bezár
 

art&design

2013. 08. 15.
Kenyérünnep a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A csépléstől a magtisztításon, az őrlésen és a dagasztáson át a kemencében történő sütésig kísérhetik figyelemmel a kenyérkészítés hagyományos munkafolyamatait az érdeklődők augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfalu kenyérünnepén.
Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek: a délelőtt 10 órakor kezdődő egész napos program az idei új gabona cséplésével indul a szárazmalom mellett, majd szelelőrostán megtisztítják a magvakat, amelyek a lovakkal hajtott malom őrlőkövei közé kerülnek. Az így készült lisztből a múzeumfalu anarcsi portáján dagasztanak kenyértésztát, s az ottani kemencében sütik ropogósra a finom házikenyeret.
   
A látogatók - akik ezúttal térítésmentesen juthatnak be a múzeumfaluba - be is kapcsolódhatnak a kenyérkészítés munkafolyamataiba, szívesen fogadják segítségüket a cséplők, a magtisztítók, a molnárok és a kézzel dagasztó asszonyok. 
   
A hagyományoknak megfelelően az új kenyeret Kósa László lelkész áldja meg református istentisztelet keretében, amelyet 14.15 órakor tartanak a skanzen temploma mögötti ligetes részen. A megáldott kenyeret a szertartás után a jelenlévők együtt fogyasztják el.
   
A kenyérünnepen nyitják meg a látogatók előtt a múzeumfalu tiszabecsi szatmári parasztházát, amelyet taposott szalmával fedtek újra, és annak portáját is átrendezték. Ugyancsak látogatható lesz a temetőcsősz háza, amelyben egykor a sírkertek őre lakott.
   
A régi időket visszaidézik a skanzen nemrég kialakított bemutató- és foglalkoztatótermeiben is, ahol ezúttal a paraszti nagymosás és a házi kenderfeldolgozás folyamatait kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. Bemutatkoznak a hajdani falusi mesterségek művelői, a kerékgyártó, a kovács, a kádár és a fazekas is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés