bezár
 

színház

2014. 05. 17.
Gyermeknap - Látássérült gyerekeket is várnak a mese- és bábfesztiválra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bábkiállítással, mesefilmvetítéssel és bábszínházi előadással várják a látássérült és ép gyerekeket egyaránt május 25-én a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a Mesével látó elnevezésű programon, ahol a gyengénlátók számára audio-narrátorok teszik élvezhetővé az előadásokat.
Szkéné színház
Az audio-narrációs szolgáltatásnál a narrátor egy színházi előadás esetében még kezdés előtt elkíséri a látássérülteket egy színpadbejárásra, akik itt megtapinthatják a díszleteket és a kellékeket. A színészekkel is megismerkednek, így az előadás alatt a hangokat már könnyen tudják az egyes szereplőkhöz kötni. Az audio-narrátor a darab közben közvetíti a látássérült nézők számára azokat az információkat, amelyeket ők nem érzékelnek, előadás után pedig a színészekkel együtt megbeszélik a darabbal kapcsolatos élményeiket, gondolataikat - olvasható az egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

A narráció egyre nagyobb területet ölel fel, amelybe a film, a televízió, a kiállítások, az oktatás, a konferenciák és az egyéb szabadidős programok mellett már a színház is beletartozik. Ezért született meg a gyermeknapi Mesével látó program ötlete, ahol számos területen bemutatkozhatnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem audio-narrátorai.

Lázár Ervin A hétfejű tündér című mesejátéka mindenki számára megelevenedik, mellette tapintható bábkiállítás, segítőkutya-bemutató és rengeteg mesefilm vár látó és látássérült vendégeket egyaránt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) együttműködve a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Közhasznú Kft.-vel (FSZK), több olyan tájékoztató anyagot és gyakorlatot dolgozott ki, amelyeken keresztül az érdeklődők megismerhetik a látássérült emberek speciális kommunikációs igényeit. A képzés során műhelyfoglalkozásokon és konzultációkon mutatják be az audio-narrációs munka célkitűzéseit, szabály- és eszközrendszerét, valamint az audio-narrációt igénybevevő vakok és gyengénlátók elvárásait, kommunikációs igényeit, szervezeti életüket.

A rendezvényre előzetesen regisztrálni kell az SZFE vagy az FSZK honlapján május 22-ig.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

színház

Akinek közönsége van, felelősséggel tartozik érte Akinek közönsége van, felelősséggel tartozik érte
Az Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál első videóbeszélgetéséről
A Cipolla Collectiva Home Dancing című projektjéről
színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál programjáról
irodalom

Hát a vátesz, hát ez ilyen Hát a vátesz, hát ez ilyen
A Költő a nappaliban vendége Szálinger Balázs
Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen (Magvető, 2019.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés