bezár
 

art&design

2013. 08. 15.
Kenyérünnep a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A csépléstől a magtisztításon, az őrlésen és a dagasztáson át a kemencében történő sütésig kísérhetik figyelemmel a kenyérkészítés hagyományos munkafolyamatait az érdeklődők augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfalu kenyérünnepén.
Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek: a délelőtt 10 órakor kezdődő egész napos program az idei új gabona cséplésével indul a szárazmalom mellett, majd szelelőrostán megtisztítják a magvakat, amelyek a lovakkal hajtott malom őrlőkövei közé kerülnek. Az így készült lisztből a múzeumfalu anarcsi portáján dagasztanak kenyértésztát, s az ottani kemencében sütik ropogósra a finom házikenyeret.
   
A látogatók - akik ezúttal térítésmentesen juthatnak be a múzeumfaluba - be is kapcsolódhatnak a kenyérkészítés munkafolyamataiba, szívesen fogadják segítségüket a cséplők, a magtisztítók, a molnárok és a kézzel dagasztó asszonyok. 
   
A hagyományoknak megfelelően az új kenyeret Kósa László lelkész áldja meg református istentisztelet keretében, amelyet 14.15 órakor tartanak a skanzen temploma mögötti ligetes részen. A megáldott kenyeret a szertartás után a jelenlévők együtt fogyasztják el.
   
A kenyérünnepen nyitják meg a látogatók előtt a múzeumfalu tiszabecsi szatmári parasztházát, amelyet taposott szalmával fedtek újra, és annak portáját is átrendezték. Ugyancsak látogatható lesz a temetőcsősz háza, amelyben egykor a sírkertek őre lakott.
   
A régi időket visszaidézik a skanzen nemrég kialakított bemutató- és foglalkoztatótermeiben is, ahol ezúttal a paraszti nagymosás és a házi kenderfeldolgozás folyamatait kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. Bemutatkoznak a hajdani falusi mesterségek művelői, a kerékgyártó, a kovács, a kádár és a fazekas is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés