bezár
 

art&design

2013. 07. 31.
Rózsa Sándorra emlékeznek Ópusztaszeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítással, színpadi, zenés, bábos előadásokkal, hagyományőrző programokkal emlékeznek a kétszáz éve született Rózsa Sándorra, a leghíresebb magyar betyárra az Ópusztaszeri Nemzeti Történet Emlékparkban - közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-vel.
Rózsa Sándor nevét Magyarországon mindenki ismeri, a népdalok és mondák mellett versek, regények, filmek dolgozták fel életének különböző epizódjait, nevezetesebb tetteit.
   
A legendás betyár alakját háromnapos programsorozattal idézik meg az emlékparkban. Pénteken délután zenés toborzót tartanak a skanzenben, szombaton ugyanitt Rózsa Sándor, ha… címmel nyílik kiállítás. A pandúrok és betyárok 19. századi világát hagyományőrzők elevenítik föl, de lesz lópatkolás, ágyúdörgés és a látogatók a "vasaló" - a pásztorok jellegzetes főző és raktározó építményének - elkészítésében is segédkezhetnek a skanzen betyárfészkében.
   
Itt mutatják be Seres István Karikással a szabadságért című könyvét, az Aranygyapjú bábtársulat pedig Rózsa Sándor, a szögedi betyár című darabját adja elő. A skanzenben a vendégek faragásokat is készíthetnek, közben megtudhatják, milyen volt egykor a pásztorélet, hogyan telt egy hónap vagy egy év kint a pusztán.
   
Az érdeklődők találkozhatnak majd Oszter Sándor Kossuth- és Jászai-díjas színművésszel, a Rózsa Sándorról az 1970-es években készült, Szinetár Miklós rendezte tévéfilmsorozat főszereplőjével is.
   
A látogatók biztosan nem maradnak se étlen, se szomjan, hiszen a parkban több duttyán - ponyvatetős lacikonyha - áll majd, ahol ki-ki kedvére falatozhat.
   
A programok sorát vasárnap az 1848-49-es szabadságharc egyik utolsó ütközetére emlékező csata zárja, ahol a hazai és külhoni hagyományőrzők mellett a szőregi Monti-parkban feltűnnek majd a betyárok is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

6. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, BIDF
A FISZ Változó örökség című irodalmi délutánja
Az Apokrif 2019/4-es lapszámának bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés