, hogy tele van preparált hallal az épület, az érdeklődő kimerítő ismereteket szerezhet arról, hogy mekkora szerepet játszott a hering az ország történelmében. 
   
A tejtermékek sem hiányoznak az étekmúzeumi kínálatból: aki sajttörténeti intézménybe akar menni, annak a hollandiai Almaarban a helye, aki vajtörténetibe vágyik, az az írországi Corkba utazzon.
A savanyúságokat illetően mustármúzeumot ajánl a brit lap.
 

Az Egyesült Államokban, a wisconsini Middletonban van ez az intézmény, amely minden bizonnyal a világon a leggazdagabb kiállítási anyaggal rendelkezik: ötezer mustárféleségre csodálkozhat rá a látogató. A tárlat nemzetközi, ugyanis 60 ország mustártermését mutatja be. 
   
Ugyancsak az Egyesült Államokban, a pennsylvaniai Philadelphiában van a világ legnagyobb pizzamúzeuma. Az intézményben természetesen pizzázó is üzemel.
   
A lap végezetül olajmúzeumot ajánl, nevezetesen olivát. Olaszországba, Imperia településre kell elmennie annak, akit érdekel az olajfák története, nemesítésének technológiája, termésük sajtolásának, feldolgozásának múltbeli technológiája.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
Interjú Nyáry Lucával
Két Bohémélet rendezés az Operában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés