bezár
 

irodalom

2014. 01. 22.
Magyar Kultúra Napja a külföldi magyar intézetekben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Balassi Intézet külföldi magyar intézeteiben az idei évben is színes kulturális programmal ünneplik a Magyar Kultúra Napját.
Bécsben az Újrafestett valóság 2.0 című tárlat 2014. január 23-tól február 6-ig tekinthető meg a magyar nagykövetségen. A kiállítás első alkalommal 2012 őszén, a Magyar Nemzeti Galéria Esélyegyenlőségi programjának keretein belül valósult meg, melyet a Balassi Intézet támogatásának köszönhetően a 2013-as és 2014-es évben több európai nagyvárosban mutattak, illetve mutatnak be. A tárlat a fogyatékkal élők és ép kortársaik képzőművészeti alkotásait tárja a látogató elé. A kiállítás koncepciójának egyik fontos eleme, hogy a látogatók számára nem derül ki, mely alkotó él fogyatékkal, mely pedig nem. 

Osztrák kiállító művészek:
ANDREA BAUER, JÜRGEN VANEK, FAEK RASUL
Magyar kiállító művészek:
FÜRJESI CSABA, GYARMATI ZSOLT, HERVÉ-LÓRÁNTH ERVIN, FARK LÁSZLÓ, KALMÁR ZSUZSA, ZILAHI ICA
 
Berlinben a 2014-es transmediale külső programjai közé a Waschmaschine Gruppe (Füsün Ipek és Liptay Bálint) Gratis című munkája is bekerült. A páros az utcán vagy a bolhapiacon talált, hol működő, hol kidobott tárgyakat integrál installációkba: ócskavasból szobor, üvegből szőnyeg, utcai zajból zene lesz. E folyamat során a használati tárgyak funkciójuk átalakulásával művészi önkifejezést segítő eszközzé válnak, melyeken keresztül a Waschmaschine Gruppe saját szemszögéből mutathatja be ezeket a megszokott, városi környezetünk jelenségeit ritka érdekességekként.

A Brüsszeli Intézetben Balázs János zongorakoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, majd Robert Capa képeiből nyílik kiállítás.
 
A Bukaresti Magyar Intézet a Magyar Kultúra Napját Plugor Sándor emlékkiállítással és Szilágyi Domokos Öregek könyve című alkotásának színpadi előadásával ünnepelte 2014. január 17-én, pénteken 19.00 órától az intézetben. Miklóssy Mária képzőművész, a Plugor Sándor emlékkiállítás kurátora, a neves grafikus életművét méltatatta. Ezt követőn az est többi meghívottjával, Nagy Máriával és Mihaela Panainte rendezővel Szilágyi Domokos Öregek könyvének születéséről, a grafikus és a költő kapcsolatáról, a könyv színreviteléről, illetve a rajz, a vers és a színházi előadás találkozásáról beszélgettek. A Plugor Sándor által 1960 és 1964 között készített, emberi sorsokat, életérzéseket ábrázoló grafikák ihlette Szilágyi Domokos verssorokat, az Öregek könyvét a kolozsvári Sala Mică Független Színház rendezője, Mihaela Panainte vitte színre. A vers 699 sorát Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze tolmácsolja, aki néhány éve romániai független színházak produkcióiban is szerepel. Szilágyi Domokos Öregek könyvét László Noémi fordításának köszönhetően a román közönség is teljességében élvezheti.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ a magyar kultúra napjáról 2014. január 24-én a Petőfi könyvklub keretében ismeretterjesztő előadással emlékezik meg. Az előadás során szó lesz a Himnusz keletkezésének történelmi korszakáról, a Reformkorról, Kölcsey Ferencről, a vers keletkezésének körülményeiről, majd a vers magyarul és angolul is elhangzik (hindi nyelvű fordítás sajnos idáig még nem készült a Himnuszról), továbbá felcsendül a megzenésített változat, méltatva Erkel Ferenc zeneszerző munkásságát is. 

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban Süle László magyar zongoraművész és zeneszerző 2014. január 22-én 18 órakor Hannu Rantanen jazzbőgőssel ad koncertet. A koncerten Süle László At The Gate Of The Fall című szerzeménye köré épülő hosszabb improvizációt hallhatunk. A két művész együttműködése 1991-ben kezdődött, ekkor jelent meg Süle László zenekarának első lemeze Silence Fiction címmel. Hannu Rantanen Süle László három további lemezén is közreműködött. Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár 25 éve él Finnországban, a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott.

A Londoni Magyar Kulturális Központ a József Attila-díjas Sárközi Mátyás legújabb könyvének bemutatójával ünnepli a Magyar Kultúra Napját 2014. január 22-én. Az ’56-os menekültnemzedék angliai beilleszkedéséről, pályakezdéséről és ismerősök sorsáról,  valamint saját gyermekkoráról és a háború előtti pezsgő magyar irodalmi életről az íróval Tarján Tamás irodalomtörténész beszélget. Sárközi Mátyás Tamperdü című művét a szerző népszerű levelezésmemoárja, a Levelek Zugligetből' újraolvasása hívta életre. Ez a történet is a legendás irodalmi személyiség, Sárközi Márta Budapestről küldött levelei köré szerveződik. Mozgalmas családtörténetet, kor- és mentalitás-történetet nyújtva, kellemesen előadott, intimitásokkal is szolgáló szituációk és jól megrajzolt portrék sorával. Az 56-os  menekültnemzedék angliai beilleszkedése mellett szól a gyermekkorról, az üldöztetésről is. A sokféle színtéren (Budapest, London, München, olykor Amerika) a többféle eltűnt időben (a századelőtől a forradalom előtti és utáni időkig) zajló történetet a múlt felidézésének folyama egységesíti, az iróniát sem nélkülöző, mégis megértő, szeretetteljes emlékezésé.

Moszkvában  Vörös Rozália festő- és  iparművész és Redő Ferenc festő- és grafikusművész gobelin munkáiból nyílik kiállítás. A kiállításon közreműködnek a moszkvai Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei.

A New York-i Balassi Intézet a Magyar Kultúra Napja alkalmából a New York-i Magyar Házzal és a New York környéki magyar szervezetekkel együtt ünnepel – a Carnegie Hall-ban 2014. január 20-án megrendezésre kerülő, The Music Of Karl Jenkins: A 70th Birthday Celebration-re érkező – Dunaújvárosi Egyesített Kórus koncertjével és fogadással. A New York-i magyarság a január 19-i fogadással és koncerttel köszönti Karl Jenkins-t, A walesi bárdok zeneszerzőjét is, aki személyesen lesz jelen az ünnepségen. Az esten a zeneszerző mellett a Balassi Intézet vendége lesz a Walesből érkező küldöttség, a Distinguished Concert International New York képviselői, a kórus és a New York környéki magyar közösség. A Dunújvárosi Egyesített Kórus hetven tagja magyar zeneszerzők műveiből és népdalokból ad elő válogatást, John Asquith a Walesi Nemzeti Opera korrepetitora szavalja el Arany János The Bards of Wales című balladáját – in memoriam Zollman Péter (műfordító 1931-2013).

A Párizsi Collegium Hungaricumban  2014. január 22-én 20 órától Hubay Miklós Elnémulás című darabját láthatják a debreceni Csokonai Színház előadásában. Az előadást Árkosi Árpád rendezte. A 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas drámaíró ebben a darabjában a nyelv halálát, egy kultúra továbbadásának lehetőségét vizsgálja. A mű alapötletéről így beszélt egy 2007-ben, a kecskeméti Forrásnak adott interjújában : "Jean-Luc Moreau, francia filológus barátom, hogy a finnugor nyelvek ismeretében minél jobban el tudjon mélyedni, még bölcsészhallgató korában orosz ösztöndíjjal kikerült a Szovjetunióba. A kollégiumban, ahol lakott, finnugor nyelvet beszélő diákoktól tudomást szerzett arról, hogy egy már régen kihaltnak hitt finnugor nép töredékét kitelepítették valahová a kínai határ mellé. Ennek utánajárva találkozott Moreau a kammasz nép utolsó képviselőjével, egy Clavdia Plotnikova nevű asszonnyal, aki beszédét hallva azt hihette, hogy egy másik túlélővel van dolga, pedig Jean-Luc Moreau a kammasz nyelvet a párizsi könyvtárban tanulta meg. Az, hogy egy kihalás határán lévő nyelvet már olyan dialógusban beszéljenek, amelyben az egyiknek anyanyelve, a másiknak pedig tanult nyelve, és már csak ők ketten beszélik, értik – rajtuk kívül talán csak még az Úristen, akihez a túlélő asszony nap mint nap anyanyelvén imádkozik –, páratlan, megrendítő élmény lehetett. Ez ültette belém a gondolatot, hogy jó lenne egyszer egy dráma hősének nem egy élő embert tenni meg, hanem egy nép kollektív műremekét. Azt a nyelvet, amelyet pár ezer vagy tízezer év alatt megalkotott – és ezt elvinni a tragikus végletek pillanatáig, mintha ott lennénk a nyelv halálos ágyánál."

A Pozsonyi Magyar Intézetben Fény – tér címmel fotókiállítás nyílik, mely egy válogatás a Soproni Fotóművészeti Kör munkáiból. A Kör 2001-ben azzal a céllal jött létre, hogy egyedi látásmóddal és gondolatisággal rendelkező fotográfiákat mutasson be. A fotográfusok elsősorban ne az önmagáért szépet és idilli pillanatot keressék a képeiken, hanem saját érzéseiket, gondolataikat vetítsék ki, egyedi képi világot kialakítva.

A Római Magyar Akadémián 2014. január 24-én 11 órakor ünnepélyes keretek között nyílik A halál árnyékának völgyében című kortárs képzőművészeti kiállítás. A tárlat kurárora: Dr. Németh Pál, Fracesca Pietracci. Az eseményen fellépnek: Papp Sebők, Simon Szabolcs, Georges De Canino, Justin Peyser, Eva Fischer, Adriano Mordenti. A kiállítás a magyar és olasz zsidó identitású, kortárs művészek alkotásaival szeretne emléket állítani a genocídium áldozatainak, illetve bemutatni, miként jelenik meg ez a tragikus téma a kortárs művészetben. A program szorosan kapcsolódik a 2014-es Holokauszt emlékprogram sorozatához. A tárlatot Balatoni Mónika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár nyitja meg. A rendezvény időpontjának választásakor fontos szempont volt, hogy Olaszországban január 27-én, a Shoá nemzetközi emléknapján emlékeznek a II. világháború zsidó áldozataira. A kiállítás a Római Zsidó Közösség védnökségével valósul meg, melynek képviselői is jelen lesznek az ünnepélyes megnyitón. Már a kiállítás megvalósulása is komoly kultúpolitikai sikernek számít, hiszen az elmúlt évben pont Rómában tartottak a "magyar antiszemitizmus erősödése" elleni demonstrációt.

Sass Sylvia operaénekes évente tart fiatal operaénekeseknek egy egyhetes mesterkurzust a Római Magyar Akadémián.  A kurzus zárkoncertje 2014. január 24-én lesz. A résztvevők idén is különböző országok tehetséges képviselői: Aleksandra Buczek, Malie Boudin, Riccardo Certi, Eric Herrero, Marina Jaimes, Aurore Noyel, Richard Rittelmann. A koncert programja meglepetés.

A Tallinni Magyar Intézet a magyar kultúra napjáról rendhagyó módon irodalmi témával megtűzdelt magyar gasztronómiai workshoppal emlékezik meg Tartu városában. A rendezvény célközönsége elsősorban a Tartui Egyetem magyar szakos hallgatói alkotják, de természetesen minden résztvevőt örömmel várnak. A sütés-főzés közötti szünetekben az intézet munkatársai bemutatják a Magyar Intézet tevékenységét és rövid előadást tartanak Vörösmarty Mihály Szózatának esetleges hatásáról a finn és azon keresztül az észt himnusz születésére.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja és a Bod Péter Megyei Könyvtár 2014. január 21-én 18 órától, a könyvtár Gábor Áron termében Kőesés, fényhullás címmel ünnepi rendezvényt tart, melynek meghívottjai a magyar irodalom két kiemelkedő jelentőségű alakja: Szilágyi István író és Király László költő. A vendégek beszélgetőtársa: Fekete Vince költő, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese.

A Stuttgarti Magyar Intézet galériájában a potsdami Deutsches Kulturforum östliches Europa e.V.-tól kölcsönzött Aspekte des ungarischen Historismus. Deutsch-ungarische Wechselbeziehungen in der Architektur című  a magyar historizmusról szóló kiállítása lesz látható. Az intézet új sorozatot indít útjára: irodalmi, zenei program keretében a stuttgarti egyetemeken, főiskolán, Zeneakadémián tanuló, illetve művészi ösztöndíjjal Stuttgartban tartózkodó, ifjú magyar tehetségek mutatkoznak be egy-egy rövid műsorral. Közreműködnek: Nagy Ákos (dob, vibrafon), Németh Klaudia (gitár), Tóth Emese (zongora) és Tóth Kinga (Schloss Solitude-ösztöndíjas költő, 2013-ban megjelent és 2014-ben Stuttgartban megjelenésre váró köteteiből olvas fel).

A Szófiai Magyar Intézet a Magyar Kultúra Napja alkalmából két eseményt szervez. 2014. január 21-én Sztara Zagorában a Megyei Könyvtárban Doncsev Toso igazgató tart előadást A magyar szépirodalom Bulgáriában címmel. Egyúttal átad a könyvtárnak egy könyvcsomagot magyar írók bolgárra fordított műveiből. 2014. január 22-én a Szófiai Magyar Intézetben alternatív színházi előadást mutatnak be  Madách Imre Az ember tragédiája című művéből Mariella Sztancseva, Todor Dimitrov és Ivanova Krisztina színművészek játékával.

A Varsói Magyar Intézetben Szűcs Péter (klarinét) és Gulyás Anna (tánc) kortárs zenei előadást adnak. A két magyar művész Mauricio Kagel zenés színházát megidéző klarinét-tánc duót alkot. Az előadás érdekes hangzású kompozíciókra épül, melyekhez megtervezett koreográfia társul. A szabad improvizáció mellett olyan szerzők darabjai szólalnak meg, mint Kedves Csanád (Veranderende Interferenties), Luciano Berio (Lied), Wayne Siegel (Jackdaw). 

Annak ellenére, hogy hazánk kontinentális éghajlatú ország, olyan várossal is büszkélkedhet, ahol a mediterrán klíma és az ezt megidéző sokszínű kulturális hagyomány a jellemző. Bemutatkozik Pécs, a magyar kultúra egyik központja és a Jelenkor, a városhoz kötődő egyik legjelentősebb magyar irodalmi-művészeti folyóirat. A találkozón részt vesz Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője és Takáts József kritikus, irodalomtörténész. Bemutatják egyúttal a Tekstualia című lengyel tudományos-irodalmi folyóirat legújabb, tematikus magyar számát is.

A Zágrábi Magyar Intézet a Magyar Kultúra Napja alkalmából irodalmi estet szervez. Pilinszky János verseit Gyurity István és Vidákovics Szláven színművészek tolmácsolják magyar és horvát nyelven.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Petőfi Sándor válogatott művei törökül

Más művészeti ágakról

színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
gyerek

Családi program 2024. június elsején


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés