bezár
 

art&design

2014. 06. 18.
Tatára visszatérnek a törökök
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tatai Kuny Domokos Múzeumba a múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök, és elfoglalják a múzeum székhelyének számító várat, a látogatókat a bég vezeti a kazamatákban.
Az érdeklődőknek török kori metszeteken mutatják be Tata ostromát, majd a sereg fegyverbemutatót tart. Az Arasinda együttes török népzenét játszik, majd tüzes nyilakat lőnek ki a vár fokáról.
    
Tatabányán a múzeum központi épületében a debreceni Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás, valamint a Gyurkovich-gyűjtemény kiállításához kapcsolódva rendeznek drámapedagógiai foglalkozásokat gyermekeknek. A XV./C vízaknán berendezett bányászati és ipari skanzenben kétszer indítanak tárlatvezetést.
    
Komáromban a Monostori Erődben FortÉj elnevezéssel rendeznek programsorozatot. Az érdeklődők láthatnak tűztánc bemutatót, a Duna partján kipróbálhatják az aranymosást, az erőd sétálószínházának előadásában megnézhetik a Svejket. A napot a Vox Femina Kórus dalaival kísért fényfestés zárja Dunai Bástya homlokzatán.
    
A komáromi Klapka György Múzeumban az ókori vulkánok pusztításáról tartanak előadást, bemutatják Pompei életét, freskótöredékekből lehet kirakóst játszani és régészeti módszerekkel próbálják megfejteni azt, volt-e földrengés Brigetioban.
    
Esztergomban és Párkányban a két város számos kulturális intézménye csatlakozott a múzeumok éjszakájához. A programok többsége egyetlen belépő megváltásával felkereshető, a jeggyel felszállhatunk a helyszínek között közlekedő városnéző busz éjszakai járataira.
    
A Vármúzeumban hagyományőrző csapatok bemutatói, középkori zene- és társasjáték után a Rejtélyek Háza közreműködésével kalandjátékra invitálják a résztvevőket a középkori vár felfedezésére. Az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámiban hastáncosok és az Al Tabla Percussion Group ütőhangszeres zenészei idézik meg a Kelet hangulatát.
    
A Párkányi Városi Múzeumban "Míg a halál el nem választ... esküvő Te gyönyörű" címmel időszaki kiállítás nyílik. Éjfélig tartó programjaikon a Kincső néptáncegyüttes táncháza, esti tárogatómuzsika, kézműves bemutatók és vásár, kemencés lepény és italok várják a látogatókat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
Taika Waititi: Jojo nyuszi
színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés