bezár
 

art&design

2014. 06. 18.
Tatára visszatérnek a törökök
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tatai Kuny Domokos Múzeumba a múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök, és elfoglalják a múzeum székhelyének számító várat, a látogatókat a bég vezeti a kazamatákban.
Az érdeklődőknek török kori metszeteken mutatják be Tata ostromát, majd a sereg fegyverbemutatót tart. Az Arasinda együttes török népzenét játszik, majd tüzes nyilakat lőnek ki a vár fokáról.
    
Tatabányán a múzeum központi épületében a debreceni Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás, valamint a Gyurkovich-gyűjtemény kiállításához kapcsolódva rendeznek drámapedagógiai foglalkozásokat gyermekeknek. A XV./C vízaknán berendezett bányászati és ipari skanzenben kétszer indítanak tárlatvezetést.
    
Komáromban a Monostori Erődben FortÉj elnevezéssel rendeznek programsorozatot. Az érdeklődők láthatnak tűztánc bemutatót, a Duna partján kipróbálhatják az aranymosást, az erőd sétálószínházának előadásában megnézhetik a Svejket. A napot a Vox Femina Kórus dalaival kísért fényfestés zárja Dunai Bástya homlokzatán.
    
A komáromi Klapka György Múzeumban az ókori vulkánok pusztításáról tartanak előadást, bemutatják Pompei életét, freskótöredékekből lehet kirakóst játszani és régészeti módszerekkel próbálják megfejteni azt, volt-e földrengés Brigetioban.
    
Esztergomban és Párkányban a két város számos kulturális intézménye csatlakozott a múzeumok éjszakájához. A programok többsége egyetlen belépő megváltásával felkereshető, a jeggyel felszállhatunk a helyszínek között közlekedő városnéző busz éjszakai járataira.
    
A Vármúzeumban hagyományőrző csapatok bemutatói, középkori zene- és társasjáték után a Rejtélyek Háza közreműködésével kalandjátékra invitálják a résztvevőket a középkori vár felfedezésére. Az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámiban hastáncosok és az Al Tabla Percussion Group ütőhangszeres zenészei idézik meg a Kelet hangulatát.
    
A Párkányi Városi Múzeumban "Míg a halál el nem választ... esküvő Te gyönyörű" címmel időszaki kiállítás nyílik. Éjfélig tartó programjaikon a Kincső néptáncegyüttes táncháza, esti tárogatómuzsika, kézműves bemutatók és vásár, kemencés lepény és italok várják a látogatókat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Két Bohémélet rendezés az Operában
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019
Tom Hooper: Macskák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés